Geen auto’s maar drieduizend fietsen onder De Geus

7

Als over een paar jaar het nieuwbouwproject De Geus tegenover station Leiden Centraal klaar is, dan staan er mogelijk geen auto’s in de parkeerkelder die onder het gebouw komt, maar drieduizend fietsen. Ontwikkelaar Giel van Wijk van het Utrechtse Sustay laat dat momenteel onderzoeken. “Autoparkeren is op het ov-knooppunt wellicht niet nodig,” zo denkt Van Wijk die zelf ook uit Leiden komt en de stad en de stationsomgeving dus goed kent.

Onder De Geus is in het huidige ontwerp nog een parkeergarage ingetekend. Mogelijk wordt die vervangen door een fietsenstalling.

Het is overigens niet zo dat de auto uit het gebied geweerd gaat worden. Op het Morssingelterrein kan geparkeerd worden en mogelijk is ook in de andere projecten waaraan in het gebied wordt gewerkt ruimte voor bezoekersparkeren. “Want ook mensen met de auto zijn natuurlijk welkom om straks bij ons naar de film te gaan,” zegt Govert de Kok van Bioscopen Leiden die met zakenpartner Gideon Boer de megabios annex congrescentrum gaat runnen die in De Geus komt.

Geen La Place in De Geus, wel nieuwe Jumbo Citystore
Enkele jaren geleden toen de eerste plannen voor De Geus werden gepresenteerd, was er sprake van een restaurant van La Place op het vijftien meter hoge groene dakterras dat onderdeel uit gaat maken van het complex. Dat leek logisch, omdat Jumbo Supermarkten de restaurantketen in de periode net had gekocht uit de boedel van het failliete V&D. Omdat La Place ook al gevestigd is in de stationshal is inmiddels duidelijk dat Jumbo geen interesse heeft in nog een vestiging in het gebied. Daarom komt er nu een restaurant dat geëxploiteerd gaat worden door Bioscopen Leiden die ook de horeca op de begane grond voor hun rekening gaan nemen. De Kok denkt zo een goede synergie te kunnen bereiken in de combinatie bioscoop, congrescentrum en restaurants.

Honderd woningen in zeventig meter hoge toren
Bovenop de nieuwbouw komen net als bij overbuurman De Lorentz woningen. Geen drie torens, maar slechts één. Die wordt circa zeventig meter hoog en past daarmee binnen de Leidse hoogbouwvisie. In de toren komen circa honderd appartementen.


Chris de Waard in gesprek met Govert de Kok van Bioscopen Leiden en ontwikkelaar Giel van Wijk van Sustay

Delen

7 reacties

 1. René Dentener op

  Heel goed dat er nu eens wordt afgeweken van geijkte paden (de Leidse parkeernorm), die door sommigen jarenlang als heilig werd beschouwd en waar je niet mocht aankomen.(m.n. voorgaande colleges met daarin de VVD, CDA of D66) Echt onzin om op steenworp afstand van een OV-knooppunt de grond vol te proppen met blik.

 2. Het is al idioot dat Leiden twee grote parkeerkelders binnen de singels heeft laten bouwen. Daar moet geen nieuwe parkeerkelder net daarbuiten bij komen, en zeker niet in de buurt van een van die nieuwe kelders. Wie bedenkt toch zoiets? Een extra fietsstalling bij het trein- en busstation is misschien een betere bestemming.

  • Fred Mugge op

   Frits, ben ik helemaal met je eens, elke auto die bovengronds in de buurt van het station komt is er één teveel, geef vooral de fietsers, voetgangers en het ov de ruimte. Die 3 stromen samen geven de meeste synergie.
   Een megabioscoop is leuk maar met de toename van de grote schermen thuis, ben je als bioscoopexploitant ook heel afhankelijk van de grote filmproduktiemaatschappijen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline