Suriname wint goud bij Pan-Amerikaanse kwalificatietoernooi in maart 2018 (Foto: Surinaamse Korfbal Federatie).

Surinaamse korfbalselectie komt naar Sporting Trigon voor clinics en wedstrijd

Het Surinaamse nationale team doet in augustus mee aan het wereldkampioenschap korfbal in Zuid-Afrika. Een prestatie die voor een groot deel op het conto mag worden geschreven van Sporting Trigon-speler Gerald van DIjk. Aanstaande zaterdag brengt hij zijn teamgenoten van de nationale selectie naar zijn huidige club waar ze clinics zullen geven aan de jeugd en ’s middags een demonstratiewedstrijd spelen tegen Trigon. “Het wordt een feestelijke dag voor iedereen met sport, muziek en lekker eten,” vertelt Van Dijk in Sport071.

Het is een waar huzarenstukje. Gerald van Dijk blies twee jaar geleden nieuw leven in de korfbalambities van het land van zijn ouders, stampte in een half jaar tijd een team uit de grond en kwalificeerde zich ermee voor het WK van 2019. “We gaan zeker voor een medaille. Een finale Nederland-Suriname zou natuurlijk geweldig zijn, maar als we de halve finale halen zullen we Nederland daar al treffen.”

In het internationale korfbal staat Nederland nog vrijwel onbetwist bovenaan, zo weet Van DIjk als geen ander. Zelf veroverde hij in 2009 en 2011 gouden medailles met het Nederlands team. Maar er zit wel beweging in de machtsverhoudingen. “Taiwan is erg in opkomst en staat momenteel tweede op de ranglijst boven BelgiĆ« en ook Duitsland wordt steeds beter. Korfbal is als sport niet erg divers. Maar toen ik goed ging kijken in Nederland ontdekte ik genoeg spelers met wortels in Suriname om een selectie op niveau samen te kunnen stellen.”


Korfbalvedette Gerald van Dijk in gesprek met Sport071-presentator Gerry van Bakel.

De internationale korfbalbond was erg blij met het initiatief van Gerald van Dijk om een Surinaams nationaal team op te zetten. Hij kreeg speciale dispensatie om voor een ander nationaal team uit te komen. De reden was dat er toendertijd geen Surinaamse bond of team was waarvoor Van Dijk had kunnen kiezen. Voorwaarde is wel dat de spelers van de nationale selectie zich in gaan zetten om het korfbal in Suriname een impuls te geven. “We hopen er twee keer per jaar naar toe te gaan om clinics te geven aan de jeugd.”

Van DIjk wil dat het optreden op het WK in Durban, Zuid-Afrika van 1 tot 10 augustus niet eenmalig is. “We willen laten zien dat we geen eendagsvlieg zijn en over twee jaar er ook weer staan op de World Games. Maar daarvoor is wel geld nodig van sponsoren. Daarom proberen we ons zoveel mogelijk in de kijker te spelen.”

Zaterdag 22 juni is de Surinaamse selectie te bewonderen op de velden van Sporting Trigon aan de Cronesteinkade/Zoeterwoudsesingel. De clinics beginnen om 11.30 uur en de demonstratiewedstrijd is vanaf 14.30 uur. Twee keer twintig minuten. Kijk voor meer informatie op de website van Sporting Trigon.

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×