De clubkampioenschappen werden zaterdag afgelast door regen op de baan. (Foto: Voorschoten'97).

Atletiekvereniging Voorschoten'97 in problemen door verouderde baan

Atletiekvereniging Voorschoten’97 heeft één van de laatste vier gravelatletiekbanen van Nederland. Dat klinkt leuk, maar in de praktijk brengt het de vereniging vaak in de problemen. Zo werden na een middelmatige regenbui de clubkampioenschappen afgelopen weekend afgelast. Reden voor de vereniging om weer eens de noodklok te luiden: “Wij kunnen zo niet verder!”.


Reanne van Kleef in gesprek met Mathieu Hilgersom van de werkgroep ‘We gaan voor de baan’ van Voorschoten’97 Atletiek over de problemen door de verouderde baan.

Verlies van talent
De baan in Voorschoten stamt uit 1997. De gravel ondergrond zorgt ervoor dat de baan na regen niet meer begaanbaar is. Ook heeft de baan een onlogische lengte van 376 meter met onhandige rechte bochten. De baan is door de atletiekunie inmiddels afgekeurd voor officiële wedstrijden en zelfs als onveilig bestempeld. Daarnaast zijn de andere faciliteiten zoals de hoogspringbak niet meer van deze tijd. Dat maakt dat talenten vaak naar andere verenigingen vertrekken om zich daar verder te ontwikkelen.

Hoogtijd voor een nieuwe kunststofbaan dus. Dat kost ongeveer 300.000 euro, een bedrag dat de vereniging zelf moet ophoesten omdat de gemeente Voorschoten daar niet aan kan bijdragen. De werkgroep ‘We gaan voor de baan’ van Voorschoten’97 Atletiek heeft daarom al verschillende acties opgezet zoals de Rendierenloop en het verkopen van meters baan.

Toekomst in gevaar
“Inmiddels hebben we zo’n 90.000 euro bij elkaar, dus er is echt nog een gat te vullen”, zegt werkgroeplid Mathieu Hilgersom. “Het is niet zo dat we met deze baan binnenkort ophouden te bestaan, maar de toekomst van de vereniging is zeker in gevaar. We moeten de stap naar een kunststofbaan een keer gaan maken, anders kunnen we gewoon niet verder.”

Geld gezocht
Om de overstap te kunnen maken blijft de werkgroep doorgaan met het bedenken van nieuwe acties en het aanvragen van subsidies. Ook zijn nieuwe sponsoren van harte welkom. Hilgersom: “De atletiektak is onderdeel van de omnivereniging Voorschoten’97 waar ook de voetbaltak onder valt. Het is een hele mooie accommodatie met veel leden waar een bedrijf zichzelf goed kan laten zien.”

Ondertussen leeft de vereniging gewoon weer toe naar de clubkampioenschappen. “Die zijn nu verplaatst naar zaterdag 29 juni. Dan hopen we natuurlijk dat het de dagen ervoor niet gaat regenen. Anders komen we weer in de problemen”, aldus Hilgersom.

Sport Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×