Het Ambachts- en Baljuwhuis in de Voorstraat. (Foto: Chris de Waard)

Drie toekomstscenario’s voor Ambachts- en Baljuwhuis in Voorschoten

Nu de gemeente Voorschoten definitief heeft besloten het Ambachts- en Baljuwhuis aan de Voorstraat in bezit te houden, is er een toekomstvisie opgesteld. Wat gaat er gebeuren met het pand en hoe kan het ‘Legaat van Steengracht’ worden ingevuld? In dat legaat legde Jonkheer Hendrik Adolph Steengracht, die het pand na zijn dood in 1912 aan de gemeente Voorschoten  schonk, vast dat de publieke functie te allen tijde behouden moest blijven. Er liggen nu drie scenario’s voor.

Vijf jaar geleden wilde huurder Jos Kriek het pand kopen om er een boutique hotel in te vestigen. Het Voorschotense college van burgemeester en wethouders was akkoord maar de gemeenteraad stak er een stokje voor. Het pand moest openbaar worden verkocht. Dat liep uit op een drama dat de gemeente uiteindelijk 350.000 euro kostte. De verkoop ging dus niet door, maar wat dan wel? Er is de afgelopen periode gesproken met alle belanghebbenden en er waren al twee inwonersbijeenkomsten. Op basis daarvan is een visie met drie mogelijkheden opgesteld.

De Voorschotense wethouder Paul de Bruijn over de toekomstscenario’s voor het Ambachts- en Baljuwhuis in de Voorstraat.

Kantoren
In het eerste scenario wordt Restaurant Floris V met café geopend. In het tweede scenario komt er ook een boutique hotel. “Het meeste draagvlak is er voor horeca en een boutique hotel, dat is wel duidelijk”, zegt wethouder Paul de Bruijn. “De grote zaal blijft dan voor de inwoners beschikbaar, volgens het legaat van Jonkheer Steengracht. En mocht een boutique hotel niet lukken, dan kunnen er boven welllicht kantoren komen. Maar we moeten er ook rekening mee houden dat er op termijn een andere huurder in het pand komt. Die plannen moeten dan wel aansluiten bij onze visie.” Overigens hebben andere partijen zich volgens de wethouder niet gemeld.

Dan is er nog een derde optie waarbij de gemeente het pand alleen opknapt. Dat is overigens hard nodig, zeker het dak en de kozijnen. In de begroting van 2024 is een bedrag van een half miljoen opgenomen. 350.000 euro voor achterstallig onderhoud en 150.000 euro voor duurzaamheidsmaatregelen. De verwachte kosten voor onderhoud zijn voor de komende vijftien jaar  becijferd op ongeveer een miljoen euro.

De wethouder wil halverwege volgend jaar met een uitgewerkt voorstel naar de raad te komen. “Ik hoop voor de zomer.” De raad dringt aan op een snel besluit. “Gaan met die banaan en door”, vindt D66 Voorschoten. Ook GroenLinks vindt dat het allemaal veel te lang duurt. “Er ligt al jaren een goed plan. Dat is nu vastgelegd in een visie, maar het is te weinig en te laat.” Toch werd de visie door alle partijen aangenomen.

Nieuws Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×