Burgemeester: “Optreden tegen overlast bij verkameren vaak lastig”

34

Het is niet altijd mogelijk om als gemeente meteen in actie te komen bij overlast die wordt veroorzaakt rond verkamerde panden. Burgemeester Lenferink gaf dat onlangs aan na vragen van de PvdA en de ChristenUnie. Die partijen wilde weten hoe adequaat door de gemeente wordt gereageerd op klachten van omwonenden. “Het is nu eenmaal niet verboden om een fiets op de stoep te zetten en ook niet om er een paar te stallen. Bovendien weet je niet altijd van wie die fietsen dan zijn,” schetst Lenferink een deel van het probleem.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over het reageren op overlastgevende situaties of personen.

Gedragsaanwijzing
Helemaal met lege handen staat de burgemeester overigens niet. Als overlast ondanks overleg blijft voortduren, kan hij de kamerbewoners een zogenaamde ‘gedragsaanwijzing’ geven. Lenferink: “De leefstijl van kamerbewoners wijkt vaak af van die van de oorspronkelijke bewoners in een straat. Zo gaan de nieuwe bewoners vaak later naar bed en maken soms meer lawaai. Ook orde en netheid worden soms wat minder belangrijk gevonden.”

Deze diashow vereist JavaScript.

Verkamerde panden aan de Haagweg in Leiden waartegen de buurt al tijden grote bezwaren heeft.

Botsende leefstijlen
Dergelijke ‘botsende leefstijlen’ geven de gemeente niet automatisch een handhavingsmogelijkheid, maar als het de spuigaten uitloopt grijpt de burgemeester alsnog in. “Als het gedrag zodanig is dat het echt niet kan, dan kan je als burgemeester een gedragsaanwijzing geven. Dat betekent een verbod op bepaalde gedragingen of juist een gebod om bepaalde gedragingen te doen. Bijvoorbeeld de stoep of tuin opruimen.”

Nieuw beleid geeft meer mogelijkheden
Ook wanneer kamerverhuurbedrijven niet over een vergunning beschikken of bijvoorbeeld een pand niet volgens de regels hebben verbouwd, gaat de gemeente na de zomer handhavend optreden. Het nieuwe beleid rond verkamering wordt komend najaar vastgesteld en geeft meer handvatten om in te grijpen en dat gaat dan ook echt gebeuren, zo belooft de burgemeester.

Deze publicatie is onderdeel van een serie artikelen over verkamering in Leiden, mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Leids Mediafonds.

Delen

34 reacties

  • Natalie Montagne

   Lideke Van Gool-Hoving er is ook nog eens een heel groot verschil tussen willen en kunnen! Jij komt en woont in je dorp dat verder niets te bieden heeft op studiegebieden e.d. veel Leijenaren kunnen niet naar “huis” door de vele plakkers en juppen…..

  • Carla Opdam Mark

   Sylvia Van Der Ven vraag ik me ook af
   Mijn schoonzoon is ook na zn studie recht blijven plakken, en voelt zich na ruim 20 jaar wel een echte Leidenaar

  • Natalie Montagne

   Geboren en getogen!!!
   En Carla Opdam Mark je weet wat ik bedoel. Persoonlijke situaties zijn persoonlijk. Maar kom niet aan mij stadje als je loopt af te geven😉🤣 Leijenaar en Leidenaar….
   Hagenees en Hagenaar…..

  • Carla Opdam Mark

   Natalie Montagne wat een nonsens
   Dus alleen geboren en getogen Leidenaren hebben recht van spreken en op een huis?
   Daarbij de afgestudeerden kopen een huis , zitten dus niemand in hun ‘vaarwater’

  • Natalie Montagne

   Carla Opdam Mark dat zeg ik niet.
   Afijn ik heb geen zin in discussie ik had het tegen mevrouw Wassenaer😁
   En dat jou schoonzoon nu niet geboren is in Leiden wil verder niets zeggen.
   Inwoners waar ook geboren zijn altijd overal welkom.
   En je gaat weer voorbij aan het grote geheel.
   En weer mij persoonlijk?!
   Daahaagg… fijne dag.

  • Natalie Montagne

   Carla Opdam Mark nee je wordt altijd heel persoonlijk. En lokt discussie uit. En daar word ik zo moe van. En alles benoemen. LB dat je schoonzoon rechtEN gestudeerd heeft.
   En zet me niet te kakken met je aannames.
   En sneu?? Sorry? Mensen die hun heil in de kroegen zoeken zijn sneu!
   Klaar nu? Onvolwassen gedrag…. bah….

 1. Marcellus_B op

  Die burgemeester kent zijn eigen Algemene Plaatselijke Verordening niet eens wanneer hij zegt “Het is nu eenmaal niet verboden om een fiets op de stoep te zetten en ook niet om er een paar te stallen. Bovendien weet je niet altijd van wie die fietsen dan zijn”.

  Uit de A.P.V.:
  Artikel 2:51 Neerzetten van fietsen e.d.
  1. Het is verboden op een openbare plaats een fiets of een bromfiets te plaatsen of te laten staan tegen een raam, een raamkozijn, een deur, de gevel van een gebouw dan wel in de ingang van een portiek indien:
  a. dit in strijd is met de uitdrukkelijk verklaarde wil van de gebruiker van dat gebouw of dat portiek;
b. daardoor die ingang versperd wordt.

  2. Het is verboden een fiets of een bromfiets te plaatsen:
  a. binnen een afstand van 50 cm. aan weerszijde van blindengeleidestrook;
b. op een wijze waardoor de doorgang op de stoep wordt versperd voor gebruikers van rollators, rolstoelen, scootmobielen en kinderwagens.


  Het maakt niet uit van wie die fiets is, zodra de fiets of fietsen fout staan kunnen ze worden weggehaald. Net zoals de gemeente al doet in het stationsgebied. Maar ja dat zou betekenen dat er iets moet worden gehandhaafd en dat er mensen vanachter hun bureautje moeten komen om iets werkelijk praktisch te gaan doen.

  • Een inwoner van Leiden op

   @Marcellus_B: helemaal mee eens. Slaat ook nergens op dat de gemeente niet kan handhaven. Ze hebben daar gewoon geen zin in of zo. Ik heb al zo vaak iets doorgegeven bij de gemeente en er gebeurt gewoon niets mee. Niet alleen bij verkamerde huizen maar ook in de binnenstad in de straten wordt niks gedaan aan al die overal neergekwakte fietsen. Ze staan vaak zelfs grotendeels op de straat ook als ze in rekken staan waardoor auto’s er niet meer door kunnen (bijv Oude Rijn) of rijen dik op de brug bij Annie’s. Laat iedereen zijn fiets in zijn huis zetten of in de openbare stallingen.

  • Handhaving is hier inderdaad het sleutelwoord. De nodige regels zijn er namelijk wel. In de Haarlemmerstraat moest ik gisteren opzij springen voor een razende hork op een racefiets; geen handhavers te zien, hoewel daar overdag veel gefietst wordt. De gemeente Leiden doet namelijk niet aan handhaving. In Leiden mag je dus door een voetgangerszone razen op fiets, scooter of bromfiets, mag je een trottoir vol meubilair en fietsen zetten (heel vaak bij studentenhuizen), enz. Handhaving kost namelijk geld, geld dat college en gemeenteraad liever anders besteden, aan dure prestigeprojecten bijvoorbeeld.

   • Een inwoner van Leiden op

    @Jean Paul: in de smalle straten in de binnenstad met smalle stoepen staat 1 fiets al heel snel in de weg. Laat staan als er meerdere tegen elkaar aan staan wat een dagelijkse ergernis is. Voetgangers moeten dan de straat op om er langs te kunnen.

    • Dat klopt. De Jan van Goyenkade (net buiten de binnenstad) bijvoorbeeld. Daar zijn nogal wat studentenhuizen. Het trottoir is smal en staat vol banken en rijwielen. Op zomerse dagen wordt de stoep door de studenten dan ook nog eens als huiskamer gebruikt. Of het Noordeinde, daar moet je als voetganger regelmatig de drukke weg op omdat de stoep vol rijwielen staat. Zei iemand handhaving? Hahaha, dit is Leiden, daar doet de gemeente niet aan handhaving.

   • Een inwoner van Leiden op

    @Frits 2019: ik moet dagelijks meerdere keren op zij springen… Laatst werd er door de politie gecontroleerd in de Haarlemmerstraat maar de stegen naar de Haarlemmerstraat slaan ze over evenals de stoep bij AH Hooigracht waar je met je boodschappen en al omver gereden wordt. Daar is moeilijk te handhaven, is mij eens meegedeeld door de gemeente. Hoezo? Zet er met enige regelmaat een handhaver neer. Hoef ik mijn boodschappen niet van de grond op te rapen nadat er weer zo’n idioot met brommer of fiets over de stoep scheurt. Gemeente begrijpt nog steeds niet dat handhaven (op allerlei gebied) het toverwoord is.

    • Een Leids burger op

     De kop van de berichtgeving luidt: Burgemeester: “Optreden tegen overlast BIJ VERKAMEREN vaak lastig”
     .

     Fietsers of bromfietsers die op het trottoir voor AH rijden kan irritant zijn en is orde handhaven daar ook wenselijk, maar dit heeft niets te maken met het onderwerp waarover het eigenlijk zou moeten gaan. Of is er daar bij AH ook sprake van verkamering? 🙂

  • ik zou het artikel nog eens goed lezen.
   er staat dat je deze niet mag plaatsen tegen een gebouw van iemand anders als deze persoon dat niet wil of wannneer deze in de weg staat voor andere stoepgebruikers. Oftwel het is NIET berboden een fiets op de stoep te zetten, als deze maar niet in de weg staat.
   Dat het slordig staat of dat je het lelijk vind als er meerder fietsen tegen de gevel van je buren staan, is geen reden om ze weg te halen.

   • Het belemmeren van de vrije doorgang is dit wel en daarvan is heel vaak sprake.

 2. Petronelleke op

  Er zijn niet genoeg fietsenstallingen in de binnenstad om alle fietsen te stallen, en de ruimte daarvoor ontbreekt ook. Zelfs bij bushalten in de Breestraat worden fietsen neergezet zodat je niet meer kunt in- of uitstappen. De gemeente laat dan echter, net als de burgemeester hier, weten dat dat niet verboden is, en er dus niet op gehandhaafd wordt.

 3. Een Leids burger op

  Het gaat hier om overlast t.g.v. verkamering. Handhaven is hier niet het sleutelwoord maar juist minder verkamering. Die buitensporige vrerkamering is immers de oorzaak van de diverse vormen van overlast waarvan die fietsen er nog maar slechts 1 is. (orde) Handhavend optreden, voorzover dat al zou gebeuren, is slechts symptoombestrijding.

  • Marcellus_B op

   Ja lekker joh. Mensen met nog meer plaatselijke regeltjes verbieden om hun eigendom te mogen gebruiken op een manier die volgens de landelijke bouwregelgeving wel is toegestaan. Sluit jij je maar lekker aan bij de socialisten en andere kleinzieligen, zoals bijvoorbeeld onze overspelige burgervader.

   • Een Leids burger op

    Sluit jij je maar aan bij DIE liberalen die vinden dat bijna alles mag, ook als dat buitensporig overlast geeft. Zelf de VVD, bekend als een liberale partij, vind verkamering buitensporig: Geen verkamering in woonwijken. https://leiden.vvd.nl/standpunten/6344/durven-kiezen
    .

    Het is juist goed dat de verkamering aan banden wordt gelegd. (al zijn er, mijns inziens, nu nog teveel mogelijkheden om dat te omzeilen.) Het gaat niet alleen om een eigenaar die het recht zou moeten hebben om zijn pand te verkameren maar OOK over de overlast die dat met zich meebrengt.
    .

    Verkamering aan banden leggen om de overlast te beteugelen is dus niet iets typisch socialistisch hoor…..

    • Marcellus_B op

     overlast …
     leuk containerbegrip.
     Dan nu graag de cijfers van alle soorten overlast van alle panden met een ontrekkingsvergunning, afgezet tegen diezelfde cijfers van alle andere woningen en woongebouwen.
     Misschien het geheel nog onderverdelen naar wijk en bij de ‘verkamerde’ panden een onderverdeling van panden die wel voldoen aan de Beleidregels verkamering 2017 en panden die dat niet doen.
     Kijk gelijk ook even naar de verschillende soorten bewoning in de panden met een onttrekkingsvergunning (arbeidsmigranten / tijdelijke werkers / jongeren / studenten) en hoe zich dat verhoud tot de ervaren overlast.
     .
     Dit is natuurlijk informatie die onze overheid zou moeten hebben en bekend maken voordat er weer een regeltje bedacht moet worden om de lacune door de eerdere regels die niet worden gehandhaafd op te vullen.

     • Een Leids burger op

      Het is al jaren bekend dat verkamering leidt tot meer overlast dan anders. Dat was eerder juist de reden voor een verkameringsstop. …..
      Handhavend optreden tegen eigenaren van panden die niet aan de beleidsregels verkamering 2017 voldoen is wel goed. Men moet de oorzaak aanpakken want handhavend optreden tegen alleen maar de overlast blijft de dweilen met de kraan open.

 4. als de gemeente zich nu eerst eens aan de eigen afspraken en regels zou houden, dan zijn we al een heel stuk verder. Dus niet vooruitlopen op eventuele nieuwe regels.
  En direct handhaven!!

 5. Cassandra Zilverentant

  Ilana de Goede tief toch op met al die kut studenten hun kiezen er voor om hier te studeren blijf dan lekker bij pa en ma thuis wonen, doordat hun te lui zijn om elke dag te reizen waar ze zelf voir hebben gekozen kan ik tot mn 30ste verplicht bij mn ouders wonen omdat alles naar die pleures lui gaat

  • Apostulaat op

   U heeft een mooi genuanceerd standpunt. Zo komen we tenminste verder in Leiden.

  • Marcellus_B op

   Niemand verbiedt U om ook een achteraf-kamertje te huren,
   ergens in een middelmatig onderhouden pand in de binnenstad,
   waarbij U de keuken, WC en badkamer moet delen met minstens 6 andere personen,
   tegen een maandelijkse huur van minimaal 375 pleuri’s.
   Niemand verbiedt U dat.

 6. Misschien moet Lenferink of zo’n d666 wethouder eens proberen b.v. in een rolstoel of met een kinderwagen op de stoep het Noordeinde af te rijden. Succes. Sluit je maar op in je ivoren toren, immers die studenten stemmen toch wel op de coalitie. Dus die kan je niet aanpakken he? Hoe was het ook weer met je beleidsakkoord, iets van sociaal of zo?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline