Instituut voor de Nederlandse Taal maakt Rembrandtwoordenboekje

Het instituut voor de Nederlandse taal (INT) heeft een woordenboekje gemaakt met schilderstermen uit de tijd van Rembrandt. Met deze reconstructie van het 17e-eeuwse Nederlands van Rembrandt van Rijn met de nodige nu nog bekende termen wil het INT een bijdrage leveren aan het Rembrandtjaar waarin ook in Leiden wordt stilgestaan bij het feit dat de beroemde Leidse schilder 350 jaar geleden overleden is.

Het gelegenheidswoordenboekje ‘Woorden voor Rembrandt‘ bevat allerlei termen uit het schildersvak met daarbij de herkomst. Wie benieuwd is wat schilderstermen als ‘aanleggen’ of ‘zwaddering’ uit de 17de eeuw betekenen die Rembrandt ongetwijfeld gebruikte, moet beslist even door het gelegenheidswoordenboekje bladeren.

“Kan een doodeerlijke schilder toch een afzetter zijn en is een tronie alleen iets voor boeven? Welke kleur wordt er bedoeld met smalt en wat is een vispenseel?” Deze en andere vragen worden beantwoord in het boekje dat gratis kan worden gedownload via de website van het INT.

Rembrandt stierf in 1669 op 63-jarige leeftijd. Daarom herdenkt het INT de schilder met een collectie van 63 termen, voor elk levensjaar één woord. Om te laten zien hoe de woorden in de praktijk gebruikt werden zijn bij elke term een of twee citaten toegevoegd uit het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT), of rechtstreeks uit 17de-eeuwse schildershandleidingen.

Eerder maakte het I NT ook al eens een gelegenheidswoordenboekje over de viering van Leidens Ontzet.

 

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline