Materialen die bij sloop vrijkomen kunnen met behulp van het materialenpaspoort beter worden hergebruikt. (Archieffoto: Chris de Waard).

Materialenpaspoort moet Leiden naar circulaire toekomst helpen

Leiden gaat aan de slag met een zogeheten ‘materialenpaspoort’. Daar komt in te staan welke materialen in gebouwen worden verwerkt, zodat ze bij de sloop opnieuw gebruikt kunnen worden. Op die manier worden grondstoffen een langdurig leven gegeven en dat draagt bij aan de circulaire economie waar Leiden naartoe werkt.


Reanne van Kleef sprak met GroenLinks-raadslid Gebke van Gaal over haar voorstel voor een Leids materialenpaspoort.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering riepen GroenLinks en de Partij voor de Dieren wethouder Yvonne van Delft op om zich hard te maken voor het registreren van alle materialen die gebruikt worden bij bouw of verbouw in de stad, zodat deze later weer opnieuw ingezet kunnen worden. Nu gaan veel waardevolle grondstoffen nog de verbrandingsoven in en verliezen daardoor hun waarde.

De wethouder vond dit een goed initiatief en ook alle 39 raadsleden stemden met het voorstel in. Dat betekent niet dat Leiden nu direct een materialenpaspoort gaat maken. Daar komt veel werk bij kijken en de methode staat nog in de kinderschoenen. Wel zijn er bedrijven die al met een materialenpaspoort werken en de gemeente Leiden probeert waar mogelijk bij die methode aan te sluiten. Het bouwproject LEAD heeft dit volgens initiatiefneemster GroenLinks-raadslid Gebke van Gaal zelfs al opgenomen in de uitgangspunten en ook steeds meer grote bouwers nemen het principe over.

Duurzaamheid Economie Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×