Science071: Geen enkele moord is hetzelfde

De ‘moordlijst’ beslaat een tijdspanne van 25 jaar en ruim 5000 moordzaken. De databank is het resultaat van de psychologe en criminologe Marieke Liem en haar team. Wat blijkt: niet alcohol, drugs of werkeloosheid, maar onze vrijetijdsbesteding bepaalt het sterkst hoe moorden worden gepleegd. ‘Een stem geven aan de kolonie’, dat is het streven waaraan neerlandicus Rick Honings zijn Vidi-subsidie ter waarde van €800.000 wilt besteden. Verder brengt redactrice Anne ons het laatste wetenschapsnieuws, en beantwoordt redacteur Boris al onze vragen in de wetenschapsvraag.

 

Sinds de eeuwwisseling zet de daling van het aantal moorden gestaag door. Hoewel jongemannen niet de enigen zijn blijven zij oververtegenwoordigd in het aantal moordzaken. Toch zijn er dingen veranderd. Jongemannen treffen elkaar minder vaak op straat en slijten hun leven langer achter het scherm. Deze fundamentele verandering in onze vrijetijdsbesteding blijkt de drijvende kracht achter de daling van het totaal moordzaken, zo toont Marieke Liem aan met haar recentelijk samengestelde woordenlijst.

 

Nederlandse bronnen domineren de literatuur waaruit het koloniale verleden van Nederland is opgetekend. Rick Honings ziet graag een genuanceerder beeld tegemoet waarin, bijvoorbeeld, Javaanse of Maleisische bronnen eveneens aan het woord komen. De neerlandicus ontving een schappelijke beurs om voor de komende vijf jaar hiernaar wetenschappelijk onderzoek te doen. Op de middelbare school is Honings zelf nooit gewezen op dit alternatieve perspectief. Daar hoopt hij nu verandering in te brengen.

 


Er is weer een hoop gebeurd in de wereld der wetenschap. Vooral in de ruimte houden de gemoederen ons bezig. Zo opent de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA het ruimtestation ISS open voor commercieel gebruik. Bedrijven kunnen overnachtingen boeken in het ruimtestation, maar uiteraard niet zonder slag of stoot. Ook verscheen er een onderzoek dat ons meer informatie verschaft over de leefbaarheid van de planeten om ons heen: buitenaards leven blijkt hier nog onwaarschijnlijker dan voorheen gedacht werd. Dat het leven op aarde ook niet altijd even stabiel is, blijkt uit recent onderzoek dat ruim zeshonderd plantensoorten in de afgelopen eeuwen zijn uitgestorven. We eindigen gelukkig met een spannende vondst: in de ‘Vlakte der Kruiken’ in Laos staken een flinke hoeveelheid kruiken de kop op. Wat de kruiken precies en waartoe ze dienden? Dat blijft nog een mysterie.

 

In de wetenschapsvraag van deze week duikt Boris in de sambal en wasabi. Niet alleen vraagt hij zich af waarom we onszelf zo lijken te willen pijnigen door pittig te eten; ook onderzoekt wat pittig eten nu juist zo pittig maakt. En hoe komt het dat jij geniet van een goede rode curry, en je vriend angstvallig rode pepertjes vermijdt?

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×