Science071: Makkelijker een man op de maan dan een duurzame stad

Masterstudent Ruben van Gaalen bestudeerde de Afrikaanse invloed op de hiphopscene in Dublin. De resultaten besloot hij in een documentaire. Is dit het begin van een nieuwe multimediale aanpak onder Leidse studenten? Verder vertelt industrieel ecoloog Benjamin Sprecher hoe de gemeentes van Leiden en Den Haag kunnen verduurzamen. Hoe verloopt de duurzaamheidstransitie in deze gemeentes? Het wetenschapsnieuws van deze week wordt gebracht door redacteur Boris, en redactrice Anne beantwoordt de wetenschapsvraag!

 

Ruben van Gaalen: ‘In de regiestoel en uit de bibliotheek!’

Een documentaire maken en inleveren als masterscriptie? Tot voor kort had menig scriptiebegeleider dit als ondenkbaar geacht, maar masterstudent Ruben van Gaalen doet het gewoon. Ter afsluiting van het vak ‘Connecting Dreams’ moesten Ruben en zijn medestudenten de connecties tussen Afrika en Europa in kaart brengen. De opdracht resulteerde in de documentaire Fruitful Roots’, over de invloed van Amerikaanse rappers op de Ierse hiphopscene. In dit interview vertelt Ruben over zijn documentaire, hiphop in Dublin én hoe we academische projecten meer out of the box kunnen benaderen.

 

Benjamin Sprecher: ‘Het is makkelijker om iemand op de maan te zetten, dan een stad te verduurzamen’

Als industrieel ecoloog doet Benjamin Sprecher praktijkgericht onderzoek voor de gemeenten Leiden en Den Haag. Sprecher is verbonden aan de ‘Resilient Cities Hub’ en het ‘Kennisatelier Duurzaamheid’, waarmee hij met zijn team kennis verschaft aan Leiden en Den Haag om het gemeentelijk beleid aan te passen voor de duurzaamheidstransitie. Maar, Sprecher houdt wel een vinger aan de pols wanneer het aankomt op de hoeveelheid tijd die wordt besteed aan het toepasbaar maken van onderzoek.

 

Wetenschapsnieuws

Het is weer tijd voor onze wekelijkse portie wetenschap. Boris is de nieuwscarrousel ingedoken en ontdekte een nieuwe manier die wordt gebruikt kan worden om de groeiende hoop plastic afval te verminderen. Ook liep hij tegen ongelukkige bevindingen die zijn gedaan in een onderzoek naar de levensduur van CRISPRS-baby’s. En een opvallende nieuwe stap in de zoektocht naar een antwoord op de vraag: waarom zijn de Neanderthalers uitgestorven?

 

Wetenschapsvraag

Ons lichaam werkt, als we geluk hebben, helemaal perfect en zonder haperingen. Geen cel te veel of te weinig. Al onze organen doen hun werk: van sommige hebben we er zelfs eentje te veel. Anne onderzoekt waarom we twee nieren hebben terwijl we ook prima uit de voeten kunnen met één exemplaar. En nee, nu niet gelijk één nier verkopen op de zwarte markt; je tweede nier kan in sommige gevallen nog goed van pas komen.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×