Het stadsstrand bij Lot & De Walvis was een succes en daarom wilde  de Horeca Groep Leiden ook dit jaar weer flink uitpakken. (Foto: Chris de Waard).

Geen Leids stadsstrand langs Rijnsburgersingel

De gemeente Leiden heeft de vergunningaanvragen voor een stadsstrand bij het Kiekpad langs de Rijnsburgersingel geweigerd. Het plan werd ingediend door Horeca Groep Leiden om gedurende zeven weken een strand neer te legen op het gras langs de singel. Wethouder Yvonne van Delft laat weten dat de gemeente wel gecharmeerd is van het plan voor een stadsstrand, maar niet op deze locatie en niet met deze invulling.


Reanne van Kleef in gesprek met wethouder Yvonne van Delft over afwijzen Leids stadsstrand bij Rijnsburgersingel.

“We weten dat Leidenaren best graag een stadsstrand zien ontstaan en we vinden het als gemeente ook een leuk idee”, vertelt van Delft. “Deze locatie is volgens ons echter niet geschikt omdat hier altijd al veel gebruik wordt gemaakt van de omgeving door mensen die lekker in het gras liggen. Daarnaast zouden bezoekers gebruik moeten maken van de aangeboden horeca en geen eigen consumpties mee mogen nemen. Dat vinden wij op deze plek niet wenselijk.”

Ook is het volgens de wethouder niet geheel duidelijk wat de invloed van het stadsstrand op het groen op lange termijn is. Dat probleem werd in de ogen van de gemeente nog niet ondervangen door enkel het aanleggen van een nieuwe grasmat na afloop. Tot slot werd de aanvraag erg laat ingediend, een aantal weken geleden. “Het wordt nu zo kort dag dat we deze procedure niet meer goed kunnen voeren. Bij de aanleg van een stadsstrand vind ik het belangrijk om ook goed met de buurt in overleg te gaan. Daar was nu geen ruimte meer voor.”

Andere locatie
Voor het zomerreces verwacht Van Delft de nieuwe evenementennota te presenteren. Daar wordt dan ook een mogelijke locatie voor een Leids stadsstrand in aangewezen. “Het is zeker niet de bedoeling dat de gemeente daar dan zelf een strand gaat neerleggen. Wel geven we aan waar volgens ons een openbaar strand gemaakt kan worden, het is dan aan andere partijen om dat in te vullen”, aldus Van Delft.

Leidse strandliefhebbers moeten voorlopig dus nog de fiets naar Katwijk pakken, want eerder dan 2020 verwacht Van Delft het stadsstrand niet. “Voor zoiets moet je goed de tijd nemen. Komende winter is een goed moment om hiermee te beginnen.”

Economie Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×