Grond Ambachtsplein vervuild; werkzaamheden acht weken vertraagd

8

De herinrichting van het Ambachtsplein tussen de Maresingel en de Langegracht in Leiden loopt minimaal acht weken vertraging op. Onder het voormalige parkeerterrein is een oude pijpleiding aangetroffen die specialistisch moet worden verwijderd. Het extra bodemonderzoek en de sanering van de grond duren in ieder geval tot eind augustus. Tot die tijd blijft het Ambachtsplein een grote zandbak.

Het was omwonenden afgelopen weken al opgevallen dat er niet meer aan het Ambachtsplein werd gewerkt en dat de grote hoop zand die er nu ligt, niet kleiner wordt. Woensdagavond legde de gemeente tijdens een bijeenkomst in het Energiepark uit dat dat door de aangetroffen vervuilde grond komt. “We wisten bij de start van de werkzaamheden al dat het gebied mogelijk vervuild is”, legt projectleider Marloes van der Meer (Singelpark – Energiepark) desgevraagd uit. “Dat hebben we ook meegegeven aan de aannemer.”

Eerder gesaneerd
Het terrein van de voormalige gas- en lichtfabrieken is de afgelopen 15 jaar al meerdere malen intensief gesaneerd, maar dat betekent volgens Van der Meer niet dat de grond nu helemaal schoon is. “Er zijn altijd onderdelen van het terrein gesaneerd, nooit het terrein als geheel. En langs de waterkant is dat bijvoorbeeld tot dieper in de grond gebeurd dan op het plein. Dat heeft te maken met de noodzaak van saneren op basis van de plannen voor een bepaald stukje van het gebied.” Omdat er op de huidige graaflocatie weer een parkeerterrein terugkomt, is daar in het verleden maar vrij oppervlakkig gesaneerd.

De door de aannemer aangetroffen pijpleiding is overigens een kleine en makkelijk te saneren vervuiling, waarbij vooral de administratieve doorlooptijd hoog is. Een melding maken bij de Omgevingsdienst – en het onderzoek dat volgt – duurt minimaal vijf weken, waarna het saneren ook nog ongeveer twee weken in beslag neemt. In de tussentijd kan er op andere plekken van het Singelpark wel worden gewerkt. “Dat gebeurt nu bijvoorbeeld al meer richting het water en bij het fietspad over de dam”, aldus Van der Meer. Daardoor loopt de oplevering van het hele stukje Singelpark, voor dit najaar gepland, daardoor maar beperkt vertraging op.

Toekomstige vervuiling
Woensdagavond werd de gebiedsvisie voor het Energie gepresenteerd. De vervuiling van de grond is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Voorafgaand aan de werkzaamheden zal grondig grondonderzoek worden verricht, maar het risico op onverwachte vervuiling blijft, ondanks eerdere saneringen, aanwezig. De gemeente heeft daarvoor een budget gereserveerd om onverwachte kosten mee op te kunnen vangen.

Delen

8 reacties

 1. Hier hebben duidelijk een aantal verantwoordelijke mensen zitten slapen. Of de regels rondom saneringsplicht zijn bewust overtreden. Dat de toekomstige functie van een bepaald gebied met bodem verontreiniging meer of minder sanering zou rechtvaardigen is grote onzin. Gesaneerde grond betekent dat de concentraties onder interventie waarden zijn gekomen. Hierbij mag niet met meerdere maten worden gemeten.

  • De saneringsregels zijn in de loop der jaren aangepast en aangescherpt. Heeft dus helemaal niets met onkunde te maken.

  • Harry Arends op

   Emile, als je als kind ooit in een zandbak hebt gespeeld zou je weten dat je beschuldiging nergens op slaat en ronduit beledigend is.

 2. Jean, dat klopt. Aan de saneringsregels mankeert het niet, wel aan de interpretatie daarvan.

  • Heeft niet met interpretatie te maken, de regels zijn gewijzigd! Eerst goed lezen voordat je beschuldigingen op internet slingert

 3. Ik wil niemand van onkunde beschuldigen. Ik weet dat de regelgeving rond bodemsanering
  is gewijzigd. Of we daar nu blij mee moeten zijn, daarover verschillen we kennelijk van mening.

  • Nee hoor, maar jij zegt dat er mensen hebben zitten slapen en/of de regels hebben overtreden. Dat klinkt toch echt als een beschuldiging en deze in ongefundeerd. Het is te makkelijk om dit zomaar op social media te zetten.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline