(Foto's: Gerry van Bakel).

Eerste spade de grond in voor herinrichting plein bovenop parkeergarage Garenmarkt

De Dag van de Bouw is een mooie aanleiding om de symbolische aanvang van de herinrichting van het plein te markeren. De ondergrondse Garenmarktgarage onder het plein is nog niet voltooid, maar omdat dezelfde bouwcombinatie Dura Vermeer-Besix ook het dak van de garage gaat aanleggen, kunnen de twee fases in elkaar geschoven worden en tijdwinst opleveren.

Met drie witte schoppen met de tekst ‘een mooie garage verdient een mooi dak’, trapten wethouder Fleur Spijker, bouwer Ralph Peeters van bouwcombinatie Dura Vermeer-Besix en Huub Frencken van wijkvereniging PAL de herinrichting af. Maar of begin december de garage al klaar zal zijn, het plein een stuk leger en de winkels aan de Korevaarstraat en Raamsteeg zodoende beter zichtbaar en bereikbaar zullen zijn, is nog geen zekerheid. Ralph Peeters zegt dat zij er alles aan doen om zo snel mogelijk klaar te zijn. Spijker zegt blij te zijn dat er nu al kan begonnen worden met de inrichting van wat uiteindelijk een heel mooi groen plein zal worden.

Of vervolgens de buurtbewoners met een parkeervergunning in de garage terechtkunnen wil wethouder Fleur Spijker ook nog niet verklappen. Dat zal in de parkeervisie aan de orde komen, die het college later dit jaar naar de gemeenteraad zal sturen.

Evenementenplein
Huub Frencken bekende dat zijn betrokkenheid bij de herinrichting van het plein aanvankelijk was gedreven door woede, maar dat hij nu erg te spreken is over het resultaat en de werkwijze. Hij zei ook dat de wijkvereniging het prima vindt dat er een aantal kleinere evenementen terugkomen naar het plein aan de Garenmarkt, zoals de Minikoraal, maar vindt dat het plein niet geschikt is voor grootschalige evenementen met veel geluidsoverlast. Ook daarvan zei wethouder Spijker dat het gemeentebestuur nog bezig is met het ontwikkelen van een evenementenvisie en dat ze daar verder nu nog niets over kon zeggen.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met wethouder Fleur Spijker, Ralph Peeters (bouwcombinatie Dura Vermeer-Besix) en Huub Frencken wijkvereniging PAL.

Verder namen velen de kans waar om het bouwterrein te betreden voor een presentatie over de bouw van de ondergrondse parkeergarage en de herinrichting van het plein en een rondleiding over de bouwplaats zelf.

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×