392 Studentenwoningen langs het water aan Ypenburgbocht

26

In de Ypenburgbocht op de kruising van de Oegstgeesterweg, de Schipholweg en de Willem de Zwijgerlaan, ook wel bekend als de voormalige Big Boss-locatie naar de bouwmarkt die daar ooit zat, komen 392 studentenwoningen. Donderdagmiddag zijn de overeenkomsten getekend voor de ontwikkeling en de grondverkoop. De nieuwbouw gaat deel uitmaken van het project ‘Duurzaamste kilometer van Nederland’.

In het klimaatadaptieve complex komen voorzieningen als wasserette, gym en lobby. Kamers worden gemeubileerd en gestoffeerd en krijgen een eigen badkamer en keuken. Omdat de plek vlakbij station Leiden Centraal is komt er slechts een zeer beperkt aantal parkeerplekken. Voor de bewoners zijn er straks tweehonderd beheerde deelfietsen

Wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking, Ruimte & Wonen): “We hebben in Leiden een enorm tekort aan betaalbare studentenwoningen. Er is de komende jaren behoefte aan zo’n 2700 extra studentenkamers. Ik ben dan ook erg blij met deze ontwikkeling. We voegen met het project in één keer 392 studentenwooneenheden toe aan de stad. Dat is bijna 15% van wat we nodig hebben.”

Mark Niersman: “Eindelijk een invulling op de locatie bekend als ‘Big-Boss’. Een duurzaam gebouw, dat aansluit op de duurzaamste kilometer van Nederland. De studentenwoningen zijn zeer geschikt voor internationale studenten. In het complex komen voorzieningen als een wasserette, gym en lobby. De kamer worden gemeubileerd en gestoffeerd opgeleverd en zijn meer dan compleet, met zelfs een keuken, douche, toilet, maar ook bijvoorbeeld potten en pannen.”

Planning
In mei was er een informatiebijeenkomst voor buurtbewoners en andere belangstellenden. De tijdens de avond opgehaalde reacties zijn, voor zover mogelijk, verwerkt in het plan. Dit plan wordt in het laatste kwartaal van dit jaar ter visie gelegd. De mogelijke omgevingsvergunning wordt vervolgens het 1e of 2e kwartaal 2020 verleend, waarna er echt gebouwd kan gaan worden.

Delen

26 reacties

 1. Sonja Prins-Gerichhausen

  Wanneer gaan ze nu eens bouwen voor onze eigen strarts op de woningmarkt?
  Overal studentenwoningen maar onze eigen jeugd word vergeten. Deze jongeren kunnen bijna nergens terecht

   • Leieeenaaarrr op

    Volk loopt weer te mekkeren maar als er voorgesteld om de hoogte in te gaan is het ook niet goed. Er is nou eenmaal meer vraag dan aanbod en zolang we hier in Leiden willen vasthouden aan onze gezellige maar onhandige volksbuurtjes gaat dat ook niet veranderen. Die volksbuurtjes zijn leuk, maar je hebt er niks aan als je 10 jaar moet wachten, liever een degelijk appartement waar je wat sneller in kan.

 2. Petronelleke op

  Internationale studenten zijn voor Leiden blijkbaar belangrijker dan de ‘eigen’ inwoners. Op die plek hadden toch ook heel goed betaalbare huurwoningen kunnen worden gebouwd?

 3. Het is ook nooit goed, hè!
  Starters plaats je niet tussen voorbijrijdende treinen en autowegen, met te weinig parkeergelegenheid.
  Studenten wonen er altijd tijdelijk en zij hebben meestal geen parkeerplaats nodig.

 4. Leiden bouwt alleen maar studentenwoningen en dure koopwoningen en sloopt langzaamaan elke volksbuurt die de stad rijk is!

  • Volgend mij betreft deze locatie geen Leidse volkswijk, maar goed.
   Je kunt het ook omdraaien. Door te zorgen voor voldoende betaalbare huisvesting voor studenten maak je het voor huisjesmelkers op termijn onaantrekkelijk om woningen te verkameren.
   Daarom mooi dat de plannen alsmaar meer vorm krijgen en er op redelijke termijn gebouwd gaat worden.

 5. Het idee nam beperkte parkeerplekken eb tweehonderd deelfietsen is extreem naief. Studenten zijn intelligente jongeren met veel energie. Denk maar niet dat die zich aan zo’n dom idee houden

 6. Pieter de Krom op

  Volgens de regels van de molenbiotoop voor de Marendijkmolen mogen er helemaal niet zoveel studentenwooneenheden gerealiseerd worden op de Big Boss locatie aan de Ypenburgbocht. Het gebouw is veel te hoog.

 7. Pieter de Krom op

  Karel, dat zijn de bouwregels in een molenbiotoop. Daar is bij de realisatie van andere bouwwerken in die molenbiotoop wel rekening mee gehouden. Daarnaast verdwijnt de blauw groene ecologische verbinding tussen het Leidse Hout / Heempark en Singelpark / Centrum. Alle biodiversiteit verdwijnt in het gebied en er komen een paar boomsprietjes en stenen bestrating voor terug waar de stadsecoloog geen goed woord voor over heeft.Er komen dan wel zonnepanelen en sedum dak maar dat is niet bijzonder maar standaard tegenwoordig. Het is een aanfluiting voor de Duurzaamste Kilometer van Nederland.

 8. Brigitte Burgers

  Het is krapte aan alle kanten ben ik bang. Ik ken helaas ook gevallen van stellen die willen scheiden, maar niet aan woonruimte kunnen komen. Net een paar tientjes teveel verdienen voor een sociale huurwoning en de vrije sector never kunnen betalen. Het is best triest allemaal.

  • Een inwoner van Leiden op

   @Brigitte Burgers: Klopt. Maar geldt niet alleen voor stellen die gaan scheiden. Ook net afgestudeerden of andere jonge starters op de arbeidsmarkt vallen tussen wal en schip en moeten noodgedwongen nog jaren bij hun ouders blijven wonen.

 9. Duurzaamste kilometer? Dan onderteken je het akkoord met een potlood, niet met een viltstift (plastic) of ballpoint (plastic en gif).

 10. WAAROM gemeubileerd tot en met de pannen aan toe en incl. gym en wasserette. Gewone studenten halen hun spullen bij de Ikea, de Kringloop of de kraak en doen hun was thuis. Zullen wel geen gewone studentenwoningen worden voor gewone prijzen…zucht

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline