Coördinator Ariette van Hespen achter de bar van het inloophuis (Foto: Gerry van Bakel).

Inloophuis Psychiatrie biedt al 35 jaar een veilige huiskamer

Het Leidse Inloophuis Psychiatrie bestaat dit jaar 35 jaar en dat mag gevierd worden. In die jaren hebben duizenden mensen hun weg gevonden naar deze veilige huiskamer, een toevluchtsoord. Waar niets moet en veel mag. Al zijn er ook huisregels waar iedereen zich aan moet houden. Een plek voor een kopje koffie of thee, een praatje, de krant lezen of samen een spelletje doen.

En dat al 35 jaar. Ooit begonnen als protest tegen de toenmalige psychiatrische zorg, werd het Inloophuis opgezet in een pand aan het Rapenburg voor en door mensen met psychische problemen. Negen jaar geleden verhuisde het Inloophuis naar de Hooigracht. Genoeg reden voor een feestje. Vrijdag 19 juli komt coverband Helter Shelter de huiskamer op stelten zetten. Iedereen is welkom om te komen kijken en mee te dansen op de legendarische muziek van onder andere de Beatles en de Rolling Stones.

Laagdrempelig
“Wij zijn geen behandelaars,” zegt Ariette van Hespen, coördinator van de inloophuizen in Leiden en Oegstgeest die Stichting Lumen Holland Rijnland onder haar hoede heeft. Het inloophuis in Oegstgeest is een paar maanden geleden overgenomen van de GGZ-instelling Rivierduinen. Als het aan Van Hespen ligt, komen er nog meer inloophuizen bij in de regio. “Het is goed om op meerdere locaties een dergelijke laagdrempelige voorziening te bieden. Er is duidelijk behoefte aan.”


Coördinator Inloophuizen Leiden en Oegstgeest Ariette van Hespen in gesprek met verslaggeefster Gerry van Bakel.

Het inloophuis aan de Hooigracht is zes dagen per week open. Op zondagmiddag van 15.00 uur tot 18.00 uur en op dinsdag tot en met zaterdag van 19.30 uur tot 22.30 uur. Het adres is niet geheim, maar er staat ook niet met grote letters op de deur dat het inloophuis hier te vinden is. Het naambordje psychiatrie is nog steeds een stigma dat veel vooroordelen oproept. “Maar het kan iedereen overkomen.”

Luisterend oor
Mensen met psychische problemen, die behoefte hebben aan een veilige omgeving, een luisterend oor, gewoon de wetenschap dat er mensen om je heen zitten die begrijpen wat je bezighoudt. Kwetsbare mensen die vaak nergens terecht kunnen. Voor hen staat het inloophuis open. Er zijn plekken met computers, een tv-hoek, een binnenplaats en een bar waar koffie, thee en frisdrank wordt geschonken. Geen alcohol. De vrijwilligers achter de bar zijn zorgen voor een goede sfeer en een verse aanvoer van koffie.

Overdag organiseert Stichting Lumen cursussen, workshops, voorlichtingsbijeenkomsten en opleidingstrajecten. Er is elke donderdagmiddag een lotgenotencafé, er zijn zelfhulpgroepen en in de toekomst ook een respijthuis voor tijdelijke opvang. Daarnaast legt Lumen zich toe op belangenbehartiging en advieswerk. Ook organiseert Lumen gastlessen op scholen. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Lumen Holland Rijnland.

Lustrumoptreden Helter Shelter in het Inloophuis Psychiatrie op vrijdag 19 juli van 19.30 uur tot 22.30 uur op de Hooigracht 12-14.

 

 

 

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×