GroenLinks-fractievoorzitter Ashley North streek tijdens zijn vakantie in het Baskische Vitoria-Gasteiz even neer op een bankje in de kleuren van de transgendervlag. (Foto: GroenLinks Leiden).  

GroenLinks Leiden wil beleid voor meer acceptatie genderdiversiteit

Fractievoorzitter Ashley North van GroenLinks Leiden wil een maatschappelijke coalitie opbouwen die gezamenlijk de positie van transgenders in Leiden gaat versterken. De acceptatie van genderdiversiteit moet groter worden. Niet alleen met woorden. “Het moet echt zichtbaar en voelbaar worden,” zegt North die een oproep doet aan de stad om mee te denken over de beste manieren om dat ook echt te bewerkstelligen.

Chris de Waard in gesprek met GroenLinks-fractievoorzitter Ashley North over een Leidse transgenderagenda

“Ik wil dat elke Leidenaar, transgender of niet, zich uitgenodigd voelt om een positieve bijdrage te leveren,” aldus North. “Dus voel je je betrokken, heb je goede ideeën of ben je ervaringsdeskundige? Deel dan zeker je kennis en opvattingen.” De Leidse GroenLinks-fractie komt dit najaar met een voorstel voor meer acceptatie van transgender personen in Leiden.

“De sociale acceptatie van transgender personen is de afgelopen jaren toegenomen, maar is nog verre van volledig. Dat blijkt uit cijfers van het Ministerie van OCW,” weet North. “Inmiddels denkt 57 procent van de bevolking positief over transgender personen. Dat is meer dan ooit en dat is natuurlijk hartstikke positief, maar tegelijkertijd betekent het dat genderdiversiteit  voor een groot deel van de bevolking helemaal niet zo vanzelfsprekend is.” Ongeveer tien procent van de bevolking is zelfs uitgesproken negatief over transgender personen, zo blijkt ook uit de cijfers van het ministerie.

North vindt het verschrikkelijk dat er nog steeds veel verhalen opduiken van situaties waarin transgenders worden getreiterd, beschimpt of zelfs weggepest van de werkvloer of uit de wijk. “Dat is ontoelaatbaar.”

North is blij dat genderdiversiteit steeds meer wordt omarmt, maar vindt dat er nog grote stappen te zetten zijn. “Zelfs in een vooruitstrevende stad als Leiden is er nog een wereld te winnen. Ook hier ontmoeten transgender personen in het openbare leven geregeld vervelende drempels. Denk bijvoorbeeld aan verkeerde aanspreekvormen, beperkte toiletkeuze in openbare gebouwen of onduidelijkheid en onzekerheid over deelname aan sporten met een strikt onderscheid tussen mannen- en vrouwenteams. Allemaal zaken die niet zijn bedoeld als drempels, maar wel met reden zo worden ervaren.”

Om de acceptatie en de positie van transgenders in Leiden te versterken, werkt North nu met de fractie van GroenLinks Leiden aan nieuwe beleidsvoorstellen. “We zitten al boordevol ideeën”, aldus North die onder meer graag zou zien dat er in Leiden duidelijke symbolen komen die laten zien dat de stad genderdiversiteit omarmt. “Maar net zo belangrijk vinden we het dat er beleid komt dat in de praktijk wezenlijk verschil maakt en drempels voor transgender personen wegneemt”.

Leidenaars die willen meedenken kunnen contact opnemen door een mail te sturen naar ashley.north@groenlinksleiden.nl. De komende maanden worden ideeën verzameld en plannen uitgewerkt, met als doel deze eind dit jaar in definitieve vorm aan de raad te presenteren.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×