(Foto's: PR/Naturalis).

Naturalis graaft naar nieuwe dino's in Amerika

Het graafteam van Naturalis Biodiversity Center is in het Amerikaanse Wyoming op zoek naar nieuwe dinosaurussen. Paleontologen zijn inmiddels tien weken aan het opgraven op de ‘Jurassic Mile’, waar een zeldzame ophoping van dinosaurusresten is gevonden. Het gaat dan voornamelijk om Sauropoda, zogenaamde langnek dinosaurussen. Het is nog niet bekend welk skelet uiteindelijk naar Leiden komt.

Nadat eerder deze zomer de Triceratops-opgraving werd afgerond, reisden de Leidse paleontologen af naar de Jurasic Mile. Samen met het Children’s Museum uit Indianapolis, De Universiteit van Manchester en het Britse Natural History Museum heeft het team kunnen vaststellen dat er minstens drie van de reusachtige dino’s behoorlijk goed bewaard in de grond liggen. En er komt nog veel meer tevoorschijn.

Vast in de modder
Tijdens het Jura, zo’n 150 miljoen jaar geleden, waren er op de plek van de opgraving een rivier en meren. Een van de vragen die de paleontologen proberen te beantwoorden, is hoe de grote ophoping van botten op deze plek tot stand is gekomen. Hoe zijn de dieren aan hun eind gekomen, bij elkaar beland en zo goed bewaard gebleven? Mogelijk heeft de grote hoeveelheid modder die het water achterliet ervoor gezorgd dat veel van de dieren hier vast kwamen te zitten.

Er zijn op de graafplek zó veel resten gevonden dat het opgraven een grote puzzel wordt. Laagje voor laagje worden de botten uit de aardlaag gehaald. “Het helpt om daarbij een geul te graven om de botten heen zodat je ze er veilig uit kunt halen, verpakt in gipsverband. Maar bij het graven van die geulen bleven er maar botten tevoorschijn komen”, aldus paleontoloog Anne Schulp.

Skelet voor Naturalis
De fossielen die zijn opgegraven worden teruggebracht naar het Children’s Museum of Indianapolis, dat de opgraving coördineert. De intacte skeletten zullen na reconstructie van missende onderdelen uiteindelijk prijken in de musea van de meewerkende instituten. Welke grote dino’s uiteindelijk bij Naturalis worden tentoongesteld is nog niet duidelijk. Er moet nog worden besproken welke dino het beste past in welk museum.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×