(Foto: Chris de Waard).

Burgemeester: "Optreden tegen overlast bij verkameren vaak lastig"

Het is niet altijd mogelijk om als gemeente meteen in actie te komen bij overlast die wordt veroorzaakt rond verkamerde panden. Burgemeester Lenferink gaf dat onlangs aan na vragen van de PvdA en de ChristenUnie. Die partijen wilde weten hoe adequaat door de gemeente wordt gereageerd op klachten van omwonenden. “Het is nu eenmaal niet verboden om een fiets op de stoep te zetten en ook niet om er een paar te stallen. Bovendien weet je niet altijd van wie die fietsen dan zijn,” schetst Lenferink een deel van het probleem.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over het reageren op overlastgevende situaties of personen.

Gedragsaanwijzing
Helemaal met lege handen staat de burgemeester overigens niet. Als overlast ondanks overleg blijft voortduren, kan hij de kamerbewoners een zogenaamde ‘gedragsaanwijzing’ geven. Lenferink: “De leefstijl van kamerbewoners wijkt vaak af van die van de oorspronkelijke bewoners in een straat. Zo gaan de nieuwe bewoners vaak later naar bed en maken soms meer lawaai. Ook orde en netheid worden soms wat minder belangrijk gevonden.”

Verkamerde panden aan de Haagweg in Leiden waartegen de buurt al tijden grote bezwaren heeft.

Botsende leefstijlen
Dergelijke ‘botsende leefstijlen’ geven de gemeente niet automatisch een handhavingsmogelijkheid, maar als het de spuigaten uitloopt grijpt de burgemeester alsnog in. “Als het gedrag zodanig is dat het echt niet kan, dan kan je als burgemeester een gedragsaanwijzing geven. Dat betekent een verbod op bepaalde gedragingen of juist een gebod om bepaalde gedragingen te doen. Bijvoorbeeld de stoep of tuin opruimen.”

Nieuw beleid geeft meer mogelijkheden
Ook wanneer kamerverhuurbedrijven niet over een vergunning beschikken of bijvoorbeeld een pand niet volgens de regels hebben verbouwd, gaat de gemeente na de zomer handhavend optreden. Het nieuwe beleid rond verkamering wordt komend najaar vastgesteld en geeft meer handvatten om in te grijpen en dat gaat dan ook echt gebeuren, zo belooft de burgemeester.

Deze publicatie is onderdeel van een serie artikelen over verkamering in Leiden, mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Leids Mediafonds.

Leiden Maatschappij Politiek Verkamering


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×