Volgend jaar strengere regels Peurbakkentocht

35

De gemeente Leiden stelt volgend jaar strengere regels aan de vergunning voor de Peurbakkentocht en gaat ook beter handhaven. Dat laat burgemeester Henri Lenferink weten na aanleiding van vragen van de Partij voor de Dieren over het vele afval dat nog steeds in de grachten belandt tijdens het evenement. De organisatie van de Lakenfeesten sluit zich daarbij aan en gaat opzoek naar creatieve manieren om de boten zich aan de regels te laten houden.


Wethouder Yvonne van Delft vertelde namens de afwezige burgemeester Lenferink over de strengere handhaving rondom de Peurbakkentocht.

In de reglementen is dit jaar onder andere opgenomen dat er niets vanaf de boten naar de jury, mensen aan de wal of andere boten mocht worden gegooid. Ook was elke vorm van confetti of ander snippermateriaal verboden. Vooral aan het gooien van spullen naar de wal hadden veel boten lak: zelfs de boot van de gemeente gooide plantjes naar de mensen.

“In onze reglementen staat heel duidelijk dat dit niet mag”, vertelt Nilles Raken van Stadsfestival de Lakenfeesten. “We weten eigenlijk niet zo goed waarom het dan nog steeds fout gaat. Het zit blijkbaar echt in het DNA van de Peurbakkentocht om dingen te gooien. Maar we gaan hier goed over nadenken. Misschien stellen we wel een boete in dat mensen die het toch doen, geld over moeten maken naar een goed doel of iets dergelijks.”

Boten die in overtreding gaan voortaan uitsluiten van het evenement ziet Raken niet zitten. “Dat is niet de manier waarop wij te werk gaan. Het moet wel een feest blijven. We stimuleren de mensen liever op een ludieke manier om zich wel aan de regels te houden. Zo zijn we dit jaar al begonnen met de videoreeks Peurpraat om mensen te laten zien hoe leuk het is om een eigen boot te bouwen en bijvoorbeeld uit te leggen dat we nu met startvakken werken. Misschien moeten we volgend jaar een Peurpraat wijden aan het gooien van voorwerpen.”


Reanne van Kleef in gesprek met organisator Nilles Raken van Stadsfestival de Lakenfeesten over handhaving regels tijdens Peurbakkentocht.

Not done
De burgemeester laat weten dat de voorwaarden volgend jaar verder worden aangescherpt en gehandhaafd, maar dat het nog belangrijker is om het bij de deelnemers tussen de oren te krijgen dat de omgeving vervuilen met allerlei rommel ‘not done’ is. Daarnaast maakt de sleepboot volgend jaar direct na het evenement het water schoon om zoveel mogelijk te voorkomen dat vuil naar de bodem zakt.

Ook de organisatie van de Peurbakkentocht gaat weer aan de slag met het aanscherpen van de regels. Zeker ook na aanleiding van de brief die een aantal buurtverenigingen schreven over misstanden. Raken: “Zoals eerder aangegeven zijn we erg geschrokken van de inhoud van de brief. De boten moeten weten dat het na de prijsuitreiking klaar is en dat ze zich daarna weer aan de normale vaarregels moeten houden. Ook dat nemen we nog strakker op in het reglement.”

Delen

35 reacties

 1. Dominique Hoogervorst

  Doe dan zoals Duitsland.
  Je krijgt een bierpul voor 5euro statiegeld .iedere drankverkoper heeft dezelfde beker
  Waardoor je aan het eind van de avond je pull overal kan inleveren en jeje 5 euro terug hebt
  Ipv die gluperige eco glazen ieder ander festival opnieuw
  Die pullen kunne zo wel voor ieder LEIDSCH gebeuren gebruikt worden……
  Dat is pas eco
  En geloof me het scheelt je 70% afval
  Bel maar even met een Duitse gemeente

  • Daarom ecoglazen. Dat is hetzelfde. Met statiegeld. Maar daarover gaat de discussie hier niet. Het gaat over lawaai en rommel in het water gooien.

  • Cindi van Es

   Dominique Hoogervorst wat een raar concept voor een hele stad, hoe doen ze dat dan in Duitsland? Want als iedereen zn pul bij ondernemer A koopt en bij ondernemer B inlevert, dan heeft ondernemer A een top omzet en ondernemer B een enorme kostenpost?

  • Johan Volkers

   Weihnachtsmarkt doet dat ook zo: Je bestelt Glühwein en betaalt statiegeld voor de mok. Bij inlevering krijg je geld terug.
   Prima systeem. In Nederland vindt men dat allemaal wat te moeilijk blijkbaar…

  • Saskia de Best

   Cindi van Es en door de prijs is het ook geen probleem als mensen hun mok/pul mee naar huis nemen. Sterker nog: daarom drukken ze er altijd een leuk plaatje op, de naam vd stad en het jaar van het evenement. Zo heb ik mijn mok van de kerstmarkt in Düsseldorf als souvenir gehouden.

  • Saskia de Best

   Cindi van Es ik begrijp je wel, maar ik vul aan dat daar waar het gaat om afgebakende terreinen (kerstmarkt, evenementen op de lanmermarkt, rollende keukens etc) dit best wel een goed idee zou zijn. Ik heb de wijsheid natuurlijk ook niet in pacht. En weet ook niets over de kosten die dit bij de ondernemers en de stad teweeg brengt, maar het werkt in Duitsland. Bij 3 okt of Koningsdag is dit inderdaad lastiger, maar ik weet oprecht niet of het onmogelijk is.

  • Cindi van Es

   Saskia de Best ik ook niet, daarom vroeg ik die meneer hoe dat in Duitsland gaat. Ik denk nl dat hij het ook over een Kerstmarkt heeft en dat is een ander verhaal dan een hele stad. Volgens mij ging het hier op de Kerstmarkt nl ook al best prima afgelopen jaar met de statiegeld bekers.

  • Naast mij stonden 3 meiden die een fles wijn toegeworpen kregen.spatte uiteen natuurlijk. En pijnlijk

  • Raymond van Es

   Ach gut. In China valt al het plastic op straat en in het heiligdom Amerika is de plastic tasjes industrie booming. Kijk daar eens naar.

 2. Pieter Hoeberichts

  Bij deze foto: het aanreiken van bier vanaf de peurbak vind ik een ongewenst verschijnsel, mede om de vraag: waar blijven die plastic glaasjes? in het water? Overigens heb ik er zelf een aangenomen, leeg gedronken en het glaasje thuis in de plasticbak gegooid.

  • Marcel Boeré

   Vanaf Werfpop Leiden en 3 oktober Leids ontzet wordt gewerkt met recycle gazen, dit probleem zou dus binnenkort verleden tijd moeten zijn 🙂

 3. Rein van Roen

  Lijkt me prima! Laat het maar een leuk feest blijven. Een stuk creatiever mag ook met minder zuipen en herrie zodat het voor kinderen ook leuk blijft.

  • Rein van Roen

   Een leuk feest is niet als er mensen worden aangerand, op hun bek worden gemept, mensen tot diep in de nacht teringherrie maken en hun vuilnis in de gracht dumpen…duhuh…

  • Sabriena Trouwee

   Rein van Roen Ja…….. teringherrie hoort bij leidse feesten ik weet ut niet en aangerand Jaaa…. gebeurt overal niet alleen op de peurbakkentocht!?!? En op hun ben gemeld weet jij 2 kanten van het verhaal…🤔 denke niet hea!? Dusssssssuuuuhhhh 🤫🤫 shhhttt!

  • Sylvana Muiselaar

   Nou weet niet hoor maar elk weekend stappen is zo en die studenten maken de hele week tering herrie en wij als leidenaar kijken uit naar de feesten in de stad en genieten hier van en elke dag word zooi in de gracht geflikkert en nu zijn wij de leidenaar weer het dupe van azijnpissers en mensen die het voor de leidenaar verpest !!

 4. Frans Heemskerk

  Ja hoor dit gaat de gemeenteraad van Leiden ook naar de klote maken
  Over 2 jaar is dit er niet meer komen ze met een smoes dat ze de strenge regels niet aan kan !!

 5. Ton Siera

  En de veroorzakers. van nu, niet meer inschrijven. En de strengere regels zijn natuurlijk wel na te leven, 22.30 Stil vanaf de peurbakken.

 6. Koos Henzen op

  En stop ook met ingang van 2020 met het gooien van allerlei “gadgets” vanaf de boten naar het publiek! Zinloos! Negentig procent komt in het water terecht wat alleen maar een grote vervuiling veroorzaakt. De talloze plastic zakken met krentenbollen die in het water belandden werden opgepikt door de meeuwen. Stop daar gewoon mee, organisatie!!!

 7. Raymond van Es

  Ach gut. In China valt al het plastic op straat en in het heiligdom Amerika is de plastic tasjes industrie booming. Kijk daar eens naar.

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline