Drs. P tijdens de Boekenweek in 2008. (Foto: Wikipedia).

Ollebollekes in bieb op honderdste geboortedag Drs. P

Pieter van Diepen en Leo van Zanen dragen in de bibliotheek aan de Nieuwstraat ollekebollekes voor tijdens een ‘dichtkundig optreden’ om de honderdste geboortedag te vieren van een van Nederlands origineelste liedzangers en tekstschrijvers: Drs. P die in Zwitserland als Heinz Hermann Polzer geboren werd en in 2015 is overleden.Het optreden vindt op zaterdagmiddag 24 augustus plaats in de Koolzaal van BplusC aan de Nieuwstraat 4 in Leiden. Aanvang: 16.00 precies. Toegang gratis.

Drs. P. debuteerde officieel in 1964, toen hij met Trapportaal te gast was in een televisieprogramma van Willem Duys. Daarna steeg zijn roem gestaag, en nummers als Veerpont en Tante Constance en tante Mathilde zetten zich in het gemeenschappelijk geheugen van liedminnend Nederland. Stemgeluid en pianospel van de doctorandus waren uniek.

Naast bijdragen aan de zangcultuur heeft Drs. P in 1974 in de Nederlandse literatuur een nieuwe versvorm geïntroduceerd: het ollekebolleke – zo genoemd vanwege de overeenkomst van het metrum met het gelijknamige kinderversje. Het ollekebolleke is een achtregelig vers met zeer strakke vormgeving. Bij de hommage die Van Diepen en Van Zanen met hun optreden beogen zullen dan ook alleen verzen in deze vorm te horen zijn.

Dit moet u bijwonen!
Pieter van Diepen en
Leo van Zanen staan
volgende week
(zaterdagmiddag) met
ollekebollekes
in BplusC, zeg:
de bibliotheek.

Pieter van Diepen werkte jarenlang als ambtenaar in het Leids stadhuis. Bekender is hij, landelijk, als tweevoudig winnaar van het Groot Dictee der Nederlandse taal. Leo van Zanen, afgestudeerd neerlandicus, geniet bekendheid als dichter en als organisator van poëzie-optredens. Kortom: u mag eisen stellen aan het programma dat de heren hebben samengesteld uit eigen werk. Het optreden vindt op zaterdagmiddag 24 augustus plaats in de Koolzaal van BplusC aan de Nieuwstraat 4 in Leiden. Aanvang: 16.00 precies. Toegang gratis.

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×