(Foto: Robert Steenbergen).

Eerste BoerenLeidse Blaarkopgraskaas 2019 gepresenteerd

In Warmond is door zuivelboeren Theo Warmerdam en Trees van Leeuwen de eerste BoerenLeidse Blaarkopgraskaas van 2019 gepresenteerd aan Commissaris van de Koning Jaap Smit en de Leidse burgemeester Henri Lenferink.

Terwijl de Goudse graskaas al vanaf begin juni in de winkels ligt, blijft de BoerenLeidse graskaas dan nog minstens zes weken extra op de plank. Omdat de traditionele Leidse kaas wordt gemaakt van afgeroomde magere melk duurt het langer voor hij voldoende gerijpt en op smaak is. “Mijn klanten vragen om de jonge graskaas,” vertelt kaasmaker Theo Warmerdam van de Sophiahoeve in Warmond. “Zelf laat ik de graskazen bij voorkeur zes tot acht maanden liggen, dan komen ze pas echt op smaak. Officieel zijn ze dan al belegen. De kaas en boter van grasmelk hebben de allerhoogste kwaliteit. Nog niet eens zo lang geleden was dat trouwens ook de enige boerenkaas. In mijn vaders tijd werd in de winter helemaal geen kaas gemaakt. De koeien gaven dan ook minder melk.”

Bij de echte BoerenLeidse-met-Sleutels draait alles om rijpen. In de 17e eeuw gingen er jaarlijks miljoenen kilo’s van deze kaas mee op de grote schepen, als proviand voor de bemanning en om te verhandelen. De magere kaas smolt niet bij tropische temperaturen én was zelfs na twee jaar nog goed snijdbaar en eetbaar.

De BoerenLeidse-met-Sleutels wordt nog door een handjevol boeren in de regio gemaakt. Het Europees beschermde streekproduct is herkenbaar aan de donkerrode korst met het beeldmerk met de Leidse sleutels in de korst gedrukt. Theo Warmerdam en Trees van Leeuwen van de Keizershof in Zoeterwoude zijn de enige boeren die hun kaas nog maken van de melk van Blaarkoppen, eeuwenlang de gezichtsbepalende koe in de Leidse regio. Tegenwoordig zijn er nog zo weinig Blaarkoppen dat het ras een bedreigde status heeft.

De twee boeren maken zich sterk voor het behoud van het Blaarkopras en de traditionele BoerenLeidse kaas. Hun producten worden geroemd door topchefs en vallen regelmatig in de prijzen. De Boeren Leyden Traditioneel van Warmerdam werd uitgeroepen tot beste kaasspecialiteit van 2019, en beide boeren wonnen met hun rauwmelkse roomboter diverse keren de prijs voor de beste boerenboter van Nederland.

Cultuur Regio Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×