(Impressies De Geus: www.ozarchitect.nl/projects/de-geus-leiden).

Geen auto's maar drieduizend fietsen onder De Geus

Als over een paar jaar het nieuwbouwproject De Geus tegenover station Leiden Centraal klaar is, dan staan er mogelijk geen auto’s in de parkeerkelder die onder het gebouw komt, maar drieduizend fietsen. Ontwikkelaar Giel van Wijk van het Utrechtse Sustay laat dat momenteel onderzoeken. “Autoparkeren is op het ov-knooppunt wellicht niet nodig,” zo denkt Van Wijk die zelf ook uit Leiden komt en de stad en de stationsomgeving dus goed kent.

Onder De Geus is in het huidige ontwerp nog een parkeergarage ingetekend. Mogelijk wordt die vervangen door een fietsenstalling.

Het is overigens niet zo dat de auto uit het gebied geweerd gaat worden. Op het Morssingelterrein kan geparkeerd worden en mogelijk is ook in de andere projecten waaraan in het gebied wordt gewerkt ruimte voor bezoekersparkeren. “Want ook mensen met de auto zijn natuurlijk welkom om straks bij ons naar de film te gaan,” zegt Govert de Kok van Bioscopen Leiden die met zakenpartner Gideon Boer de megabios annex congrescentrum gaat runnen die in De Geus komt.

Geen La Place in De Geus, wel nieuwe Jumbo Citystore
Enkele jaren geleden toen de eerste plannen voor De Geus werden gepresenteerd, was er sprake van een restaurant van La Place op het vijftien meter hoge groene dakterras dat onderdeel uit gaat maken van het complex. Dat leek logisch, omdat Jumbo Supermarkten de restaurantketen in de periode net had gekocht uit de boedel van het failliete V&D. Omdat La Place ook al gevestigd is in de stationshal is inmiddels duidelijk dat Jumbo geen interesse heeft in nog een vestiging in het gebied. Daarom komt er nu een restaurant dat geëxploiteerd gaat worden door Bioscopen Leiden die ook de horeca op de begane grond voor hun rekening gaan nemen. De Kok denkt zo een goede synergie te kunnen bereiken in de combinatie bioscoop, congrescentrum en restaurants.

Honderd woningen in zeventig meter hoge toren
Bovenop de nieuwbouw komen net als bij overbuurman De Lorentz woningen. Geen drie torens, maar slechts één. Die wordt circa zeventig meter hoog en past daarmee binnen de Leidse hoogbouwvisie. In de toren komen circa honderd appartementen.


Chris de Waard in gesprek met Govert de Kok van Bioscopen Leiden en ontwikkelaar Giel van Wijk van Sustay

Cultuur Economie Leiden De Geus


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×