(Foto's: Chris de Waard).

Herinrichting Mare- en Rijnsburgersingel nadert voltooiing

Terwijl achter de schermen nog steeds druk wordt gewerkt aan het Singelpark dat aan de binnenzijde van de singels een aaneengesloten park moet worden door de aanleg van een aantal Singelparkbruggen, nadert aan de buitenkant van het water een eerste deel de voltooiing.

Hoewel het Singelpark in eerste instantie aan de stadszijde moet zorgen voor een groen wandel- en verblijfsgebied, wordt ook de buitenring gefaseerd aangepakt. Een jaar geleden werd begonnen met de herinrichting van de Maresingel en de Rijnsburgersingel. Die zijn inmiddels van gevel tot kade opnieuw ingericht met een smallere rijbaan, de auto is hier voortaan te gast, en een breed wandelpad langs het water.

De kaalslag die begin vorig jaar plaatsvond toen zo’n beetje alle bomen langs de twee singels werden opgehakt, is inmiddels deels hersteld. Er zijn nieuwe bomen aangeplant. Volgens de gemeente passen die beter en komt er meer variatie. Dat laatste komt de biodiversiteit dan weer ten goede. De oorspronkelijke bomen moesten wijken omdat ze in de weg stonden. Of eigenlijk in het wandelpad dat nu is aangelegd. Voor de verharding van die wandelpromenade heeft de gemeente gekozen voor een natuurproduct dat water en lucht doorlaat. In tegenstelling tot bijvoorbeeld asfalt. “Goed voor de bomen langs de singel en het ziet er ook nog eens mooi uit,” aldus de gemeente Leiden.

Bloemrijke berm
De berm tussen wandelpad en water wordt op een later moment door de aannemer ingezaaid met een kruidenmengsel van onder andere fluitenkruid en vingerhoedskruid. Het wordt een bloemrijke berm. Goed voor bijen, vlinders en andere insecten. De eerste bloemen zoals blauwe druifjes en anemonen bloeien in het vroege voorjaar, daarna komen de kruiden tot bloei. De berm wordt twee keer per jaar gemaaid. Een kruidenmengsel heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen. Dit betekent dat het eindresultaat over een aantal jaren zichtbaar is.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×