Geen Leids stadsstrand langs Rijnsburgersingel

13

De gemeente Leiden heeft de vergunningaanvragen voor een stadsstrand bij het Kiekpad langs de Rijnsburgersingel geweigerd. Het plan werd ingediend door Horeca Groep Leiden om gedurende zeven weken een strand neer te legen op het gras langs de singel. Wethouder Yvonne van Delft laat weten dat de gemeente wel gecharmeerd is van het plan voor een stadsstrand, maar niet op deze locatie en niet met deze invulling.


Reanne van Kleef in gesprek met wethouder Yvonne van Delft over afwijzen Leids stadsstrand bij Rijnsburgersingel.

“We weten dat Leidenaren best graag een stadsstrand zien ontstaan en we vinden het als gemeente ook een leuk idee”, vertelt van Delft. “Deze locatie is volgens ons echter niet geschikt omdat hier altijd al veel gebruik wordt gemaakt van de omgeving door mensen die lekker in het gras liggen. Daarnaast zouden bezoekers gebruik moeten maken van de aangeboden horeca en geen eigen consumpties mee mogen nemen. Dat vinden wij op deze plek niet wenselijk.”

Ook is het volgens de wethouder niet geheel duidelijk wat de invloed van het stadsstrand op het groen op lange termijn is. Dat probleem werd in de ogen van de gemeente nog niet ondervangen door enkel het aanleggen van een nieuwe grasmat na afloop. Tot slot werd de aanvraag erg laat ingediend, een aantal weken geleden. “Het wordt nu zo kort dag dat we deze procedure niet meer goed kunnen voeren. Bij de aanleg van een stadsstrand vind ik het belangrijk om ook goed met de buurt in overleg te gaan. Daar was nu geen ruimte meer voor.”

Andere locatie
Voor het zomerreces verwacht Van Delft de nieuwe evenementennota te presenteren. Daar wordt dan ook een mogelijke locatie voor een Leids stadsstrand in aangewezen. “Het is zeker niet de bedoeling dat de gemeente daar dan zelf een strand gaat neerleggen. Wel geven we aan waar volgens ons een openbaar strand gemaakt kan worden, het is dan aan andere partijen om dat in te vullen”, aldus Van Delft.

Leidse strandliefhebbers moeten voorlopig dus nog de fiets naar Katwijk pakken, want eerder dan 2020 verwacht Van Delft het stadsstrand niet. “Voor zoiets moet je goed de tijd nemen. Komende winter is een goed moment om hiermee te beginnen.”

Delen

13 reacties

  • Deze Leidenaar zag en ziet er nog steeds geen heil in. Helaas heeft GroenLinks sindsdien steeds meer mensen met hun stadstrand kunnen besmetten.

  • Wim de leeuw op

   Wat een ongefundeerde negativiteit weer. Walter van Peijpe is niet van mijn partij, maar deze held kwam door zijn populariteit bij de Leidse bevolking in 2014 met voorkeursstemmen alsnog in de gemeenteraad terecht. Da’s een politicus met draagvlak dus. Die desondanks niet eigengereid met zijn eigen dingetjes aan de slag gaat, maar met behulp van een petitie uitzoekt of er draagvlak is om een strand te maken van een tijdelijk braakliggend stuk grond. Wat is daar nu weer idioot aan??????

   • Een Leids burger op

    Dat is niet ongefundeerd:
    1. Met voorkeursstemmen in de raad komen betekent nog niet dat er ook een voorkeur voor dat (dwaze) idee van dat singelstrand op die locatie zou zijn.
    2. Je moet vervolgens geen petitie (om draagvlak te peilen) gaan houden over zaken waar je (als gemeenteraadslid) niet eens over gaat.
    3 De universiteit ging over wat er met die grond zou moeten gebeuren en die had al laten weten niets in een singelstrand op die locatie te zien.
    https://sleutelstad.nl/2014/03/20/walter-van-peijpe-met-voorkeurstemmen-in-de-raad/#comment-235240

 1. De organisatoren hebben het idee elders gezien en omdat ze dat geweldig vinden moet Leiden het ook hebben. Men vergeet alleen dat Leiden genoeg parken en terassen heeft. De noordzeestranden liggen om de hoek en aan de grens van Leiden hebben we recreatiegebied Vlietland met diverse stranden, Cronesteijn met een waterspeelplaats en diverse wijken met leuke parkjes en speelplaatsen. Kortom: er is genoeg ontspanningsruimte, het is zonde van het geld. Zet het (sponsor)geld eens in voor iets échts orgineels en niet om je zelf op de borst te kloppen dat je iets georganiseerd hebt waar niemand op zit te wachten.

  • Wim de Leeuw op

   Als er in Leiden ècht genoeg was geweest, dan was De Buurt in 2016 niet zo’n groot succes geweest. In drie maanden honderdduizenden bezoekers. De Buurt was niet bepaald mijn ding. Maar blijkbaar is er in Leiden voldoende draagvlak voor dit soort initiatieven. Prachtig toch?

   • Een Leids burger op

    De Buurt bij het station destijds was wel een leuk initiatief.
    Maar of er ook voldoende draagvlak zou zijn voor een stadsstrand bij Wim de Leeuw voor de deur…… 🙂

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline