Tuinvereniging Ons Buiten zet de komende jaren in op het versterken van de biodoversiteit op het eigen tuinderscomplex en het omliggende park Tuin van Noord. Om zowel de eigen leden als alle bezoekers bewust te laten worden van wat er allemaal aan flora en fauna is en hoe belangrijk al die planten en dieren zijn voor een goed leefklimaat.
Op tweede Pinksterdag was de officiële start van “Biodiversiteit in Beeld”, een project dat alle flora en fauna op het terrein van Tuinvereniging Ons Buiten en de Tuin van Noord in Leiden gaat inventariseren. Iedereen wordt uitgenodigd Ons Buiten te bezoeken, gewapend met camera en foto’s en video’s te maken van alles wat er groeit en bloeit. Volgend jaar moet dat dan resulteren in een tentoonstelling in de het Theehuis van Noord. Een van de initiatiefnemers van dit project is fotograaf Robert Steenbergen die sinds een paar jaar de hoffotograaf is van Ons Buiten en er ook een eigen tuintje heeft. “Er is zoveel meer te zien als je goed kijkt. Ik kende bijvoorbeeld wel lieveheersbeestjes, maar wist niet dat er zoveel verschillende soorten zijn.”
Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Robert Steenbergen.
Een bijzondere tuin is nummer 271, waar Richard Schoenmaker zijn ‘kleine Hortus’ heeft. Overdag werkt hij als tuinman in de Hortus Botanicus aan de Witte Singel, maar op dit perceel in Ons Buiten kan hij echt helemaal zijn eigen gang gaan. “Bij de Hortus moet het allemaal wat netter, hier laat ik de natuur zijn gang gaan.” Zijn grote trots is de Mammoetblad of Reuzenrabarber, die bladeren kan krijgen van twee meter in doorsnee.
Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Richard Schoenmaker.
Jeroen Van Der Brugge van Naturalis verzorgde de feestelijke opening door een insectenhotel op te hangen aan de buitenmuur van het verenigingsgebouw. Hij noemde volkstuinen ‘vluchtheuvels voor diversiteit’ en waardevol voor de natuur. Naturalis werkt aan verschillende ‘citizen science’-projecten, waarbij burgers waarnemingen doen voor (wetenschappelijk) onderzoek. Voorbeelden van deze projecten zijn ‘NL zoemt’, hommelonderzoek en oeverplanteninventarisaties. Ook de waarnemingen op Ons Buiten kunnen bijdragen aan deze projecten.
Naturalis was ook aanwezig met de ‘Slakkentrailer’, waar bezoekers veel kennis opdeden over de natuur. Daarnaast waren andere samenwerkingspartners present, zoals de imkers van de Hortus en IVN-natuurgidsen, die de (jonge) bezoekers van alles leerden over bijen of hen meenamen op beestjessafari in de ‘Ecozone’ van Ons Buiten. Daar gonst het van het leven en er werden allerlei bijzondere beestjes en ook poppen en cocons waargenomen.
Vele bezoekers staken de handen uit de mouwen. Er zijn maar liefst 25 ‘bloempot-insectenhotels’ gemaakt en verschillende deelnemers hebben geleerd hoe je zelf de natuur kunt fotograferen en filmen.
De komende tweeënhalf jaar zullen er diverse workshops en inventarisaties volgen door tuinders, omwonenden en specialisten om de flora en fauna op en rond Ons Buiten zo compleet mogelijk in beeld te brengen. De resultaten zullen gepresenteerd worden in een tentoonstelling en een boek. Voor meer informatie kun je contact opnemen via biodiversiteitonsbuiten@gmail.comof kijken op de Facebookpagina van Ons Buiten.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907