Tijdelijke woningen Sumatrastraat voor minimaal tien jaar naar Vijf Meilaan

70

Sinds een half jaar is de gemeente Leiden op zoek naar een nieuwe plek voor de tijdelijke woningen die in maart 2017 voor een periode van drie jaar op het terrein van basisschool De Springplank in de Sumatrastraat werden gezet. Ze moeten daar weg omdat op die plek een woningbouwplek in ontwikkeling komt. Voor de komende tien jaar heeft de gemeente het oog laten vallen op de strook gras langs de Vijf Meilaan. Het blok met zestien woningen komt dan voor de flat in de Valeriusstraat te staan die nu uitkijkt op dat grasveld. Vanavond houdt de gemeente een informatieavond voor omwonenden die inmiddels massaal laten weten niets voor het plan te voelen.

De tijdelijke woningen werden in maart 2017 voor drie jaar neergezet in de Sumatrastraat. Als die periode om is, wil de gemeente ze verhuizen naar een grasveld aan de Vijf Meilaan waar ze minimaal tien jaar blijven staan. (Archieffoto: Ayman Ghoujal).

Wethouder Damen hoopt dat de weerstand zal wegebben. “Dat is in de Sumatrastraat ook gebeurd,” vertelde Damen gisteravond aan de leden van de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling waar ze speciaal voor dit punt moest opdraven omdat GroenLinks-raadslid Gebke van Gaal een nadere toelichting op de voorgenomen plannen wilde hebben. “We hebben op achttien plekken in de stad gekeken,” welke wilde Damen niet zeggen. “Dit was de meest geschikte. Je moet kunnen parkeren in de omgeving, de ondergrond moet goed zijn en groen is nu eenmaal vaak een plek waar zoiets kan.” Het grasveld wordt volgens Damen niet echt gebruikt door de bewoners, maar die weerspreken dat.

Bij de informatiebijeenkomst vanavond bij De Parelvissers aan het Bizetpad gaat wethouder Damen in gesprek met omwonenden. Ook verschillende raadsleden hebben inmiddels laten weten naar de info-avond die om 19.00 uur begint.

Delen

70 reacties

  • Monique Mellema

   Ynze de Jong en jij bent zeker de leukste als je het niet erg vind zet een paar van die dingen in de tuin heb je net zoveel uitzicht als wat hun krijgen. Domme opmerking zeg.

 1. Jolanda van Halem

  7 meter vanaf het balkon komen de woonunits. Weg uitzicht en weg zon. Pal voor hun neus krijgen bewoners gestapelde woonunits!
  Nu spelen onze kinderen er.
  Het is een mooi grasveld met mooie bomen.
  Een relatief klein stuk groen. Dat willen ze dus volbouwen.
  Zie op de tekening al het gele. Voor alles wat geel is, daar hebben ze plannen voor.
  Zelfs een verdieping op de lange kant van de flat aan de Valeriusstraat…

 2. De wethouder hoopt dat de weerstand snel zal wegebben? Ja, wat verwacht ze anders, dat de weerstand toeneemt en omwonenden uiteindelijk tot harde acties zullen overgaan? B&W heeft tijd en een lange adem, maar de meeste andere burgers hebben ook nog andere dingen aan hun hoofd. Naar verluidt heeft de gemeente getracht de weerstand zo klein mogelijk te houden door maar een zeer beperkt aantal omwonenden d.m.v. de brief in kennis van het voornemen te stellen. En is het toeval dat dit kort voor de zomervakantie wordt aangekondigd? Dat gelooft toch niemand?
  .
  Wie de relevante stukken leest, en dat is naast de bewonersbrief ook het in die brief genoemde Ontwikkelperspectief Leiden Zuidwest (beide stukken staan op de website van de gemeente), kan zich verbazen, boos worden, zich gaan opwinden of uit frustratie en moedeloosheid zich een stuk in de kraag gaan drinken. In de gemeentelijke stukken wordt het halfvol bouwen van groenstroken als een groene verbetering van de woonomgeving verpakt en een idyllisch beeld geschetst van fraaie binnentuinen (tuintjes eigenlijk), kosten besparend onderhouden door bewoners. Je moet maar durven, zo veel propagandistische onzinpraatjes verkopen om er een fout besluit doorheen de rammen.
  .
  De onzin- en leugenmachine heeft blijkbaar weer op volle toeren gedraaid in de boevenkelder aan het Stadhuisplein. Kennelijk gaan ze er in het gemeentehuis van uit dat gewone burgers en ook de meeste raadsleden sukkels zijn die je alles kunt wijsmaken.

 3. Michiel Hoogland

  Wat punten die men mee zou kunnen nemen in de overwegingen:

  Leiden wil toch vergroenen? “Meer groen in de stad kan leiden tot een meer leefbare en gezondere stad én helpen om weersextremen zoals wateroverlast, droogte en hitte op te vangen.”

  Door als kind op te groeien in een groene omgeving leeft men langer en gezonder.

  Er is een groennorm, een richtlijn van 75m2 openbaar groen per woning.(binnen een afstand van 300m meen ik) Men zou dus in ieder geval kunnen kijken of de groennorm niet in het gedrang komt door die tijdelijke woningen.
  Er is/was ook nog een boomnorm in Leiden van 0,9 boom per woning.
  Hoe staat het daar inmiddels mee?
  Leiden is al ( al heel lang) de meest compacte stad van Nederland.
  En men wil en moet NOG compacter.

  Leiden is regelmatig terug te vinden in lijstjes met een top 10 van minst groene gemeentes…in 2018 na Sliedrecht de op 1 na minst groene gemeente van Zuid-Holland en Nederland met 28m2 groen per inwoner.

  Veel succes mensen !

 4. De oplossing voor de politici die Leiden vol willen bouwen en de stad toch zo groen mogelijk willen houden: bouw alles vol en verf gebouwen, asfalt, klinkers en stoeptegels groen. Begin hiermee in de dure buurten. Dit om draagvlak onder de bevolking te creëren.
  Gemeente, mag ik even vangen voor dit briljante idee?

  • De weerstand zal wel wegebben vindt deze PvdAdieu wethouder. Nou denk ik niet. In de Stevenshof zijn we die streek van de salonsocialiste Damen in het vorige college nog niet vergeten. Drie miljoen euro in een gat in de begroting stoppen i.p.v. het sparen van groen rond de Rijnlandroute. En nu weer deze mensen hun groen ontnemen. Leiden is absoluut geen duurzame en groene gemeente, dit zijn de modewoorden van de arrogante, gevestigde politiek om de burger aan het lijntje te houden. Ben benieuwd wat de inmiddels onzichtbare frac Gijs Holla hiervan vindt.

 5. Wat een idioot idee is dit nu weer ?! De vereniging waar ik lid van ben is al een tijd op zoek naar een nieuwe ruimte en wat zegt de gemeente: ‘allemaal prima, als het maar niet in het openbaar groen is. Dat is heilig’
  Maar wel zélf beslissen om een klein beetje openbaar groen wat er is voor deze flats vol te zetten met units, pal voor de balkons van de bewoners, dit kun je toch niet écht menen wethouder ?! Waarom niet in het groenstuk bij het oude schoolgebouw aan de 5-meilaan ? Daar staat het niemand in de weg en het lijkt mij dat er nog wel andere plekken te vinden zijn (aan de Voorschoterweg bijvoorbeeld).

  • Een Leids burger op

   Dat is tenminste een constructieve gedachte. Wat ik in bijna alle reacties mis, behalve die dus van Jean Paul, is een goed alternatief waar die (zogenaamd voor 10 jaar ¨tijdelijke¨) woningen dan wel zouden moeten komen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline