De prijsuitreiking van de Peurbakkentocht is elk jaar een feest op zich. (Foto: Chris de Waard).

Stadsfestival de Lakenfeesten barst los

De komende dagen staat Stadsfestival de Lakenfeesten weer garant voor een groot, en dit jaar ook zonovergoten, feest in het centrum van Leiden. Naast hoogtepunten als de Peurbakkentocht , de Drakenbootraces en het Gouden Pet Festival zijn er nog veel meer onderdelen die tot en met zondag de moeite van het bezoeken waard zijn.

De start van de Peurbakkentocht wordt vanaf dit jaar wat meer gestructureerd. Doel is zorgen dat alle deelnemers zo goed mogelijk tot hun recht komen en bijvoorbeeld geen last hebben van elkaars muziek. Om dat in goede banen te leiden, zijn twee experts ingeschakeld. (Video: Kleef en Koop).

Programma Stadsfestival de Lakenfeesten

Zomerkermis
Op de Beestenmarkt staat ook dit jaar weer vier dagen lang de zomerkermis. Ook dit jaar met een prikkelarm uurtje op zaterdagmiddag tussen 13.00 uur en 14.00 uur

Leiden Culinair
Het Cultuurplein Lammermarkt is vier dagen lang het terrein van Leiden Culinair met twaalf deelnemende restaurants, muziek en activiteiten voor kinderen.

Jaarmarkt Haarlemmerstraat
De afgelopen jaren ging de braderie door het leven als Peurbakkenmarkt, maar voortaan het het lint van kraampjes waar allerlei aanbiedingen zijn te scoren gewoon Jaarmarkt Haarlemmerstraat. Shoppen kan er tussen 10.00 uur en 18.00 uur.

Nostalgische kermis
Op het Pieterskerkplein staat ook dit jaar weer een nostalgische kermis met attracties voor de allerkleinsten. Zweef- en draaimolens, schommels en natuurlijke suikerspinnen zijn daar het devies van vrijdag tot en met zondag.

Rabobank Peurbakkentocht en eindfeest
Vrijdagavond starten de deelnemende peurbakken om 19.00 uur aan hun rondje door Leiden om enkele uren later te eindigen bij het podium van Annie’s waar een deskundige jury, dit jaar onder leiden van Erick van Zuijlen, zich het hoofd buigt over de mooiste en origineelste vaartuigen in verschillende categorieën. Aansluitend is op het Stadhuisplein een (gratis) knallend feest met live muziek van een verrassende act. Wie? Dat houdt de organisatie nog angstvallig geheim.

Dragonboat Races
Zaterdag gaan om 11.00 uur de peddels het water in aan de Apothekersdijk. Tot 17.00 uur worden daar de spectaculaire races op het water gehouden waarbij 25 teams het tegen elkaar opnemen in de grootste binnenstedelijke drakenbootrace van het land.

Kinderplein ‘Gerecht’
Het hele weekeinde zijn er kinderactiviteiten op Het Gerecht, vlak naast de nostalgische kermis. Een kinderplein met een springkussen en tal van oud-Hollandsche spelletjes. Allebei de dagen van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Zomers kunstweekend
Op de Hooglandse Kerkgracht wordt voor het vierde jaar op rij de Zomerse Kunstmarkt gehouden. Tussen de beelden en de bomen staan de standjes van kunstenaars uit de Leidse regio die er hun werk tonen en verkopen. Allebei de dagen van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Leids Bierfestival
Zaterdagmiddag (vanaf 14.00 uur) en -avond (tot 20.00 uur) kan er weer volop worden geproefd van bijzondere biertjes tijdens het Leids Bierfestival. De keuze is reuze, want er zijn meer dan zestig verschillende bieren vertegenwoordigd op het festival dat Biercafé Lemmy’s en Café Respons organiseren op het Hooglandse Kerkplein. Kaartjes aan de kassa of online.

444-Vossenjacht
De Universiteit Leiden doet dit jaar ook mee aan de Lakenfeesten. Met een speciale vossenjacht die wordt georganiseerd vanwege de 444-jarige verjaardag. Het is een speurtocht voor alle kinderen tussen de 6 en 444 jaar, laat het kennisinstituut weten. Onderweg komen de deelnemers voor de nodige verrassingen te staan. Rembrandt van Rijn, Beatrix, maar ook Freek Vonk en andere beroemde oud-studenten kan je zomaar tegen het lijf lopen. De vossenjacht wordt gespeeld tussen 15.00 uur en 17.00 uur in de binnenstad. De benodigde spelkaart kan je hier downloaden of gratis afhalen bij één van de personages uit het spel. “Maar raak ze niet aan, ze kunnen bijten,” waarschuwt de jarige universiteit.

Unity NL on Tour
Een Nederlands feestje met een Engelse naam staat voor de zaterdagmiddag op het programma. Tussen 16.30 uur en middernacht treden circa dertig artiesten gratis op voor alle liefhebbers van het Nederlandse levenslied.

Gouden Pet Festival
Zondag is het alweer de 33e keer dat het straatmuzikantenconcours Gouden Pet wordt georganiseerd. Zo’n veertig muzikanten en muzikale groepen gaan de strijd met elkaar aan om de gunst van het publiek en de deskundige jury. De optredens zijn op verschillende straathoeken rondom de Nieuwe Rijn. Alle deelnemers krijgen vier keer een half uur de tijd om op zo’n speelplek te laten zien en horen wat ze kunnen. Na die voorronde volgt om 17.00 uur de eindstrijd tussen zes finalisten op het Hooglandse Kerkplein. Om 19.00 uur wordt dan de winnaar bekend gemaakt en de felbegeerde Gouden Pet uitgedeeld.

Leids Grachtenconcert
205 jaar jong. Dat is de Leidse Studentenvereniging Minerva die deze zomer het 41e lustrum en doet ter verhoging van de feestvreugde ook een duit in het Lakenfeestenzakje met de organisatie van een Leids Grachtenconcert op het Rapenburg. Zondagavond staat de mooiste gracht van Europa in het teken van een concert dat is geïnspireerd op het Amsterdamse Prinsengrachtconcert.

Op het programma uitsluitend artiesten die een link met Leiden hebben. Van pop tot klassiek. Wesley Klein, de muziekboot van Reinier Sijpkens, Mart Hoogkamer, Barry Badpak, Musicalgezelschap Otis, maar ook de wereldberoemde in Leiden geboren concertpianist Wibi Soerjadi. De avond wordt gepresenteerd door cabaretier Thomas van Luyn en begeleid door het mega orkest en koor van het Leidse en ‘s lands oudste Studenten Muziekgezelschap Sempre Crescendo onder leiding van dirigent Guido Marchena.

Aanvang 19.00 uur. Einde 22.00 uur. Bijwonen kost niets en kan vanaf de wal of vanuit een boot. Het is de bedoeling van Minerva om het concert jaarlijks te gaan organiseren.

Cultuur Leiden Lakenfeesten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×