Op Sportpark Noord kunnen kinderen de komende zes weken gratis sporten. (Foto's/video: IJsbrand Terpstra).

Leiden Sport Zomer van start: zes weken langs gratis sporten voor kinderen

Sportpark Noord is de komende zes weken de locatie van Leiden Sport Zomer, waar kinderen drie keer per week onder begeleiding gratis kunnen sporten. Naast voetbal en rugby kunnen er ook sporten worden beoefend als atletiek, schaken en archery attack. Zaterdagochtend werd de tweede editie van de vakantieactiviteit feestelijk afgetrapt met het Open Kampioenschap Hard op het Goal Schieten.

Wethouder Paul Dirkse (Sport) opende Leiden Sport Zomer door twee doelpoging te ondernemen bij het Hard op het Goal Schieten. Met 70 km/u haalde hij echter niet het record, dat werd gesteld op 100 km/u. “Ik had nooit gemeten hoe hard ik kon schieten, maar 70 kilometer houd niet echt over”, concludeerde hij zelf al, om het daarna snel over de kinderen te hebben. “We willen dat zij zo vroeg mogelijk in hun leven gaan bewegen en lol hebben in sport. Daar past dit natuurlijk hartstikke goed bij.”


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met wethouder Paul Dirkse

Trendsporten
Met steun van de gemeente Leiden hebben verschillende sportverenigingen de handen voor dit zomerevenement ineen geslagen. Het gaat om LV Roodenburg (voetbal), RC DIOK (rugby), Op Eigen Wieken (schaken), ZZ Leiden (basketbal), Leiden Atletiek en Prima Events (trendsporten). “Iedereen mag meedoen”, legt voorzitter van LV Roodenburg Leon Kloos uit. “We hebben een andere voetbalvereniging bijvoorbeeld ook nog uitgedaagd om het vrouwenvoetbal toe te voegen, omdat we dat zelf niet hebben. Dus alle sportclubs zijn welkom!”


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met voorzitter Leon Kloos van LV Roodenburg

Voetbalclub Roodenburg is de gastheer van Leiden Sport Zomer. Net als rugby-vereniging DIOK zet de voetbalclub jonge trainers in om kinderen de komende zes weken de fijne kneepjes van het sporten bij te brengen. “We hebben veel jongens uit de A (19 jaar) die hun eerste stappen in de trainingswereld gaan zetten”, aldus Kloos. Voor de sportclubs snijdt het mes aan twee kanten: ervaren (oud-)professionals leren de jonge trainers tegelijkertijd hoe ze om kunnen gaan met kinderen en wat het inhoudt om trainer te zijn. “Dan hopen we dat ze daarna doorgaan als jeugdtrainer bij ons.”

Iedereen welkom
De komende zes weken zijn alle kinderen in de leeftijd van 6 tot 15 jaar welkom op Sportpark Noord. Op maan- en woensdagen kan dat van 14.00 tot 16.00 uur en op zaterdagen van 10.00 tot 12.00 uur. De toegang is gratis en kinderen hoeven zich ook niet van te voren aan te melden. “Ik vindt het leuk dat het alle verenigingen het belangrijk vinden dat de kinderen in beweging komen en dat het er niet om gaat welke sport ze doen. Als ze maar gewoon actief bezig zijn”, zegt voorzitter van Leiden Sport Zomer Welmoet Lugt.¬† “Dat motiveert ons allemaal.”


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met voorzitter Welmoet Lugt van Leiden Sport Zomer

De organisatie heeft de smaak te pakken en denkt ook alvast naar over een derde editie in 2020. Lugt doet daarvoor nog wel een oproep aan sportverenigingen in Leiden. “We hebben wel echt extra hulp nodig. We doen het allemaal met vrijwilligers en het kost best wel wat tijd.” Met meer verenigingen en vrijwilligers kunnen taken beter worden verdeeld. Lugt: “En dan wordt het voor iedereen alleen maar leuker.”

 

Leiden Regio Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×