Lakenhal koopt film over verbouwing en uitbreiding van Leidse kunstenaar

1

Onlangs is de video-opname “Interesting Noises and Movements from my Backyard” van beeldend kunstenaar Marlies van Boekel aangekocht door Museum De Lakenhal. Van Boekel woont achter het museum en kon de ontwikkelingen daardoor letterlijk vanuit haar achtertuin volgen. En filmen dus.

In april 2017 is Van Boekel begonnen met het filmen van de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal vanuit haar eigen tuin. Zij heeft meer dan vijftig uur aan opnames omgezet in een video van ruim veertig minuten, waarin het omvangrijke bouwproces wordt gevolgd vanuit het standpunt van een buurtbewoner en kunstenaar. Zij maakte ook een versie van 14 minuten, die door Museum De Lakenhal recentelijk werd aangekocht voor de collectie. Deze film zal te zien zijn tijdens het vrij toegankelijke openingsfestival van 20 t/m 23 juni.

Interesting noises and movements from my backyard, april 2017- december 2018, Marlies van Boekel, montage door de Leidse filmmaker Jan Stap.

Van Boekel: “Ik genoot van de prachtige kraanbewegingen, het beeldrijm van de lijnen van de kranen met de omliggende daken en de lijnen in de lucht, de verandering van licht op de kranen en het gebouw, het samengaan van de geluiden uit de stad en de tuin met de bouwgeluiden en vooral ook van het proces van het bouwen zelf. Het was alsof er een reusachtige bijenkorf in mijn tuin stond.”

Delen

1 reactie

  1. Met respect leuk initiatief. Maar het resultaat vind ik niet boeiend. De overgangen in beeld zijn niet zo subtiel. Het duurt een beetje lang voor duidelijk wordt waar de film over gaat. Jammer dat het niet voor zich spreekt. En dat je dus tekst en uitleg nodig hebt om het te kunnen begrijpen. Helaas is dat maar al te vaak het geval met kunst. Wel aardig van de Lakenhal dat ze het hebben aangekocht.

Je bent nu offline