Science 071 - Professor evaluatiestudies: "Wetenschap heeft juíst geesten -en sociale wetenschappen nodig"

Afbeeldingsresultaat voor Science 071Alweer de laatste uitzending van Science071 voor de zomerstop, waarbij er wordt stil gestaan bij de evaluatie van wetenschap met professor Sarah de Rijcke. Zij pleit voor een andere manier van evalueren van de wetenschap: “Er ligt te veel nadruk op kwantitatieve methoden, terwijl kwalitatieve methoden ook moeten worden betrokken bij de evaluatie van wetenschappelijk onderzoek”, aldus de Rijcke. Lieselotte Rambonnet is bij het Citizen Science Lab betrokken als projectleider en slaat met haar team een brug tussen de helpende hand van de vrijwilliger en de wetenschappers.

 

Als professor evaluatiestudies houdt Sarah de Rijcke zich bezig met de manier hoe we denken over wetenschap en hoe die op waarde wordt geschat. Onlangs hield zij een oratie waarin zij pleitte voor een andere manier waarmee we wetenschap beoordelen te midden van onze ‘evaluatiemaatschappij’.

Wetenschappers die in stoffige jasjes vanuit hun ivoren toren wetenschap bedrijven, het is een beeld dat al voor lange tijd niet langer opgaat.  Als projectleider ‘citizen science’ houdt Liselotte Rambonnet zich bezig met het betrekken van vrijwilligers, bij wetenschappelijk onderzoek. Specifiek onderzoek georiënteerd rondom plasticvervuiling, waar vele handen licht werk maken. 

In het wetenschapsnieuws van deze week legt redactrice Roos uit waarom het eigenlijk helemaal niet goed voor je is om in je neus te peuteren, dat de gletsjers vele malen sneller smelten dan aanvankelijk door wetenschappers werd veronderstelt en dat enkel marathonlopers te kampen hebben met een heuse ‘powerbacterie’.

Met de hitte van afgelopen week wrijft menig ijsjesverkoper de handen, maar zoals redacteur Boris in de wetenschapsvraag van deze week uitlegt, wees op de hoede voor een zogenaamde brain freeze!

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×