(Foto's: Jort Gerritsma)

Gymsport Leiden wederom naar Gymnaestrada in Oostenrijk

Een groep van ruim veertig gymnasten, trainers en begeleiders van Gymsport Leiden reist dit weekend af naar Oostenrijk om deel te nemen aan de vierjaarlijkse Gymnaestrada. Een groots sportevenement waaraan meer dan twintigduizend atleten deelnemen uit meer dan vijftig landen. Het is geen competitie, er worden geen medailles uitgereikt; meedoen is het enige dat telt.

Martijn Busscher is een van de commissieleden bij Gymsort Leiden die de deelname aan de Wereld Gymnaestrada mee voorbereidt. Een groep van 37 gymnasten zal in het Oostenrijkse Dorbirn een zogenaamde demo laten zien waarin de atleten hun dans-, turn- en acrobatiekvaardigheden kunnen tonen. Thema is de strijd tegen het water, een meer Hollands onderwerp is bijna niet denkbaar. “Het is een soort Cirque du Soleil,” vertelt Busscher in de uitzending van Nieuws071 bij Sleutelstad.


Martijn Busscher in gesprek m et Nieuws071-presentator Gerry van Bakel over de Gymnaestrada 2019.

In een week tijd zijn meer dan duizend van die demo’s te zien, elke groep mag een paar keer optreden. Het schema is strak, vijftien minuten maximaal en dat is inclusief opbouwen en afbreken. De uitdaging is om zoveel mogelijk spectaculaire spring-elementen in je oefening te stoppen. Als het allemaal goed gaat, gaat het rondzingen en trek je steeds meer toeschouwers.

Naast alle amateurgroepen zijn er ook optredens van enkele professionele groepen tijdens het zogenaamde FIG-gala. Busscher vertelt dat Gymsport Leiden dankzij donaties en sponsoren kaartjes voor het gala heeft kunnen krijgen. En dat wordt geheid een van hoogtepunten. Over vier jaar wordt de Gymnaestrada in Amsterdam gehouden. De Nederlandse verenigingen zullen de komende week tussen hun eigen demo’s in een gezamenlijk optreden voorbereiden voor de overdracht tijdens de slotceremonie. “Het wordt een soort van welkomstdans.”

Kijk voor meer informatie over de Gymnaestrada op de website van de World Gymnaestrada 2019. Wie meer wil weten over Gymsport Leiden kan terecht op de website van de Leidse gymnastiekvereniging.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×