(Foto: Chris de Waard).

Gevaarlijke combi op komst: mooi weer en reuzenberenklauw

De soms meer dan manshoge reuzenberenklauw staat weer in bloei. Ook in Leiden is de invasieve exoot die ernstige brandwonden kan veroorzaken op verschillende plekken te vinden. Bijvoorbeeld het exemplaar op de foto langs het water van de Rijn en Schiekade waar er nog veel meer staan.

De komende dagen wordt het ook weer steeds beter weer met veel zon. Juist die combinatie is funest voor wie de plant aanraakt en het sap van de stengels op de huid krijgt. Onder invloed van het ultraviolette zonlicht kan het sap van de plant zeer ernstige brandwonden en ontstekingen veroorzaken.

De eerste reuzenberenklauwen werden in de 19e eeuw vanuit de Kaukasus naar Europa gebracht. Zo verschenen deze planten in de Europese botanische tuinen en op grote landgoederen waar deze imposante planten een mooi plaatsje kregen in de siertuin. Aan het begin van de twintigste eeuw begon men de gevaren van de plant te kennen en verdween ze steeds vaker uit de siertuin.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×