(Afbeelding: Johan Creten, Le grand Vivisecteur, brons, 299 x 148 x 137cm, 2016).

LUMC viert dertig jaar kunstcollectie met boek

Het LUMC viert later deze maand dat de kunstcollectie van het Leids Universitair Medisch Centrum dertig jaar bestaat. Al drie decennia voert het LUMC een actief kunstbeleid. Het ziekenhuis heeft over die jaren een veelzijdige en gerenommeerde kunstcollectie opgebouwd. Voor het LUMC reden genoeg om een boek uit te geven: Kunst laat het LUMC zien.

Boek Kunst laat het LUMC zien
In het boek geeft het LUMC een beeld van de collectie. Aan de hand van tien onderwerpen wordt de lezer door auteur en journalist Merel Bem in tien essays meegenomen door de collectie. Er zijn 180 kunstwerken afgebeeld: deze zijn gekoppeld aan citaten van bezoekers.

De collectie bestaat inmiddels uit 2.600 kunstwerken en omvat beelden, schilderijen, tekeningen, fotografie, videokunst en grafiek gemaakt door hedendaagse kunstenaars. De werken staan en hangen in de gangen, trappenhuizen, poliklinieken, verpleegafdelingen en vergaderzalen van het LUMC, waar patiënten, medewerkers, bezoekers en studenten de collectie kunnen zien.

Kunst speelt volgens het LUMC een belangrijke rol in de alledaagse belevingswereld en het welzijn van patiënten, bezoekers en medewerkers. “De kunstwerken hebben voor veel mensen, om verschillende redenen, een speciale betekenis gekregen. En zo is de collectie als het ware een collectieve herinnering aan het LUMC. Kunst doorbreekt de vaak klinische sfeer van een ziekenhuis en draagt bij aan een meer persoonlijke sfeer.”

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×