Vuurwerk boven het centrum van Leiden. Vanaf dit jaar is dat verleden tijd. (Foto: Hans van Egdom).

Vuurwerkbranche staat op tegen dreigend vuurwerkverbod

Vuurwerkverkoper Sjaco Griffioen van Blaxx Vuurwerk dat winkels heeft in Leiden, Leiderdorp en Voorschoten ziet niks in het helemaal vuurwerkvrij maken van Leiden. Griffioen kwam de leden van de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid in Leiden toespreken in een poging de politiek af te laten zien van een vuurwerkvrije stad. “Dat is ook helemaal niet nodig,” zo hield hij zijn gehoor voor. Het aantal slachtoffers van vuurwerk daalt volgens hem al jaren en de branche werkt ook aan vuurwerk dat minder belastend is voor het milieu.

Chris de Waard in gesprek met Sjaco Griffioen van Blaxx Vuurwerk over het Leidse voornemen om vuurwerk helemaal uit te bannen.

Traditie
Met de huidige vuurwerkvrije zones in parken en rond het dierenasiel kunnen de vuurwerkverkopers volgens Griffioen goed leven. Zelfs een uitbreiding van die zones vinden ze nog wel te verteren. “Maar het hele centrum vuurwerkvrij of op termijn zelfs de hele stad, dat gaat te ver,” vindt Griffioen. “Dat willen de mensen ook niet. Die willen gezellig met familie en buren vuurwerk afsteken in de straat. Dat is traditie”

Centrale vuurwerkshow
Een centrale vuurwerkshow bijvoorbeeld bij de Lammermarkt gaat volgens Griffioen het gemis van zelf vuurwerk afsteken niet compenseren, mocht er echt een verbod komen. “Het is heel duur, ik denk veel duurder dan de 55.000 euro waar de gemeente het nu over heeft. Bovendien werkt het niet. We hebben het in Voorschoten meegemaakt. Daar kwamen maar heel weinig mensen op af.”

Afsteekplaatsen
Mocht er toch een vuurwerkverbod komen dan denken de vuurwerkverkopers niet dat Leidenaren massaal het vuurwerk links laten liggen. “Dan gaan ze het op een andere plek afsteken of aan de rand van het gebied waar het verbod geldt. Dan krijg je afsteekplaatsen.”

Leiden Leiderdorp Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×