CDA Leiden wil Hospita 2.0 tegen tekort studentenhuisvesting

27

Het aantal studenten dat in Leiden gaat studeren neemt dit jaar toe en daarmee groeit ook het tekort aan studentenhuisvesting. CDA Leiden draagt nu een nieuwe oplossing aan: het invoeren van Hospita 2.0. Daarmee worden Leidenaren die ruimte over hebben in hun huis gestimuleerd om een student in huis te nemen. Het CDA roept het college van burgemeester en wethouders op om hier tijdens het komende collegejaar werk van te maken, zodat Hospita 2.0 tijdens de EL CID 2020 van start kan gaan.

Het college kwam eerder dit jaar al met een plan om bijstandsgerechtigden de mogelijkheid te bieden om een student in huis te nemen, maar dat bleek wettelijk niet mogelijk. CDA-raadslid Josine Heijnen laat weten dat haar partij achter innovatieve ideeën staat om het aantal studentenkamers ook op andere manieren dan nieuwbouw te vergroten.

“In een samenleving waarin het ‘deel-concept’ aan populariteit wint met deelauto’s en deelfietsen, zien wij ook ruimte om een gouwe ouwe uit de doos te halen: de hospita. Maar dan wel de Hospita 2.0 om Leidenaren die ruimte over hebben in hun huis te stimuleren een student in huis te nemen. Dit zou een welkome aanvulling zijn op de vraag naar studentenwoningen. Daarnaast kunnen verschillende generaties zo met elkaar in contact komen en dat kan eenzaamheid onder alle leeftijden tegen gaan.”

 

Delen

27 reacties

 1. Walter De Bruijn

  7 jaar wachtlijst voor een sociale huurwoning voor leidenaars terwijl nieuwkomers binnen een jaar gehuisvest worden .. CDA moet zich aar eens druk over maken

 2. Walter De Bruijn

  7 jaar wachtlijst voor een sociale huurwoning voor leidenaars terwijl buitenlandse gelukszoekers binnen een jaar gehuisvest worden .. CDA moet zich aar eens druk over maken

  • gehuisvest?? Het gaat om het huren van een kamer bij iemand, dat is heel iets anders dan de huisvesting die jij bedoeld!

   • Een Leids burger op

    Maar door de vele vele buitenlandse (internationale ) studenten wordt het voor de ¨eigen¨ Nederlandse student nog moeilijker om een kamer te vinden….

    • en daarom dus dit idee/deze oproep 😉 Heeft niet met sociale huur te maken, zaols je eerst opmerkte.

     • Een Leids burger op

      1. Die oproep heeft weinig zin als men elk jaar meer buitenlandse studenten gaat aannemen.
      2. Niet ik maar Walter de Bruijn had het over sociale huurwoningen hoor…

 3. Sonja Prins-Gerichhausen

  En dan komt de belastingdienst om de hoek kijken.
  Gewoon niet ieder jaar meer studenten aannemen op de Universiteit.
  Wie wil er nu studenten in huis. Die leven geen normaal ritme.
  Neem ze lekker zelf in huis mevrouw de wethouder. Er word al veel te veel gedaan voor die studenten. Mensen worden al hun huis uit gezet.

 4. Schudthethoofd op

  Jaren zonder problemen studenten bij ons op kamers gehad. Kwestie van goed selecteren en goede afspraken maken. We hadden meer last van de studentenhuizen naast en achter ons, met weinig discipline en nog minder betrokkenheid bij de buurt (wat ook geldt voor de eigenaren/huisjesmelkers). En tot huurinkomsten van EUR 5367 per jaar is het belastingvrij. Enne: vroeger hadden mensen ook niet-studenten op kamers, gewoon hardwerkende medemensen. Ideetje?

 5. Gelukkig hebben de meeste mensen geen uitkering, en mag je tot zo’n 5000 euro verhuren zonder belasting er over te betalen……..kortom: domme opmerking.

  • Is het aantal spookstudenten in Leiden nu al eens in kaart gebracht? Een rondgang van BNR Nieuwsradio langs studentensteden leverde op dat er in Utrecht alleen al 3000 spookstudenten wonen die niet ingeschreven staan in de basisadministratie. En waardoor de gemeente per student alleen al €1200,— misloopt uit de Rijksbijdrage, toch al gauw een slordige €3,6 miljoen aan inkomsten op de gemeentebegroting. Waarom zorgen de universiteiten niet dat bij de inschrijving aan de uni de student zich meteen ook bij de gemeentelijke basisadministratie meldt als inwoner van Leiden?
   https://www.bnr.nl/nieuws/bouw-woningmarkt/10384004/spookstudenten-kosten-studentensteden-jaarlijks-miljoenen

   • Dit is lastig, omdat je bij de inschrijving vaak nog niet weet waar je gaat wonen. Wellicht dat er wel gedurende het studiejaar eens afgestemd kan worden met de gba, maar dat zal wel weer niet mogen i.v.m. de europese privacyregeltjes.

    • Toch is het goed als universiteiten hun studenten op dit punt bij de inschrijving wijzen, want mogelijk komen ze als in Leiden wonen en wél bij de BRP geregistreerd zijn in aanmerking voor (gedeeltelijke) kwijtschelding van lokale belastingen.

     • Een Leidse Burger, er zijn genoeg studenten die niet verhuizen, maar ook nog bij hun ouders blijven wonen (o.a. in weekenden en vakanties). Deze kunnen dus een keuze maken.
      Hoewel je je eigenlijk moet inschrijven op het adres waar je het meeste bent, maar wie kan dat controleren? Dus de verplichte inschrijving is niet noodzakelijk en makkelijk te omzeilen.

 6. Michiel Hoogland

  De Universiteit laat al die studenten toe, misschien moet de universiteit dan ook maar het probleem met de huisvesting daarvan oplossen en niet de Gemeente.
  Misschien op locaties van de Universiteit / Bioscience park ,Portacabins plaatsen met gemeenschappelijke sanitair- en keukenunits? Soort barakken 2.0
  Dat is snel en relatief goedkoop te realiseren.

  • Woningzoekende op

   Dat dit van het CDA komt is verrassend want zij zijn de grootste tegenstander tegen hoogbouw. Jonge starters willen heel graag samen gaan wonen of een huis voor zichzelf maar die zijn er niet. Het aantal werkende jongeren op kamers is hoog en hierdoor stagneert het doorstromen.
   En niemand neemt een student in huis, de student wilt dat ook niet. Onze huishoudens zijn er ook niet op ingericht. Een zoethoudertje van kijk wij doen er iets aan het probleem die over twee weken ontstaat. Een oplossing die niets oplevert.

   • Schudthethoofd op

    Gelukkig zijn niet alle studenten hetzelfde, i.e. zuipend en met een omgedraaid dag/nacht-ritme. Bij ons in huis woonden nerds op kamers, en die vonden dat kleinschalige, persoonlijke veel fijner dan een uitgewoond, ongedisciplineerd studentenhuis.
    Wie moet er bouwen voor werkende jongeren? Woningcorporaties, die al opgescheept zitten met een verhuurdersheffing, huisvesting van moeilijke groepen en die wettelijk niet eens mógen bouwen voor middeninkomens maar alleen voor lage inkomens? Projectontwikkelaars, die eerder goud zien blinken in de vrije sector? Gemeenten hebben ook boter op hun hoofd door hoge grondprijzen te vragen, zodat koop én huur (te) duur worden. En dan zijn er nog de stijgende bouwkosten, o.m. omdat er geen mens meer is die zijn handen op de bouwplaats vies wil maken en dus de personeelskosten de pan uit rijzen. Ik zou zeggen: kom maar door met die hospita…. want dit woningtekort gaan we niet snel oplossen. En dat kan best, als je met zn 2-en in een huis van 120 m2 of meer woont. Of je gaat als werkende jongere in een appartementje van een huisjesmelker zitten: 800 euro voor 25 m2.

 7. Er bestaat reeds vele jaren een heuse ‘hospita-regeling’ in de Inkomstenbelasting waardoor een groot bedrag aan huurinkomsten van een eigen woning belastingvrij is. Het moet dan gaan om een kamer met gedeelde voorzieningen in de eigen woning. Maar daar zijn vast nog wel mogelijkheden in Leiden!

 8. De universiteit is ook de grootste werkgever van de stad (en samen met het BioScience Park al helemaal), dus best belangrijk. Wil je echt terug naar de tijden dat de universiteit zijn eigen boontjes dopt, eigen huisvestingsbeleid heeft en wellicht ook weer eigen rechtspraak? Lijkt mij geen voordeel…

  Dat neemt niet weg dat er misschien wel gesprekken met de universiteit gevoerd zouden moeten worden over het stoppen met de grote wervingscampagnes voor (internationale) studenten zolang de huisvesting niet op orde is. Maar hospita’s (m/v) kunnen daar zeker aan bijdragen. Ik hoop dat het CDA dan ook gaat onderzoeken waarom mensen daar nu niet toe geneigd lijken.

  • Een Leids burger op

   ¨ Maar hospita’s (m/v) kunnen daar zeker aan bijdragen. ¨
   Welke maatregelen men ook neemt om het woningtekort onder studenten tegen te gaan zal dit maar weinig effect hebben. Want zo als het nu gaat blijft het vechten tegen de bierkaai en dweilen met de (internationale) studentenkraan wijd openen.

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline