Leidse roeiers voegen meerdere medailles en Olympische tickets bij WK oogst

De acht Leidse deelnames aan het WK roeien afgelopen week hebben een berg aan medailles en Olympische tickets opgeleverd. In totaal zijn er twee bronzen medailles, drie zilveren medailles en vier Olympische tickets bij elkaar geroeid door de Leidse equipe.

Drie keer zilver
Annika van der Meer zal met gemengde gevoelens terugkijken op het WK. De pararoeister van Njord won ‘slechts’ tweemaal zilver. Dat deed ze eerst in de paraskiff en later met haar partner Corné de Koning in de paramixed dubbeltwee. Daarmee werd het tweetal onttroond als wereldkampioen, maar pakten ze wel een Olympisch ticket. Ook Karolien Florijn van Die Leythe won zilver. Zij deed dat in de vrouwenvier zonder. Tot aan de finale werd elke race gewonnen, maar in de finale moest de boot toch Australië voor laten gaan.

Brons met goud randje
Nicole Beukers van Njord won met de vrouwen dubbelvier het brons. Voor Beukers was het WK haar eerste wedstrijd na een zware rugblessure die ze eerder dit jaar op liep. Ward van Zeijl en Bart Lukkes van Asopos de Vliet werden derde in de lichte mannen dubbelvier. Zij worden niet ondersteund door de roeibond maar laten dit hele seizoen al zien wel degelijk in de wereldtop mee te doen.

Olympische tickets
Naast medailles waren er tijdens het WK ook Olympische tickets te verdienen. Het zijn echter alleen de boten die geplaatst zijn, de roeiers zelf moeten zich het komend jaar bij de roeibond nog bewijzen en een plek in de betreffende boten verdienen. Volgens de normen van NOC*NSF gold dat boten die in de top 6 kwamen zich plaatsten. Alleen van de Achten werd een top 5 notering geëist.

De Leidse roeier die geen medaille won maar wel een ijzersterk WK roeide, was Stef Broenink van Njord. Na een bloedstollende finale in de skiff eindigde hij op de vijfde plaats. Dat betekent kwalificatie voor zijn boot en hoogstwaarschijnlijk ook een reis naar Tokio voor Broenink zelf. Of dat in de skiff of in de dubbeltwee is, moet nog blijken.

Daarnaast zijn ook de vrouwen vierzonder van Florijn, de vrouwen dubbelvier van Beukers en de paramixed dubbeltwee van Van der Meer geplaatst. De paraskiff en lichte mannen dubbelvier zijn geen olympische nummers.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×