Voorschoten doet Ambachts- en Baljuwhuis in de verkoop

Wethouder Marcel Cramwinckel heeft een brief aan de Voorschotense gemeenteraad gestuurd met daarin een nader uitgewerkt voorstel voor de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis in de Voorstraat. De gemeente gaat exclusief onderhandelen met de huidige huurder Jos Kriek die er restaurant Floris V exploiteert.

Chris de Waard in gesprek met D66-wethouder Marcel Cramwinckel over de aanstaande verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis.

Voorwaarden bij verkoop
Hoeveel het gebouw moet opbrengen wil Cramwinckel niet zeggen. Daarover moet nog onderhandeld worden. Het pand is getaxeerd en Kriek zal er een marktconforme prijs voor moeten betalen. “Het is in elk geval meer dan vier ton. Dat bedrag circuleert in het dorp, maar dat is echt volkomen uit de lucht gegrepen.”

Ook moet het gebruik in lijn blijven met de rijksmonumentale status van de twee gekoppelde gebouwen en zal het de openbare functie moeten behouden. Dat laatste is bij legaat bepaald in 1912 toen het pand werd nagelaten aan de gemeente. Met die laatste voorwaarde zit het wel goed, weet Cramwinckel inmiddels. “We hebben ons laten informeren door een notaris en de huidige huurder heeft plannen om in het pand naast het restaurant ook een boutique hotel te beginnen. Dat is een openbare functie.”

Voorschotense Kunstkring
De zolder van het Ambachts- en Baljuwhuis is al sinds jaar en dag in gebruik bij de Voorschotense Kunstkring. Die zal de ruimte waar ze overigens geen huur voor betalen, moeten verlaten. De zolder zal worden verbouwd tot hotelkamers. De gemeente is samen met de kunstkring op zoek naar alternatieve huisvesting.

Politiek Voorschoten Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×