De nieuwbouw van Naturalis is opgeleverd. In september gaat het museum weer open. (Foto: Bert Rietberg).

Nieuwbouw Naturalis opgeleverd: museum heropent in september

Het nieuwe Naturalis Biodiversity Center is officieel opgeleverd. Dat meldt TBI-onderneming J.P. van Eesteren die daarvoor tekende. “Het museum is drastisch uitgebreid en gemoderniseerd. Onderdeel van het ingrijpende project zijn de nieuwbouw van de enorme, publieke hal en de tentoonstellingsruimten en de bouw van een compleet nieuw laboratorium. Daarnaast zijn de onderzoeksfaciliteiten gemoderniseerd,” aldus het bedrijf.

Centraal in het ontwerp van de nieuwbouw is de veertig meter hoge glaskroongevel van Neutelings Riedijk architecten. Deze gevel is net als het interieur van het museum opgetrokken uit duurzame materialen en is dé blikvanger van het museum. De glaskroongevel is samengesteld uit geprefabriceerde betonnen elementen die aan de binnenzijde afgewerkt zijn met eikenhout. Naturalis koos voor de toepassing van materialen die op natuurlijke wijze verouderen: natuursteen, beton, glas, staal en eikenhout. Zo is de buitenzijde van het hoofdgebouw gedeeltelijk afgewerkt in rood natuursteen.

Onlangs werd al een eerste preview gegeven van de nieuwbouw van Naturalis tijdens de bijeenkomst Leidsche Plein van Leiden Marketing.

T. rex Trix
De tentoonstellingsruimten vallen voornamelijk op door hun enorme omvang. Muren zijn op sommige plekken dertig meter lang, driehonderd millimeter dik en tot veertien meter hoog. De afstand die zonder steunpilaren wordt overspannen, loopt op tot maximaal 21 meter. Al die ruimte is onder andere nodig om plaats te bieden aan grote opgezette dieren als giraffen, olifanten en haaien en diverse constructies die deel uitmaken van de nieuwe experience. Maar de ruimte is er ook omdat Naturalis het huis is van Trix, het gigantische skelet van een T. rex.

Directievoorzitter Ton Vaags van J.P. van Eesteren was nauw betrokken bij het project: “Dit was een project vol technische uitdagingen. Maar zo hebben wij ze graag. We hebben twee jaar besteed aan ons huiswerk: de uitgebreide planning, inclusief de coördinatie van de herinrichting die al moest beginnen voor oplevering, de bestekstukken, het technisch mee-ontwerpen en het vinden van de juiste partners: onderaannemers en toeleveranciers met de juiste materialen. Het resultaat: een uniek gebouw van museale waarde.”

Algemeen directeur Edwin van Huis van Naturalis Biodiversity Center spreekt van een prachtige mijlpaal. “Wij gaan de komende tijd nog hard aan de slag met de verhuizing en inrichting van de tentoonstellingszalen.”

Nieuwbouw en renovatie
Het nieuwe museumgebouw en het laboratoriumgebouw vormen nu een geheel met de kantoren, de collectiedepots waar een groot deel van 42 miljoen objecten uit de collectie huizen en een deel van de laboratoria. Deze laatste zijn gevestigd in de bestaande gebouwen, die zowel van binnen als buiten een update hebben gekregen.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×