Botulisme geconstateerd in Leidse sloten

13

In het water bij de Dierenweide in de wijk Coebel is botulisme geconstateerd. De gemeente Leiden plaatst vandaag nog waarschuwingsborden op de hoek van de Aaltje Noordewierlaan & het Jacques Urlusplantsoen, bij de Tommy Dorseykade en bij de Noachstraat. Vorige week werd ook al botulisme vastgesteld in de Stevenshof.

Botulisme is een ziekte die vooral vissen en watervogels treft. De dieren raken vergiftigd door botulinetoxine. De ziekte veroorzaakt verlammingsverschijnselen, waardoor met name watervogels als eenden niet (goed) meer kunnen lopen en hun vleugels naast het lijf laten hangen waardoor ze heel breed lijken. In het water kunnen vogels verdrinken, doordat ze hun kop uiteindelijk niet boven water kunnen houden.

Vooral in de zomer als ondiep stilstaand water warmer wordt dan twintig graden kan de bacterie die botulisme veroorzaakt zich razendsnel vermenigvuldigen. Die verspreiding gaan nog sneller als dode dieren in het water blijven liggen. Wie dode vogels of vissen aantreft, wordt daarom verzocht om de gemeente de bellen via 14 071. De kadavers worden dan zo snel mogelijk verwijderd. Zieke nog levende dieren kunnen worden gemeld bij de Dierenambulance en Vogelasiel Regio Leiden.

De gemeente waarschuwt nog om honden niet te laten zwemmen op plekken waar botulisme voorkomt en ook om geen watervogels te voeren. Het voeren zorgt er voor dat de vogels elkaar kunnen besmetten en daarnaast heeft het een negatief effect op de waterkwaliteit.

Delen

13 reacties

  1. Mieke van Laarhoven op

    Ik vroeg met af als je nu met een waterpomp water uit een sloot
    Oppompt voor de tuin kan dat dan ook besmet zijn. Ik wilde net naar een pomp gaan kijken on te kopen.

    • Als je benzine met een pomp in je auto tankt is het dan nog steeds benzine ??……..zucht

  2. Mieke, ik zou het niet doen. Het risico van besmetting van kinderen of huisdieren is te groot. Je kunt beter zelf regenwater verzamelen in een regenton met een overloop naar het riool. Als je daar uit water tapt, is dat veiliger.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline