Zaterdag 13 juli duurzame modeshow op Haarlemmerstraat

Mooie modellen, prachtige kleding en een grandioze finale. Het klinkt als een doorsnee modeshow, maar Extinction Rebellion Leiden wil op deze creatieve manier actie voeren tegen de Fast Fashion-industrie. Die consumenten het idee geeft dat ze elke twee, drie maanden hun kledingkast moeten legen en vullen met verse mode. En dat gaat ten koste van het klimaat, betoogt Laura op de Beke.

Zelf is Op de Beke een paar maanden geleden gestopt met nieuwe kleren kopen. Ze houdt geld en tijd over voor andere dingen zoals lezen, leren en praten met vrienden en het vermindert ook de stress. “Ik heb geen opruimgoeroe á la Marie Kondo nodig, mijn kledingkast is een stuk leger.” Maar ook al geeft Op de Beke zelf het goede voorbeeld, ze wil de verantwoordelijkheid voor de vervuiling door de kledingindustrie en de (te) snelle doordraai van kleding en mode niet eenzijdig bij de consument leggen. Op de Beke: “Natuurlijk kunnen mensen hun eigen consumptiegedrag aanpassen en dat is ook goed, maar de impact van de industrie en de overheden die dat toestaan is veel groter. Daar moet echt de verandering gaan plaatsvinden.”

Kleding op vuilnisbelt
Niet alleen wordt de levenscyclus van kleding steeds korter, ook het recyclen van kleding is minder eenvoudig dan het lijkt. De meeste kleding is gemaakt van een mix van grondstoffen waar bijna altijd ook polyester onder valt en dat wordt gemaakt van olie. Daardoor is de stof nagenoeg niet meer te hergebruiken voor kleding. Volgens Op de Beke wordt minder dan één procent van de kleding die in de inzamelingsbakken wordt gegooid opnieuw verwerkt tot kleding. “Het meeste verdwijnt in Azië en Afrika op de vuilnisbelten.”

Extinction Rebellion is een internationale beweging die uit Groot-Brittannië is over komen waaien naar Europa en ook in Nederland aan bekendheid wint. Allereerst in de studentensteden Leiden, Den Haag en Amsterdam, maar het is zeker niet exclusief voor studenten, aldus Op de Beke. “We zijn inclusief, we dulden geen racisme of sexisme. Iedereen mag meedoen. In oktober gaan we ook weer een grote actie plannen, dus sluit je aan.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Laura op de Beke over de schadelijke gevolgen van Fast Fashion.

De duurzame modeshow vindt plaats op zaterdag 13 juli voor de Hartebrugkerk op de Haarlemmerstraat. Het evenement begint om 14.00 uur. Modellen zullen tweedehands kleding showen van Leidse winkels. De modeshow eindigt rond 15.00 uur met een gezamenlijke ‘die-in’.

Ga voor meer informatie over de Extinction Rebellion beweging naar hun Facebookpagina.

Duurzaamheid Economie Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×