(Foto's: RMO).

Laatste weken voor zomertentoonstellingen Rijksmuseum van Oudheden

De zomerse tentoonstellingen ‘Middeleeuwse tuinen’, ‘GLAS’ en ‘Paestum ervaren’ in het Rijksmuseum van Oudheden zijn nog te zien tot en met zondag 1 september. Op die laatste dag worden ze muzikaal uitgezwaaid met laatmiddeleeuwse muziek, tijdens een inloopconcert van het Amsterdamse ensemble Aventure. Fragmenten van muziek door Aventure zijn ook te horen in de audiotour bij de tentoonstelling ‘Middeleeuwse tuinen’. Het optreden is tussen 15.30 en 16.30 uur voor de tempel in de hal van het museum, de toegang is gratis. Het museum is die dag geopend van 10 tot 17 uur.

Inloopconcert middeleeuwse muziek
Voor dit concert in het Rijksmuseum van Oudheden stelden Christopher Kale (zang), Marco Magalhães, Fumitaka Saito, Ita Hijmans (allen blokfluit) van Aventure een programma samen van liederen uit de vijftiende eeuw over onder andere lust en liefde: het minnelied ‘Dijn troost’ klinkt in een minnetuin, een drinklied als ‘Scinc her den wijn’ past in een lusthof. ‘So wie bi lieve in ruste leit’ komt uit het Brugse Gruuthuse-handschrift.

Deze verzameling liederen en gebeden werd geschreven rond 1400, compleet met noten voor de muziek. Het vertelt ook over de bonte middeleeuwse maatschappij: geliefden die elkaar ’s nachts zorgeloos beminnen, moeten zich zorgen maken over de roddelaars wanneer het weer licht is. Maria wordt bezongen in het gebed ‘Maria sart van edeler art een roze in den doren’ uit het Hollandse Koning-handschrift, dat rond 1500 verzameld is. Het complete programma staat op www.rmo.nl/aventure.

De drie zomertentoonstellingen van het Rijksmuseum van Oudheden zijn te zien tot en met zondag 1 september. Tot die tijd is het museum ook op maandag open.‘Middeleeuwse tuinen’ is een kijkje in de tuinen van de westers-christelijke en de oosters-islamitische wereld tussen 1200 en 1600, en een kennismaking met hun bloemenpracht, symboliek en diversiteit. Er is een gratis audiotour en een speciaal combi-ticket voor 12,50 euro met de Hortus botanicus Leiden.

De tentoonstelling ‘GLAS’ presenteert een selectie van het mooiste glas uit de museumcollectie, afkomstig uit het oude Egypte, Nabije Oosten, de Klassieke wereld en Nederland. In ‘Paestum ervaren’ zijn tekeningen, modellen, fragmenten uit reisdagboeken en brieven uit de achttiende eeuw te bewonderen. Die laten de cultuurschok zien die de ontdekking van de kalkstenen tempelruïnes van Paestum destijds teweeg bracht.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×