Een aan botulisme overleden eend met de kenmerkende afhangende vleugels door de verlammingsverschijnselen.

Botulisme geconstateerd in Leidse sloten

In het water bij de Dierenweide in de wijk Coebel is botulisme geconstateerd. De gemeente Leiden plaatst vandaag nog waarschuwingsborden op de hoek van de Aaltje Noordewierlaan & het Jacques Urlusplantsoen, bij de Tommy Dorseykade en bij de Noachstraat. Vorige week werd ook al botulisme vastgesteld in de Stevenshof.

Botulisme is een ziekte die vooral vissen en watervogels treft. De dieren raken vergiftigd door botulinetoxine. De ziekte veroorzaakt verlammingsverschijnselen, waardoor met name watervogels als eenden niet (goed) meer kunnen lopen en hun vleugels naast het lijf laten hangen waardoor ze heel breed lijken. In het water kunnen vogels verdrinken, doordat ze hun kop uiteindelijk niet boven water kunnen houden.

Vooral in de zomer als ondiep stilstaand water warmer wordt dan twintig graden kan de bacterie die botulisme veroorzaakt zich razendsnel vermenigvuldigen. Die verspreiding gaan nog sneller als dode dieren in het water blijven liggen. Wie dode vogels of vissen aantreft, wordt daarom verzocht om de gemeente de bellen via 14 071. De kadavers worden dan zo snel mogelijk verwijderd. Zieke nog levende dieren kunnen worden gemeld bij de Dierenambulance en Vogelasiel Regio Leiden.

De gemeente waarschuwt nog om honden niet te laten zwemmen op plekken waar botulisme voorkomt en ook om geen watervogels te voeren. Het voeren zorgt er voor dat de vogels elkaar kunnen besmetten en daarnaast heeft het een negatief effect op de waterkwaliteit.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×