Stadsfestival de Lakenfeesten barst los

18

De komende dagen staat Stadsfestival de Lakenfeesten weer garant voor een groot, en dit jaar ook zonovergoten, feest in het centrum van Leiden. Naast hoogtepunten als de Peurbakkentocht , de Drakenbootraces en het Gouden Pet Festival zijn er nog veel meer onderdelen die tot en met zondag de moeite van het bezoeken waard zijn.

De start van de Peurbakkentocht wordt vanaf dit jaar wat meer gestructureerd. Doel is zorgen dat alle deelnemers zo goed mogelijk tot hun recht komen en bijvoorbeeld geen last hebben van elkaars muziek. Om dat in goede banen te leiden, zijn twee experts ingeschakeld. (Video: Kleef en Koop).

Programma Stadsfestival de Lakenfeesten

Zomerkermis
Op de Beestenmarkt staat ook dit jaar weer vier dagen lang de zomerkermis. Ook dit jaar met een prikkelarm uurtje op zaterdagmiddag tussen 13.00 uur en 14.00 uur

Leiden Culinair
Het Cultuurplein Lammermarkt is vier dagen lang het terrein van Leiden Culinair met twaalf deelnemende restaurants, muziek en activiteiten voor kinderen.

Jaarmarkt Haarlemmerstraat
De afgelopen jaren ging de braderie door het leven als Peurbakkenmarkt, maar voortaan het het lint van kraampjes waar allerlei aanbiedingen zijn te scoren gewoon Jaarmarkt Haarlemmerstraat. Shoppen kan er tussen 10.00 uur en 18.00 uur.

Nostalgische kermis
Op het Pieterskerkplein staat ook dit jaar weer een nostalgische kermis met attracties voor de allerkleinsten. Zweef- en draaimolens, schommels en natuurlijke suikerspinnen zijn daar het devies van vrijdag tot en met zondag.

Rabobank Peurbakkentocht en eindfeest
Vrijdagavond starten de deelnemende peurbakken om 19.00 uur aan hun rondje door Leiden om enkele uren later te eindigen bij het podium van Annie’s waar een deskundige jury, dit jaar onder leiden van Erick van Zuijlen, zich het hoofd buigt over de mooiste en origineelste vaartuigen in verschillende categorieën. Aansluitend is op het Stadhuisplein een (gratis) knallend feest met live muziek van een verrassende act. Wie? Dat houdt de organisatie nog angstvallig geheim.

Dragonboat Races
Zaterdag gaan om 11.00 uur de peddels het water in aan de Apothekersdijk. Tot 17.00 uur worden daar de spectaculaire races op het water gehouden waarbij 25 teams het tegen elkaar opnemen in de grootste binnenstedelijke drakenbootrace van het land.

Kinderplein ‘Gerecht’
Het hele weekeinde zijn er kinderactiviteiten op Het Gerecht, vlak naast de nostalgische kermis. Een kinderplein met een springkussen en tal van oud-Hollandsche spelletjes. Allebei de dagen van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Zomers kunstweekend
Op de Hooglandse Kerkgracht wordt voor het vierde jaar op rij de Zomerse Kunstmarkt gehouden. Tussen de beelden en de bomen staan de standjes van kunstenaars uit de Leidse regio die er hun werk tonen en verkopen. Allebei de dagen van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Leids Bierfestival
Zaterdagmiddag (vanaf 14.00 uur) en -avond (tot 20.00 uur) kan er weer volop worden geproefd van bijzondere biertjes tijdens het Leids Bierfestival. De keuze is reuze, want er zijn meer dan zestig verschillende bieren vertegenwoordigd op het festival dat Biercafé Lemmy’s en Café Respons organiseren op het Hooglandse Kerkplein. Kaartjes aan de kassa of online.

444-Vossenjacht
De Universiteit Leiden doet dit jaar ook mee aan de Lakenfeesten. Met een speciale vossenjacht die wordt georganiseerd vanwege de 444-jarige verjaardag. Het is een speurtocht voor alle kinderen tussen de 6 en 444 jaar, laat het kennisinstituut weten. Onderweg komen de deelnemers voor de nodige verrassingen te staan. Rembrandt van Rijn, Beatrix, maar ook Freek Vonk en andere beroemde oud-studenten kan je zomaar tegen het lijf lopen. De vossenjacht wordt gespeeld tussen 15.00 uur en 17.00 uur in de binnenstad. De benodigde spelkaart kan je hier downloaden of gratis afhalen bij één van de personages uit het spel. “Maar raak ze niet aan, ze kunnen bijten,” waarschuwt de jarige universiteit.

Unity NL on Tour
Een Nederlands feestje met een Engelse naam staat voor de zaterdagmiddag op het programma. Tussen 16.30 uur en middernacht treden circa dertig artiesten gratis op voor alle liefhebbers van het Nederlandse levenslied.

Gouden Pet Festival
Zondag is het alweer de 33e keer dat het straatmuzikantenconcours Gouden Pet wordt georganiseerd. Zo’n veertig muzikanten en muzikale groepen gaan de strijd met elkaar aan om de gunst van het publiek en de deskundige jury. De optredens zijn op verschillende straathoeken rondom de Nieuwe Rijn. Alle deelnemers krijgen vier keer een half uur de tijd om op zo’n speelplek te laten zien en horen wat ze kunnen. Na die voorronde volgt om 17.00 uur de eindstrijd tussen zes finalisten op het Hooglandse Kerkplein. Om 19.00 uur wordt dan de winnaar bekend gemaakt en de felbegeerde Gouden Pet uitgedeeld.

Leids Grachtenconcert
205 jaar jong. Dat is de Leidse Studentenvereniging Minerva die deze zomer het 41e lustrum en doet ter verhoging van de feestvreugde ook een duit in het Lakenfeestenzakje met de organisatie van een Leids Grachtenconcert op het Rapenburg. Zondagavond staat de mooiste gracht van Europa in het teken van een concert dat is geïnspireerd op het Amsterdamse Prinsengrachtconcert.

Op het programma uitsluitend artiesten die een link met Leiden hebben. Van pop tot klassiek. Wesley Klein, de muziekboot van Reinier Sijpkens, Mart Hoogkamer, Barry Badpak, Musicalgezelschap Otis, maar ook de wereldberoemde in Leiden geboren concertpianist Wibi Soerjadi. De avond wordt gepresenteerd door cabaretier Thomas van Luyn en begeleid door het mega orkest en koor van het Leidse en ‘s lands oudste Studenten Muziekgezelschap Sempre Crescendo onder leiding van dirigent Guido Marchena.

Aanvang 19.00 uur. Einde 22.00 uur. Bijwonen kost niets en kan vanaf de wal of vanuit een boot. Het is de bedoeling van Minerva om het concert jaarlijks te gaan organiseren.

Delen

18 reacties

 1. Een inwoner van Leiden op

  Onze ramen zullen weer in hun sponningen trillen als die peurbakkentocht voorbij gaat. Al die boten met bierzuipende lui aan boord die hun muziek ook nog eens ongeoorloofd hard hebben staan. Niveau van leuke boten is altijd erg laag. Misschien kunnen er eens wat betere regels opgesteld worden waaraan voldaan moet worden als je mee wilt doen. O ja, gemeente Leiden; zet ’s nachts eens wat handhavers in zodat mensen die langs de vaarroute van de peurbakkentocht niet midden in de nacht wakker worden van al die boten, die met nog meer herrie en nog meer ladderzatte mensen aan boord dan bij de tocht zelf, terug naar huis varen. Dan hou je zulke feesten voor iedereen leuk.

  • Het was door het dreunende lawaai zonder oordopjes niet uit te houden in de stad. Jammer, want het was terrasweer. De indruk ontstond dat de er zo veel mogelijk oorverdovende, bonkende herrie geproduceerd moest worden, vooral in het lagere frequentiebereik. Wat dat met feestelijkheid en gezelligheid te maken heeft ontgaat mij. En dat was nog maar het begin. Is de “echte Leidenaar”, waarover iemand het hier regelmatig heeft, misschien een alcohol zuipende, op straat pissende, brullende, de publieke ruimte vervuilende herrieschopper en de “echte Leidenaar” een wat meer verfijnd persoon die zich verre houdt van dergelijk primitief gedoe?

   • Correctie:
    … Is de “echte Leienaar”, waarover iemand het hier regelmatig heeft, […] en de “echte Leidenaar” een wat…
    .
    Bij dergelijke “feesten” van/voor “echte Leienaren” is de herrie trouwens tot ver buiten het centrum te horen.

    • Een inwoner van Leiden op

     En de burgemeester vind het prima om de binnenstadbewoners steeds met die extreme herrie op te zadelen.

    • wellicht kunnen we ruilen van woning? Al is de kans wel groot dat je hier de vogeltjes hoort fluiten… Als je in de binnenstad gaat wonen dan weet je dat er een paar keer per jaar ‘gezelligheid’ in de stad is.

     • Een inwoner van Leiden op

      Niet als je al heel lang geleden in de binnenstad bent gaan wonen en die herrie er toen niet was. Bovendien, wat is er mis met eens wat feesten in de buitenwijken te houden? Eens kijken hoe die bewoners dan gaan reageren. O ja vogels fluiten ook in de binnenstad.

  • Een inwoner van Leiden op

   @Frits 2019: goed geschreven! Wij dreunen al de hele middag ons huis uit. Vele van die leienaren denken dat ze tijdens zulke feesten ook hun muziek maar op stand “zo hard mogelijk” mogen zetten. Hebben geen vergunning maar ach wordt toch niks aan gedaan door de gemeente. En vooral herrie maken bij een ander voor de deur. Ben benieuwd hoeveel ladderzatte lui er vanavond weer van die peurbakboten afstappen om tegen mijn voordeur aan te pissen. Worden ze nog kwaad ook als je er iets van zegt. Handhaaf eens fatsoenlijk, gemeente Leiden!

   • Peter van der Born op

    Ook hier weer de terreur van een minderheid. Slechts een aantal keren per jaar kan/zal er overlast ontstaan. Zoek voor bij die gelegenheden een andere locatie, of ga verhuizen. De binnenstad moet bruisen, als je daar niet tegen kan moet je wegwezen. Verdraagzaamheid is tegenwoordig ver te zoeken.

    • Een inwoner van Leiden op

     Zou u ook verdraagzaam zijn als u die herrie dagenlang en diverse keren per jaar voor uw deur zou krijgen? Met kapotte bierflessen voor je deur, lui die gewoon tegen je deur aan staan te pissen, hun rotzooi achterlaten in jouw planten, midden in de nacht stomdronken en schreeuwend naar huis gaan etc etc. Leiden heeft meer wijken dan alleen de binnenstad dus waarom niet eens een keer een feest in een buitenwijk? Gaan die overlastgevende herrieschoppers dan ook gewoon naar toe hoor. Feesten zijn leuk maar niet op de manier zoals het de laatste jaren gaat.

    • De “terreur” komt van de herrieschoppers, deurpissers, brulapen, tuig met bonkende geluidsinstallaties, straatvervuilers, zuiplappen, enz. Met een bruisende binnenstad heeft dit niets te maken.

 2. Een inwoner van Leiden op

  Hahaha, Kort Galgewater hartje binnenstad? Dat is toch echt meer bij Nieuwe Rijn en Stadhuisplein hoor.

 3. Fred Beerenfenger op

  Jammer al dat gezeur! Ga een dagje de stad uit. Gun “Die Leienaar” zijn feestje. Trots op mijn stad!

  • Een inwoner van Leiden op

   @Fred Beerenfenger: Iedereen wordt een feestje gegund maar dat kan ook plaatsvinden zonder oorverdovende herrie, tegen je deur aan pissende, ladderzatte lui die dit ook nog volkomen normaal schijnen te vinden. Blijkbaar vindt u dit alles ook heel gewoon aangezien u vindt dat anderen dan maar een dagje de stad uit moeten. Ooit gehoord van rekening houden met elkaar?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline