Upgrade in verschiet voor omgeving Diamantplein

15

Volgens de wijkbewoners en de gemeente Leiden is het Diamantplein en de directe omgeving toe aan een grondige upgrade. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders nu een ambitiedocument opgesteld. Daarin wordt het winkelcentrum heringericht en staan er op de plekken van het huidige Denksportcentrum en het voormalige Radiusgebouw in totaal zo’n 140 woningen ingetekend.


Reanne van Kleef in gesprek met wethouder Yvonne van Delft over de plannen voor het Diamantplein en omgeving.

“Wie de omgeving kent weet dat er echt wat moet gebeuren,”vertelt wethouder Yvonne van Delft. “Er is veel leegstand in het winkelcentrum en iedereen vraagt om nieuwe winkels en om er weer een bloeiend hart van de wijk van te maken.”

Woningbouw
In het gebied zijn drie initiatiefnemers: de eigenaar van het winkelcentrum, die van het voormalige Radiusgebouw aan de Opaalstraat 1-5 en de eigenaar van het Denksportcentrum aan Robijnstraat 4.

Voor het gebouw aan de Opaalstraat is een plan van 120 woningen in de sociale huursector: 60 starterswoningen en 60 zorgwoningen. Dit gebouw wordt maximaal twaalf verdiepingen hoog. Aan de Robijnstraat moeten vijftien tot twintig  koopwoningen in het middensegment komen. Dit gebouw gaat tot acht hoog.

Bruisend winkelcentrum
De eigenaar van het winkelcentrum is van plan het winkelcentrum veel opener te maken. Er komt nog maar één passage door het winkelcentrum heen en er komen meer winkels in de plint aan de buitenkant. Ook wordt er naast de huidige Jumbo een aanvullende, goedkopere supermarkt toegevoegd.

Vergroenen
Om van het gebied weer een mooi wijkhart te maken wil de gemeente ook dat er wordt vergroend “We willen een groen plein toevoegen waar mensen op een terrasje kunnen zitten.” Ook wordt de verbinding gezocht met het Morspark en het buurtcentrum. “Bijvoorbeeld door het Morslint verder door te trekken. Zo wordt alles één geheel en krijgen we een mooi bloeiend hart van de wijk.”

Exacte plannen
De gepresenteerde plannen staan nog niet vast, maar geven wel een goede idee wat de bewoners in de komende jaren kunnen verwachten. Van Delft: “Dit is een ambitiedocument. Hiermee zeggen wij als gemeente: als u iets wilt, dan zijn dit ongeveer de kaders. Daar zit nog wel wat ruimte, maar de plannen zijn ook in gesprekken samen met de eigenaren tot stand gekomen. Nu is het aan de gemeenteraad om te zeggen of ze dit een goed idee vinden. Daarna volgt een kaderbesluit waar in staat wat er exact gaat gebeuren.” Dat kaderbesluit staat gepland voor volgend jaar.

Delen

15 reacties

  • Danielle De Zwart

   Gaby upgrade van het plein is noodzakelijk! Maar 8 hoog naast mijn huis…… dag privacy en licht, hallo verzakkingen en overlast.

   Niet hoger dan wat in de robijnstraat staat zei de gemeente……wel, het woord van de heer Lenferink en zijn bende is weinig waard

 1. Als wijkbewoner zie je dat de ene na de andere winkel sluit. Zelfs in de drukke passage met de Jumbo sloot onlangs de bloemenzaak. De stoffenzaak zat in de stille passage en hield het ook niet vol. Daarnaast is de fietsenwinkel aan de Diamantlaan al in mei gesloten.
  Dat er een tweede supermarkt kom is een prima idee, nadat Jumbo Dirk van den Berg had uitgekocht op het Diamantplein zijn we gedwongen naar de Stevenshof of het Bevrijdingsplein/5 Mei plein te gaan als bij de Jumbo iets is uitverkocht, wat nogal vaak gebeurt.
  Dat de buurtbewoners nieuwe winkels willen, is wel grappig. Wedden dat de eerder genoemde winkels sloten omdat de webwinkels hun klandizie overnamen?

  • Goed idee, zet het plein lekker innde schaduw van nog meer flats, word het echt gezellig van. Kan ik je lekker in het donker op een terras gaan zitten. Je kan mij niet vertellen dat dit serieus het beste idee is wat ze konden verzinnen. Waarom niet beneden een winkel wn daarboven 2 woonlagen, meer dan voldoende. Er staan ook zo veel plaats en hoogbouw.

 2. Mac Just Mac

  Saskia van Rijmenam zou tijd worden. In Mechelen België is eigenaar van verpaupert pand aansprakelijk en wordt vervolgt. Zou hier ook moeten !!

 3. Een Morsbewoner op

  Op de plaats van het denksportcentrum moet een torenflat van 8 verdiepingen komen terwijl ze op het plein een terras en een gezellige groene zit willen maken. uit ervaringen bij Deksels weten we dat zo een hoog complex een grote hoeveelheid wind gaat veroorzaken op het plein. Bij Deksels kan je ook niet lekker buiten zitten.
  Verder vraag ik mij af of bij het bouwen van deze hoogte ook de zuid-westen wind niet geblokkeerd gaat worden voor de molen aan de Haagweg. Het grootste probleem voor het Diamantplein is het gebrek aan parkeerplaatsen voor het winkelend publiek. Ondanks dat ik zie dat de twee nieuwbouw projecten hun eigen parkeervoorzieningen onder hun gebouwen moeten realiseren lost dit nog steeds het probleem voor het winkelend publiek niet op. Sterker nog er zal door de 60 zorgwoningen die er komen aan de Opaalstraat alleen maar meer parkeer overlast komen door de visite van de patiënten die in deze zorgwoningen komen. Dat kleine ondernemer langzaam uitsterft op het Diamantplein komt zeker niet door het te kort aan bewoners en woningen in de wijk maar door een te groot gegroeide Jumbo die alles wat de kleine winkeliers aanboden ook in zijn assortiment heeft opgenomen en de kleine winkelier hier niet tegen kan concurreren.

 4. Marianne Andrée Wiltens

  Kleine correctie:
  “het voormalige Radiusgebouw”, moet zijn: “het voormalige gebouw van de Onderwijs Service Groep”. Radius huurt hiervan slechts Opaalstraat 1.
  De activiteiten van Radius zijn inmiddels verhuisd naar het Huis van de Buurt Morschwijck, maar Radius is op deze locatie nog steeds actief met de dagbesteding voor ouderen, de visitekring en Radius biedt er na de zomer nog cursussen aan.

 5. D. De Zwart op

  Ja, er moet iets gebeuren, maar dit plan ligt al 3 jaar klaar op de plank……
  En dan nu ineens een flat van 8 hoog op 15 meter van mijn huis……… terwijl de gemeente eerder aangaf dat het niet hoger zou gaan dan de huidige woningen aan de Robijnstraat. Dus ja, bij dat het plein opgeknapt wordt, maar wat gaat een flat bouwen op zo’n korte afstand met mijn huis doen?? Verzakkingen bij heien???????

  En 8 hoog….. inspraak is dus wederom een farce gebleken en de gemeente houdt wederom geen woord

 6. Goed dat er iets gaat veranderen. Los van de leegstand is het winkelcentrum nu ook gruwelijk lelijk en sfeerloos. Die kleur en die vloer..zwaar verpauperd. En ik mis de Dirk..Jumbo vind ik niks. En dan hebben we nog het eeuwige zwerfafval..met name aan de achterkant. Ook jammer dat Mors fietsen is verhuisd..moest onlangs potdomme 4 kilometer lopen naar de Willem Barentzstraat toen mijn fietsje schade had.

  • Zover had je niet hoeven lopen, iemand. Profile Van Polanen op de Morsweg is vlakbij als je fietsje weer eens herstel nodig heeft. En blij toe dat die Mors Fietsen opgehoepeld is uit de Hoge Mors, daar werkte volstrekt ondeskundig personeel zonder vakdiploma voor fietshersteller.

   • Bij Polanen ben ik geweest maar wilden ze me niet helpen (konden ze niet zeiden ze)

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline