Tiba Vroom tijdens het NK 2019 (Foto: Ben Vroom).

Leids klimtalent hoopt op aparte Olympische status boulderen in 2024

Tiba Vroom is wel blij met haar zilveren medaille maar had toch echt liever op het hoogste treetje van het erepodium gestaan bij het Nederlands Kampioenschap Boulderen in Nijmegen vorig weekend.  Maar de blik is alweer op de toekomst gericht. Internationale wedstrijden en wellicht ooit deelname aan de Olympische Spelen. “Ervaring is bij het klimmen heel belangrijk,” zegt Tiba Vroom in de uitzending van Sport071.


Tiba Vroom in gesprek met Sport071-presentator Gerry van Bakel.

Tiba Vroom nam dit jaar een tussenjaar om zich zoveel mogelijk toe te kunnen leggen op haar sport. En om de volgende stap te kunnen maken, zijn studieplannen nog een jaar langer in de ijskast gezet. “Ik doe krachttraining en klimtraining, bij elkaar zo’n negen keer per week. Je moet als klimmer sterk en lenig zijn.” Bij het boulderen gaat het daarnaast om het oplossen van een puzzel en ervaring is dan een belangrijk factor, aldus Vroom. Die bij het NK als eerste de finaleronde inging, maar in de laatste route net een poging teveel nodig had om de top te halen om de eerste prijs op te kunnen eisen.

Komend jaar in Tokio debuteert sportklimmen op de Olympische Spelen, met en combinatie van drie onderdelen: Lead, Boulder en Speed. Lead is het klimmen van een route met touw op een wand van 20 meter, Boulderen is het klimmen van korte routes zonder touw op een wand van 4,5 meter hoog, en Speed is een soort sprint op een vaste route op een klimmuur van 15 meter hoog. “Het wereldrecord staat op iets meer dan vijf seconden,” zegt Vroom. Dat laatste onderdeel is niet Vroom’s favoriet en volgens haar geldt dat voor de meeste klimmers. Haar hoop is gevestigd op het voorstel om het onderdeel Speed los te maken van de andere twee onderdelen. Maar ook dan is Nederland een klein land als het gaat om de klimsport. Maar deel uit maken van de Olympische ploeg in 2024 in Parijs is zeker een mooi richtpunt voor Vroom.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×