(Foto's: Emile van Aelst).

Cultuurorganisaties rondom Lammermarkt op weg naar fusie

Garage klaar, plein klaar en nu ook de brug klaar. Het Lammermarktplein is na jarenlang bouwput te zijn geweest nu definitief ontpopt als cultuurplein. Voor de Vereniging Cultuurplein Lammermarkt een mooi moment om een nieuwe stap te zetten richting het Cultuurkwartier. “We denken dat we samen sterker staan,” zegt voorzitter Arjen Pels Rijcken, “of we echt gaan fuseren staat nog niet vast, maar wel intensief samenwerken.”

Pels Rijcken erkent dat het zijn vereniging vooral ontbreekt aan voldoende financiĆ«le middelen om genoeg evenementen op het Lammermarktplein te programmeren. “Het was de bedoeling dat de culturele instellingen dat zouden gaan doen, maar die keken de kat uit de boom en dus zijn we zelf vorig jaar aan de slag gegaan. Maar door nauwere samenwerking met het Cultuurkwartier met daarin Scheltema, Gebr. de Nobel, de musea, kunnen we meer bereiken.” De culturele instellingen zijn nu ook al lid van de Vereniging Cultuurplein Lammermarkt, dus volgens Pels Rijcken is de op handen zijnde fusie een logische stap.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Arjen Pels Rijcken van Vereniging Cultuurplein.

Pels Rijcken ziet het plein als een podium voor Cultuur maar ook voor alle culturen. Zondag 15 september staat bijvoorbeeld de tweede editie van Potpourri op het programma. Pels Rijcken: “Vorig jaar rekenden we op 150 bezoekers en toen kwamen er 400. Het is helemaal gratis, dus ik zou zeggen zet dat alvast maar in je agenda.

Wethouder Fleur Spijker mocht de laatste oplevering rondom het Lammermarktplein: de Valkbrug symbolisch markeren met een druk op de rode knop die een saluut van gaswolken activeerde. Een koor, een band, hapjes en drankjes zorgden voor een feestelijke stemming. En wie per auto of fiets naar het station wil, kan dat weer ongehinderd doen over een prachtige nieuwe brug.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×