(Foto: Gerry van Bakel).

Rolstoelrugby DIOK Dragons zoekt spelers voor competitie en training

Je moet wel tegen een stootje kunnen, maar dan heb je ook de leukste sport ter wereld te pakken. Dave van den Dop en Clannad Moerings zijn de beste ambassadeurs die een sport zich kan wensen. Gedreven en fanatiek en uitermate enthousiast. Voor hun rolstoelrugbyteam zoeken ze nog minimaal twee spelers. Om het voortraject naar deelname aan de landelijke competitie in te kunnen slaan.

Rolstoelrugby is een mengeling van rugby, ijshocky en basketbal en staat ook wel bekend als ‘murderball’ en dat zegt wel genoeg. Je speelt het in een zaal op het basketbalveld en de bal is ook gewoon rond. De sport werd oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen met een dwarsleasie, maar nu doen er ook mensen mee met andere soorten beperkingen. Dave van den Dop die zelf ook nog in Amsterdam lid is van een rolstoelrugbyclub en deel uitmaakt van het nationale team vertelt dat er wel wat eisen zijn voordat je mee mag doen aan de competitie. “Maar iedereen mag met ons mee komen trainen. Dus als je interesse hebt, aarzel niet. We bekijken dan gezamenlijk of je eventueel ook aan de wedstrijden mee mag gaan doen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Dave van den Dop en Clannad Moerings.

Die competitie is nog een beetje toekomstmuziek. Eerst hebben Moerings en Van den Dop genoeg teamleden nodig om volwaardig in de training aan de slag te kunnen gaan. Ervaring met rugby of andere sporten is helemaal niet nodig. “Ik was eigenlijk aan het kijken of zitvolleybal iets voor mij zou zijn,” vertelt Moerings die twee beenprotheses heeft en aan beide handen wat vingers mist. “En toen zei iemand tegen mij: je moet eens bij rolstoelrugby gaan kijken, Ik was meteen verkocht.” Eerst speelde Moerings in Utrecht, maar toen DIOK aankondigde een eigen rolstoelrugbyteam op te gaan zetten maakte ze de overstap. “Ik woon in Leiden, dus dit is voor mij veel dichter bij.”

In totaal zijn er zeven rolstoelrubgyclubs in Nederland. De competitie duurt een jaar en er wordt eens per maand gespeeld. Alle teams spelen twee keer tegen elkaar. Komend weekend wordt er gespeeld om het Nationaal Kampioenschap in Breda. Drie ploegen Amsterdam Terminators, Scorpions WRCU en Quad Fighters gaan strijden om de landstitel. Kijk voor meer informatie op de website.

In het buitenland is rolstoelrugby een veel grotere sport en ook een van de onderdelen op de paralympics. Dave van den Dop hoopt daar heen te gaan en ook Clannad Moerings heeft een Olympische droom. “Maar het is vooral een hele leuke sport om te doen.”

Wie ook een ‘draak’ wil worden en lid worden van het team QR DIOK Dragons kan het best contact opnemen met Dave van den Dop. Voor meer informatie over de DIOK Dragons kijk op de website van RC DIOK Leiden.

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×