Onderzoekers van Naturalis op expeditie in Wyoming. (Foto: PR).

Unieke Triceratops skeletten naar Naturalis

Onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center zijn opnieuw op expeditie in de Amerikaanse staat Wyoming waar in 2013 ook het T. Rex skelet is gevonden dat naar Naturalis komt. Tot 11 september is het team op zoek naar skeletten van de bekende plantenetende dinosauriër de Triceratops.

In de afgelopen jaren zijn er veel schedels gevonden van de driehoornige dinosauriër, maar een volledig skelet is bijzonder. Op maar twee plekken ter wereld zijn bijna volledige Triceratops skeletten te zien. Onder andere in het Houston Museum of Natural Science in de Amerikaanse staat Texas.

Groep
“Er liggen minstens vijf Triceratopsen op de plek van opgraving. Nooit eerder is een dergelijke groep gevonden. De dieren zijn van verschillende grootte: jonkies en volwassenen. Er zit ook een exemplaar tussen met een werkelijke enorme kam op de schedel,” vertelt Anne Schulp, paleontoloog en expeditieleider.

Opgravingen
Op dit moment is het team druk met het opgraven van hun vondsten. Tot nu toe zijn er zo’n 400 botten gevonden. Pas als het veld volledig is blootgelegd kan er daadwerkelijk worden bepaald hoeveel botten er op het veld liggen.

Tentoonstellen
De gevonden botten zijn van uitstekende kwaliteit. Na de opgraving worden de botten naar Naturalis overgebracht. Vanaf het najaar is het voor iedereen mogelijk de prepareerwerkzaamheden te volgen. De volledige skeletten van de Triceratopsen worden tentoongesteld in het nieuwe museumgebouw van Naturalis dat in 2018 opent.

Leiden Science Triceratopsen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×