GroenLinks Leiden wil beleid voor meer acceptatie genderdiversiteit

56

Fractievoorzitter Ashley North van GroenLinks Leiden wil een maatschappelijke coalitie opbouwen die gezamenlijk de positie van transgenders in Leiden gaat versterken. De acceptatie van genderdiversiteit moet groter worden. Niet alleen met woorden. “Het moet echt zichtbaar en voelbaar worden,” zegt North die een oproep doet aan de stad om mee te denken over de beste manieren om dat ook echt te bewerkstelligen.

Chris de Waard in gesprek met GroenLinks-fractievoorzitter Ashley North over een Leidse transgenderagenda

“Ik wil dat elke Leidenaar, transgender of niet, zich uitgenodigd voelt om een positieve bijdrage te leveren,” aldus North. “Dus voel je je betrokken, heb je goede ideeën of ben je ervaringsdeskundige? Deel dan zeker je kennis en opvattingen.” De Leidse GroenLinks-fractie komt dit najaar met een voorstel voor meer acceptatie van transgender personen in Leiden.

“De sociale acceptatie van transgender personen is de afgelopen jaren toegenomen, maar is nog verre van volledig. Dat blijkt uit cijfers van het Ministerie van OCW,” weet North. “Inmiddels denkt 57 procent van de bevolking positief over transgender personen. Dat is meer dan ooit en dat is natuurlijk hartstikke positief, maar tegelijkertijd betekent het dat genderdiversiteit  voor een groot deel van de bevolking helemaal niet zo vanzelfsprekend is.” Ongeveer tien procent van de bevolking is zelfs uitgesproken negatief over transgender personen, zo blijkt ook uit de cijfers van het ministerie.

North vindt het verschrikkelijk dat er nog steeds veel verhalen opduiken van situaties waarin transgenders worden getreiterd, beschimpt of zelfs weggepest van de werkvloer of uit de wijk. “Dat is ontoelaatbaar.”

North is blij dat genderdiversiteit steeds meer wordt omarmt, maar vindt dat er nog grote stappen te zetten zijn. “Zelfs in een vooruitstrevende stad als Leiden is er nog een wereld te winnen. Ook hier ontmoeten transgender personen in het openbare leven geregeld vervelende drempels. Denk bijvoorbeeld aan verkeerde aanspreekvormen, beperkte toiletkeuze in openbare gebouwen of onduidelijkheid en onzekerheid over deelname aan sporten met een strikt onderscheid tussen mannen- en vrouwenteams. Allemaal zaken die niet zijn bedoeld als drempels, maar wel met reden zo worden ervaren.”

Om de acceptatie en de positie van transgenders in Leiden te versterken, werkt North nu met de fractie van GroenLinks Leiden aan nieuwe beleidsvoorstellen. “We zitten al boordevol ideeën”, aldus North die onder meer graag zou zien dat er in Leiden duidelijke symbolen komen die laten zien dat de stad genderdiversiteit omarmt. “Maar net zo belangrijk vinden we het dat er beleid komt dat in de praktijk wezenlijk verschil maakt en drempels voor transgender personen wegneemt”.

Leidenaars die willen meedenken kunnen contact opnemen door een mail te sturen naar ashley.north@groenlinksleiden.nl. De komende maanden worden ideeën verzameld en plannen uitgewerkt, met als doel deze eind dit jaar in definitieve vorm aan de raad te presenteren.

Delen

56 reacties

 1. Wat een vreselijke armoe uit de Armemensensteeg zeg! Geef die vent een kwast en een post donkergroene verf dan is die bank zo weer in orde!

 2. Ida Maria Christen

  Wat mensen willen is hun eigen pakkie aan toch als je pikkie tegen pikkie wil liggen prima, wil je tutje tegen tutje liggen prima en wil je je eigen verbouwen prima het zijn zaken wat abnormale stoornissen zijn van een mens en is hun eigen zaakje. Daar heb de politiek niks me te maken, maak je nuttig over het echte menselijke rechten wat in Nederland speelt zoals mensen met financiele.

  • Brigitte de Jeu

   Gelukkig heb jij ook zo je abnormale stoornissen Irma,ik bedoel… wie denkt er nou dat die getrouwd is met Elvis??,🤔 Begin bij jezelf voordat je een ander veroordeeld met jou krankzinnige opmerkingen.

  • Ashley North

   Dat iedereen mag zijn wie die wil zijn, ben ik helemaal met je eens. Maar daarom vind ik het tegelijkertijd heftig dat je spreekt van “abnormale stoornissen”, terwijl we het hebben over gewone mensen die simpelweg zich letterlijk en figuurlijk beter in hun vel willen voelen. Mensen die het volste recht nastreven op een gelukkig leven, zonder daarbij ook maar iemand kwaad te doen.

 3. Zou mij eerder richten op de minder valide. Ga eens alle openbare gelegenheden af, restaurants, kroegen, winkels, etc en kijk of je daar als minder valide naar binnen kan of een toilet kan gebruiken.
  Ga eens in een rolstoel zitten en beweeg je voort in het centrum van Leiden!
  Wek zat wat nog moet gebeuren!

  • Je kunt wel van alles opnoemen waar wat aan gedaan moet worden, maar nu gaat het om dit specifieke onderwerp. Laten we het daarbij houden!

   • En dat is nou juist het probleem, GL neemt dit onderwerp omdat het actueel is en dus goed scoort. Dat is goedkope politiek waar je je buiten moet houden.

    • Nee hoor, we zijn hiermee aan de slag omdat er nog veel te verbeteren valt voor transgender personen in Leiden. Daarnaast hebben we die belofte ook gedaan toen we onze handtekening zetten onder het Regenboogakkoord in het voorjaar van 2018. Geen goedkope politiek, maar een dure belofte, die ik graag inlos.

  • Naast dit initiatief houden we ons met nog tal van andere belangrijke onderwerpen bezig. Ook met de positie van mindervaliden. Zo is mijn collega Rembrandt Rowaan deze weken op stage bij tal van zorg- en welzijnsorganisaties in Leiden. Onlangs nog bij het Platform Gehandicapten en Chronisch Zieken. Om er maar één te noemen. Als je daar meer over wil weten, zou ik zeker even op deze link klikken: https://leiden.groenlinks.nl/nieuws/zomerzorgstage-1-visueel-beperkt-het-leidse-ov-met-rick-wouters-platform-gehandicapten-leiden

   • Die interesse is natuurlik prachtig in scoort zeker in de media, maar echte plannen die tot uitvoer worden gebracht en resultaat opleveren hebben de afgelopen jaren nog niet gezien. Volgens mij is die zogenaamde stage een paar jaar geleden ook al eens geweest…en wat ws het resultaat??

 4. Een Leids burger op

  “meer acceptatie van genderdiversiteit” ?…
  Dat impliceert al bijvoorbaat dat genderdiversiteit maar meer geaccepteerd zou moeten worden. Mensen hebben ook gewoon het recht om dat af te wijzen (lees: af te keuren) hoor, evenals homoseksualiteit e.d.

  Iets anders is als je mensen vanwege hun geaardheid anders (lees: minderwaardig) gaat behandelen. Dat laatste is wel fout..

 5. Misschien moet je het hele stuk lezen en luisteren en begrijp je het dan wel – nu schiet je volkomen voorbij het punt.

 6. Toen ik die foto zag van dat stuk onbenul, want dat is het, op dat bankje, dacht ik mijn god en dat zit in de gemeenteraad van een stad als Leiden. Het enige wat er aan de foto ontbreekt is zijn ‘knuffel’ op zijn ‘schoot’ en een lolly in zijn mond. Het wachten is op gender neutrale haring bij de uitdeling met 3 oktober in de Waag door gender neutrale Katwijkse vissersvrouwen.
  In Amsterdam maakt Groen Links er een rotzooi van en in leiden maken ze zich belachelijk.

 7. Gerard van Hees op

  Deze reacties bewijzen dat het initiatief van GroenLinks nodig is en toegevoegde waarde heeft. Dat is mijn conclusie na het lezen. En als reageerders menen dat andere zaken ook aandacht verdienen of zelfs meer aandacht, ga er mee aan de slag zou ik zeggen. Doe iets positiefs, en zeik vooral mensen niet af.

 8. Jaap van der Marel op

  Hoe meer er zogenaamd iets voor deze groepen mensen geregeld gaat worden hoe groter de afkeer van een ieder tegen deze groepen mensen zal worden. Waarom moet er maar van alles geregeld worden? Wanneer ze zich gewoon in de massa bewegen komen ze vanzelf andere mensen tegen die ze accepteren. En ja, er zullen ook mensen blijven die het niet accepteren. Leer daar maar mee leven zou ik zeggen. Iedere gek zijn gebrek is het spreekwoord. Als we voor alle gebreken omgangsvormen en regels moeten gaan maken is het einde echt zoek. En inderdaad Groenlinks, er zijn heel wat belangrijker zaken om je druk om te maken. En niet van persoonlijke zaken van een raadslid opeens een agendapunt voor de hele stad maken.

 9. Een Leids burger op

  “Hoe meer er zogenaamd iets voor deze groepen mensen geregeld gaat worden hoe groter de afkeer van een ieder tegen deze groepen mensen zal worden. Waarom moet er maar van alles geregeld worden? ” en “. Als we voor alle gebreken omgangsvormen en regels moeten gaan maken is het einde echt zoek. ”
  Inderdaad, daarmee heeft Jaap de kern van de zaak te pakken.
  .

  Eerder heb ik daar ook wel eens iets over gezegd toen het ook weer de transgenderale spuitgaten uitliep:
  https://sleutelstad.nl/2016/06/06/universiteit-leiden-start-proef-met-genderneutrale-wcs/#comment-251647

  • Natalie Greven op

   Jaap heeft idd een kern te pakken – de kern van de halsstarrige onwil om je eens te verplaatsen in de problemen van een ander. Bovendien denkt hij te weten wat ‘een ieder’ vindt en dat slaat ook nergens op. Met mij heeft hij in elk geval nooit gesproken.

   • Een Leids burger op

    Je verplaatsen in een ander betekent nog niet dat je ook maar moet toegeven aan de wensen van die ander. (in dit geval de transgender.)
    Transgenders hebben een probleem met HUN geslacht( man die graag vrouw wil zijn of omgekeerd) maar dat hoeft, mijns inziens, niet te betekenen dat er daarom maar allerlei aanpassingen zouden moeten plaatsvinden zoals in het eerder genoemde voorbeeld.

    • Natalie Greven op

     Toegeven aan de wens om niet gepest/gediscrimineerd/afgewezen te worden, is dat nu al teveel gevraagd? En de wens om, wanneer er aandacht gevraagd wordt voor een probleem, ook als dat niet het probleem van de meerderheid is, niet meteen weggezet te worden als zeikert of aandachtsjunk?
     Jaap draait de zaak helemaal om als hij beweert dat transgenders afkeer over zich afroepen doordat aandacht gevraagd wordt voor een probleem. Op een dag heb je zelf ook een probleem en dan is het wel zo fijn (en het zou ook normaal moeten zijn) als daarnaar geluisterd wordt. Misschien luistert er zelfs wel een politicus.

     • Een Leids burger op

      Goed begrijpend lezen is moeilijk he, Natalie?……
      Eerder schreef ik al:”iets anders is als je mensen vanwege hun geaardheid anders (lees: minderwaardig) gaat behandelen. Dat laatste is wel fout..” Dus met de wens om niet gepest/gediscrimineerd/afgewezen te worden is inderdaad niets mis dus. Prima zelfs.
      .

      Maar met die wens voor aanpassingen voor transgenders bij toiletten zoals hier is, mijns inziens, wel wat mis:
      https://sleutelstad.nl/2016/06/06/universiteit-leiden-start-proef-met-genderneutrale-wcs/#comment-251647
      En hoewel ik best begrijp dat het vervelend is voor een transgender om tijdens de overgang in halfverwijfde toestand toch nog van een mannentoilet gebruik te moeten maken vind ik toch dat er GEEN aanpassingen zouden moeten komen.
      De transgender heeft er immers zelf voor gekozen om zich te laten transformeren Keulen en Aken zijn ook niet op 1 dag gebouwd. (en Leiden ook niet).
      .

      Dus NIET het toilet moet zich aanpassen aan de transgender. De transgender moet zich gewoon aanpassen aan de beschikbare toiletten.

     • Natalie Greven op

      Ha daar is mister ‘ik verwijs zo graag naar wat ik eerder heb gezegd want ik zeg het altijd zo treffend’ weer. Je hebt alleen geen benul waar het over gaat, en met mijn begrijpend lezen is niets mis. Dat riedeltje wordt ook wat sleets en is bovendien geen argument. De toilettenkwestie is maar een voorbeeld – niet de hoofdzaak, snap dat nu maar gewoon.
      In het bericht waar je zelf naar verwijst meen je dat mensen het recht hebben om genderdiversiteit af te wijzen. Dat vind ik dus oliekoekedom, net zo dom als het recht op het afwijzen van wenkbrauwen of al het andere wat als gewoon beschouwd hoort te worden. En dat is wel een hoofdzaak.

     • Een Leids burger op

      Dat er wel degelijk iets mis is met het begrijpend kunnen lezen van Natalie blijkt al uit haar 1e vraag in haar reactie van 30 aug. 16:19. Die vraag had ze dus niet hoeven stellen als ze mijn eerdere reactie goed had gelezen…..
      .

      “”mensen het recht hebben om genderdiversiteit af te wijzen.” Nee dat staat er niet. Bovendien haal je het nu uit de context en trek je het nu uit zijn verband.
      Wat er wel staat is dat mensen het recht hebben om de acceptatie van MEER genderdiversiteit af te wijzen.( en dat natuurlijk niet in algemene zin maar met name bij transgenders want daarover gaat het hier…….)

      – wenkbrauwen heb je en een geslacht (man\vrouw) ook.
      Maar bij transgenders gaat het juist om het veranderen van dat geslacht en de problemen die daarmee gepaard gaan.
      En dat wordt dus niet door iedereen als gewoon of iets vanzelfsprekend beschouwd.

     • Natalie Greven op

      Even door je rookgordijn heenturen. Er is maar 1 context, die van het oorspronkelijke artikel. Binnen die context discussiëren wij hier beiden, ik trek niks uit die context en ik trek niks uit z’n verband. Ik verwijs naar de door jou geposte opmerking op 29 aug. om 19.14 u. – dat kun je zelf nalezen. Je schrijft daar: ‘Mensen hebben ook gewoon het recht om dat af te wijzen (lees: af te keuren) hoor, evenals homoseksualiteit e.d.’
      Wat je onder ‘e.d.’ verstaat doet me ook het een en ander vrezen omtrent je kijk op alles wat niet in je Leidsburgerlijke wereldbeeld past, maar belangrijker nog: dat recht wat je hier probeert te verdedigen is klinkklare onzin. We zijn niet in Rusland.
      Excuus aan de evt. meelezer, ik weet dat ik niemand op andere gedachten breng, maar sommige onzin is zo onzinnig dat er wel eens een weerwoord op mag komen.

     • Een Leids burger op

      Nou Natalie kijk jij eerst maar eens door je rookgordijn. Als het standpunt van je opponent je niet welgevallig is is het wel erg makkelijk om die dan domheid te verwijten. Dat is geen argument. Ik zal niet herhalen wat ik reeds eerder gezegd heb, want dat dringt toch niet tot je door…
      .

      In plaats daarvan zal ik maar citeren uit de berichtgeving: “. maar tegelijkertijd betekent het dat genderdiversiteit voor een groot deel van de bevolking helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Ongeveer tien procent van de bevolking is zelfs uitgesproken negatief over transgender personen, zo blijkt ook uit de cijfers van het ministerie.”
      En die mensen die dat vinden zijn niet dom hoor .

     • Natalie Greven op

      Ik heb mensen nergens dom genoemd, dat verzin je. Een mens kan immers van mening veranderen. Opvattingen noem ik wel dom. Zo ook jouw opvatting over het recht om genderdiversiteit af te wijzen/keuren en je gehele reactie op de post van Jaap. Dat hokjesdenken is precies waar mensen die niet goed in een hokje passen zo’n last van kunnen ondervinden.

     • Een Leids burger op

      Het recht om meer genderdiversiteit (lees meer transgenders) en speciale voorzieningen daarvoor af te wijzen is niet dommer of slimmer dan het goed te keuren.

 10. Walter de Bruijn

  Als die alfabet mensen zich nu ook eens normaal gingen gedragen , en niet met hun geslachtsdeel gaan staan helicopteren op een bootje voor 1 miljoen toeschouwers ,dan kweek je daar meer begrip en acceptatie mee als deze onzinnige actie.

  • Natalie Greven op

   Die opmerking is om drie redenen krom.
   1. De mensen die op een bootje staan te helicopteren zijn niet de vertegenwoordigers van alle ‘alfabet mensen’. Jij bent misschien hetero en ik misschien ook maar toch ben jij mij niet.
   2. De mensen die wel op een bootje stonden bezorgden daarmee 1 miljoen toeschouwers een leuke dag, en ook dat helpt sommigen weer andere mensen makkelijker te accepteren – maar het feesten op een bootje heeft verder niet zoveel te maken met de oproep in het artikel.
   3.Als je zoveel verstand hebt van begrip en acceptatie waarom vertoon je het zelf dan niet?

 11. Bijvoorbeeld: NIET allerlei diverse icoontjes om aan te geven dat een toilet gewoon voor iedereen toegankelijk is, dus 1 bordje waarop staat dat dit de wc is.. Niets meer, niets minder. Een bank waar iedereen op kan zitten, niet alleen een bank met regenboogkleuren en ja, ook nog een bus zeker met zitplaatsen speciaal voor? Je raad het al? Nee natuurlijk niet. Kijk dan naar een programma om op school aan te bieden, waarin wordt uitgelegd dat er diversiteit is in verschijningsvorm ” mens”…Daar heb je meer aan dan al die zogenaamde acties…

 12. Een Leids burger op

  Het is prima dat er onderscheid is en blijft tussen aparte mannentoiletten en vrouwentoiletten( en toiletten voor gehandicapten). Het is juist niet allemaal 1 (pis)pot nat.
  Stel je voor als er straks een PvdD-er komt die zich wil laten ombouwen tot kat.
  Welk naambordje moet er dan op het toilet staan? 🙂
  .
  NIET het (naambordje van het )toilet moet zich aanpassen aan de transgender. De transgender moet zich gewoon aanpassen aan de beschikbare toiletten.
  https://sleutelstad.nl/2019/08/29/groenlinks-leiden-wil-beleid-voor-meer-acceptatie-genderdiversiteit/#comment-301287

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline