Cel- en werkstraffen tegen vier verdachten van ondermijning

3

In een groot fraude-onderzoek dat in 2016 begon in Leiderdorp zijn vier verdachten veroordeeld voor onder meer ondermijning. Bij het onderzoek hebben onder andere de gemeente, FIOD, belastingdienst en de politie langere tijd intensief samengewerkt. De vier verdachten zijn afkomstig uit Leiden, Wassenaar en Katwijk.

De vier kregen onlangs gevangenisstraffen opgelegd van drie maanden (waarvan twee maanden voorwaardelijk), zes maanden waarvan vijf maanden voorwaardelijk, 25 dagen waarvan twintig dagen voorwaardelijk en een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. Ook werden drie van de vier veroordeeld tot werkstraffen variërend van 180 tot 240 uur. Een administrateur kreeg bovendien een beroepsverbod voor de duur van twee jaar.

Bij een van de mannen werd bovendien 30.000 euro onteigend wegens wederrechtelijk verkregen voordeel.

Delen

3 reacties

 1. Ter ‘verduidelijking’ van het begrip ondermijning dit citaat:
  “Ondermijnen is niets meer en niets minder dan het ondergraven, verzwakken van de rechtsstaat.
  Dat gebeurt op drie manieren: (a) sommige krachten binnen onze samenleving tornen aan de democratische uitgangspunten van onze rechtsstaat; (b) enkele bestuurders en ambtenaren nemen het minder nauw met hun bestuurlijke integriteit; (c) de criminaliteit kan niet of onvoldoende effectief worden bestreden met strafrecht.
  In dat laatste verband wordt vaak gesproken van ondermijnende criminaliteit. Dat zou dan de onzichtbare criminaliteit zijn die de rechtsstaat aantast […].”
  (Bron: Onderzoekinstituut Veiligheid en Openbare Orde van de Rijksuniversiteit Groningen)
  .
  Het is dus een even veelomvattend als vaag begrip, wellicht zelfs van toepassing op sommig politiek gebral en zeker op diverse vormen van corruptie en allerlei lastig te bestrijden criminele activiteiten. Geen wonder dat een scribent vorig jaar in NRC Handelblad verzuchtte: “Ondermijning is hard op weg een containerbegrip te worden waar iedere deskundige het zijne onder verstaat.”
  .
  Waaraan de veroordeelden zich precies schuldig hebben gemaakt is onduidelijk. Fraude waarschijnlijk, ja, maar wat voor fraude? Men kan slechts vermoeden en speculeren. Waarom staat het niet explicieter in het nieuwsbericht? Feiten graag!

  • Magreet Steenstra op

   @Frits2019, anderzijds kan ik mij ook voorstel dat explicietere gegevens niet openbaar worden gemaakt om andere niet op een idee te brengen.

Je bent nu offline