Bedenker van het nu ingetrokken plan is wethouder Yvonne van Delft. (Foto: Chris de Waard).

Kamerverhuur door bijstandsgerechtigden illegaal: Leidse pilot van de baan

De pilot die de gemeente Leiden eind april aankondigde met het verhuren van kamers aan studenten door mensen met een bijstandsuitkering mag niet. Dat blijkt uit de antwoorden van het kabinet op vragen van de VVD Tweede Kamerfractie. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (VVD, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) baseert de gemeente Leiden zich ten onrechte op een bepaald artikel uit de Participatiewet waarbij bepaalde onkostenvergoedingen in het kader van vrijwilligerswerk niet in mindering worden gebracht op de uitkering.

“Een bijstandsuitkering is een tijdelijke vangnetregeling voor de noodzakelijke dagelijkse kosten van bestaan. De uitkering is aanvullend op de eigen middelen van de betrokkene. Als eigen middelen in hoogte veranderen, heeft dit dus gevolgen. Inkomsten van onderhuur moeten op grond van het vierde lid van artikel 33 Participatiewet als eigen middelen worden aangemerkt en dus van de uitkering worden afgetrokken,” zo schrijft Van Ark die sowieso geen voorstander is van het Leidse voornemen.


Wethouder Yvonne van Delft spreekt met presentator IJsbrand Terpstra over het nieuws in Politiek071

Dat voornemen is inmiddels van de baan, zo meldt de staatssecretaris ook nog: “Inmiddels heeft de gemeente Leiden contact gezocht met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en aangegeven niet door te gaan met de voorgenomen pilot.

De Leidse VVD reageert verheugd op het Haagse veto. “We plaatsten net als de VVD Tweede Kamerfractie al eerder vraagtekens bij de aangekondigde pilot om bijstandsontvangers bij te laten verdienen door kamers te verhuren aan studenten,” zegt raadslid Maarten de Crom. “Dat de gemeente Leiden nu afziet van de pilot vinden we een verstandig besluit, want zoals wij eerder aangaven leek de pilot gebaseerd op gegoochel met geldende wet- en regelgeving.”


VVD-raadslid Maarten de Crom in gesprek met presentator IJsbrand Terpstra in Politiek071

De pilot staat voor aanstaande donderdag geagendeerd voor de vergadering van de raadscommissie werk & Middelen (linkje). “Fracties zijn daarom volop bezig met de voorbereidingen, voor niks blijkt nu,” aldus De Crom. “De raad weet nog van niks en dat maakt het dubbel pijnlijk. Het is te hopen dat dit college in de toekomst komt met doordachte plannen die wel werken. Het is namelijk hard nodig dat er wordt gezorgd voor meer studentenhuisvesting en dat meer bijstandsgerechtigden aan het werk worden geholpen in plaats van een zakcentje.”

Advertentie

Leiden Politiek kamerplan_uitkering


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×