(Foto's: Gerry van Bakel).

Theolieke Smit's overzichtstentoonstelling 'Kijk mij nou' in Old School

Leidse kunstenares Theolieke Smit viert dat ze twintig jaar in het vak zit en al tien jaar haar werkstudio Kunstproef uitbaat. Een jubileum dat Smit aangreep eens een kijkje te nemen in haar eigen archief. Met als resultaat een overzichtstentoonstelling in galerie Old School op het Pieterskerkhof 4a. Nog twee weekenden gratis te bezichtigen, van vrijdag tot en met zondag.

In de eerste zaal rechts als je binnenkomt in het oude schoolgebouw in de schaduw van de imposante Pieterskerk brengt Theolieke een eerbetoon aan meestal anonieme vrouwen. Aardewerken medailles voor de onbekende heldin, een tentoonstelling die ze twee jaar geleden voor het eerst exposeerde tijdens de kunstroute in de Lokhorstkerk. “Aardewerk is kwetsbaar, maar er worden ook al heel lang potten en pannen van gemaakt en het past ook in de Nederlandse cultuur. Dat komt allemaal samen.”

Wapens van zachte stoffen
Gecombineerd met een tent zonder in- of uitgang die komt uit een kunstproject met wooncentrum Robijnhof waar ouderen, studenten en statushouders anderhalf jaar samen woonden in een oud verzorgingshuis van Libertas Leiden dat gesloopt gaat worden. De tent is gemaakt van een soort oude vitrage, binnenin liggen allerhande geweren en pistolen maar gemaakt van zachte stoffen. Verder hangt er aan de muur een reuzegrote rozenkrans, de van nepbont gemaakte pistolen markeren hier de onze vaders en de hanger is in de vorm van een handgranaat.

“Een heftig beeld,” zegt Theolieke Smit er zelf over. “Ik ben opgegroeid met het katholieke geloof. Voor mij schuurt religie altijd, omdat er ook veel oorlogen uit voortkomen. De rozenkrans begint altijd met de ‘weesgegroetjes’ het gebed gericht aan Maria en zij staat natuurlijk ook symbool voor de vrouw. Ik kies voor zachte materialen voor de wapens om met dat contrast mensen aan het denken te zetten.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met kunstenares Theolieke Smit over haar jubileumtentoonstelling ‘Kijk mij nou’ in Old School.

Boven gaat de tentoonstelling verder met op de tussenetage aandacht voor de koffiecultuur. Nederlanders drinken veel koffie zonder vak stil te staan bij hoe die koffie gemaakt wordt. Op de grond steken twee paar wanhopige handen uit de koffieprut. Je hoort het water doorlopen. Aan de muur hangen grote koffiebonen die ook wel iets weghebben van monden.

Onbarmhartige paskamers
In de zaal boven hangt werk uit de beginperiode van Theolieke Smit en komt de titel ‘Kijk mij nou’ het meest direct terug in de tentoongestelde werken. De onbarmhartigheid van de blik op het vrouwenlichaam. Misschien wel het meest treffend gevat in de besloten omgeving van een paskamer. “Het blijft actueel. Hoe negatief we kijken naar vrouwen die volgens de norm te dik zijn. Daar was ik zeventien jaar geleden al mee bezig en nu speelt het nog steeds.”

In het mini-bioscoopje speelt een film waarmee Smit afstudeerde aan de kunstacademie. Ze had een tweede huid voor zichzelf gebreid en je ziet hoe ze die langzaam afpelt. “Dat breiwerk was nog een hele klus. Ik ben wel drie keer opnieuw begonnen.”

‘Kijk mij nou’ is nog tot en met zondag 14 juli te bekijken in galerie Old School, Pieterskerkhof 4a. Old School is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur. Kijk voor meer informatie op hun Facebookpagina.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×