Na kunstwerk nu ook boekje en plaquette Vierkant in Vierkant

2

De Leidse wethouder Yvonne van Delft neemt op 12 juni het eerste exemplaar in ontvangst van een boekje dat kunsthistorica Machteld Leij schreef over Theo van Doesburg’s kunstwerk Vierkant in Vierkant. Ook onthult ze dan een plaquette met een beschrijving van het kunstwerk en de namen van degenen die de totstandkoming mogelijk hebben gemaakt. Het boekje ‘Honderd jaar oud en toch gloednieuw. Theo van Doesburgs sculptuur Vierkant in Vierkant in Leiden’ beschrijft de Leidse jaren van Theo van Doesburg en de geschiedenis van de realisering van Vierkant in Vierkant in Leiden.

Het kunstwerk is op 23 september 2017 aan de stad aangeboden door de stichting. Het project is daarmee nog niet afgerond. Vierkant in Vierkant is in eerste instantie tijdelijk in de groenstrook geplaatst. Wanneer over enige tijd de aanleg van de Leidse Ring Noord start, zal het kunstwerk worden opgeslagen. Na voltooiing wordt de groenstrook opnieuw ingericht, nu als Morssingelparkje. In het ontwerp ervan zal Vierkant in Vierkant een definitieve plek krijgen en worden afgewerkt.

Op 12 juni zal Van Delft samen met GroenLinks-raadslid Walter van Peijpe bij de sculptuur Vierkant in Vierkant op het Stationsplein het boekje in ontvangst nemen met de geschiedenis van het kunstwerk.

Theo van Doesburg ontwierp Vierkant in Vierkant samen met architect Jan Wils als inzending voor de prijsvraag in 1917 voor een fontein bij het station van Leeuwarden. Honderd jaar later is het gerealiseerd. Leiden kreeg daarmee in het gedenkjaar honderd jaar De Stijl een permanent eerbetoon aan deze Leidse kunstenaar van wereldfaam.

Delen

2 reacties

  1. Heel goed dat er in Leiden steeds meer aandacht aan van Doesburg wordt gegeven. Hij was iemand die heel veel invloed heeft gehad op de kunst in het begin van de 20ste eeuw. Ook zijn eigen werken zijn zeker de moeite waard.

  2. En toch is vierkant in vierkant qua vormgeving niet zo bijzonder als sommigen al jaren willen doen geloven. Als fontein zou het misschien iets boeiender kunnen zijn. Maar een fontein wordt het dus niet. Het mist dan de combinatie met het stromende water. Dat maakt nogal een verschil.

Je bent nu offline