Voorschoten doet Ambachts- en Baljuwhuis in de verkoop

5

Wethouder Marcel Cramwinckel heeft een brief aan de Voorschotense gemeenteraad gestuurd met daarin een nader uitgewerkt voorstel voor de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis in de Voorstraat. De gemeente gaat exclusief onderhandelen met de huidige huurder Jos Kriek die er restaurant Floris V exploiteert.

Chris de Waard in gesprek met D66-wethouder Marcel Cramwinckel over de aanstaande verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis.

Voorwaarden bij verkoop
Hoeveel het gebouw moet opbrengen wil Cramwinckel niet zeggen. Daarover moet nog onderhandeld worden. Het pand is getaxeerd en Kriek zal er een marktconforme prijs voor moeten betalen. “Het is in elk geval meer dan vier ton. Dat bedrag circuleert in het dorp, maar dat is echt volkomen uit de lucht gegrepen.”

Ook moet het gebruik in lijn blijven met de rijksmonumentale status van de twee gekoppelde gebouwen en zal het de openbare functie moeten behouden. Dat laatste is bij legaat bepaald in 1912 toen het pand werd nagelaten aan de gemeente. Met die laatste voorwaarde zit het wel goed, weet Cramwinckel inmiddels. “We hebben ons laten informeren door een notaris en de huidige huurder heeft plannen om in het pand naast het restaurant ook een boutique hotel te beginnen. Dat is een openbare functie.”

Voorschotense Kunstkring
De zolder van het Ambachts- en Baljuwhuis is al sinds jaar en dag in gebruik bij de Voorschotense Kunstkring. Die zal de ruimte waar ze overigens geen huur voor betalen, moeten verlaten. De zolder zal worden verbouwd tot hotelkamers. De gemeente is samen met de kunstkring op zoek naar alternatieve huisvesting.

Delen

5 reacties

  1. Harry Flens op

    Voorschotenaren, wees gewaarschuwd. Deze panden vertegenwoordigen een marktwaarde van minimaal anderhalf miljoen. Het zal niet de eerste keer zijn dat voor een appel en een ei erfgoed van topklasse op een a-locatie wordt verkwanseld. Welk raadslid gaat vragen stellen waarom er slechts met één partij wordt onderhandeld? Dit is een schande en staat op gespannen voet met de transparantie die een gemeentebestuur moet naleven. Dat uiteindelijk na een lang proces van onderhandelingen op basis van uitgangspunten, wordt besloten om exclusief met één partij te onderhandelen en gemeentelijk eigendom te verkopen: prima. Maar niet op deze wijze. Raadsleden: word wakker en roep het college ter verantwoording. Dit gaat de gemeente tonnen en tonnen aan gederfde inkomsten kosten.

  2. Fleur Schoten op

    Ze durven niet! Pluche, angsthazen, fractiediscipline: het is strafbaar wat hier gebeurt. Openbaar bezit mag je niet onderhands verkopen.

  3. Meer transparantie is sterk gewenst! Waarom verkopen we dit? Iedere maand huur is toch prettig? Wat zijn de huurinkomsten? Ik neem aan dat dit openbare data is. Dat moet toch een fijn bedrag zijn voor zo’n pand met een HORECA bestemmingsplan! En als we het dan verkopen zijn er vast veel geïnteresseerden. Doe dit zo openbaar mogelijk! Een openbare veiling? Onze gemeente kan het geld goed gebruiken!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline