Raadslid Rembrandt Rowaan in studio van Sleutelstad met presentator IJsbrand Terpstra. (Foto: Lieuwe van Slooten).

Raadslid mee met visueel beperkte in het OV: "Zij horen de elektrische bus niet aankomen"

Tijdens de zomer liep raadslid Rembrandt Rowaan (GroenLinks Leiden) mee in de wereld van de zorg. Onder het mom van ZomerZorgStages heeft hij inmiddels drie van zulke praktijkbezoeken afgelegd. Tijdens een ontmoeting met Rick Wouters van het Platform Gehandicapten ondervond Rowaan bijvoorbeeld hoe het is om als visueel beperkte met het OV te gaan. “Dan moet je constant zoeken naar de weg, dat kost veel energie”, zegt het raadslid in Politiek071.

Rowaan loopt de zorgstages om de praktijk voldoende mee te kunnen nemen in zijn raadswerk. “We lezen veel beleidsstukken, die belangrijk zijn om ons werk goed te kunnen doen. Maar om echt gevoel te krijgen bij de mensen waar het om gaat, moet je dit echt doen”, vindt Rowaan, die zich in de Leidse gemeenteraad bezighoudt met het welzijn van Leidenaren. “De ZomerZorgStage is een leuk project waarin ik mezelf dwing om elke week ergens langs te gaan.”


GroenLinks-raadslid Rembrandt Rowaan in gesprek met presentator IJsbrand Terpstra

Op zijn eerste praktijkbezoek ging Rowaan met Rick Wouters van het Platform Gehandicapten Leiden op pad. Wouters is visueel beperkt en ziet heel slecht. Hij nam Rowaan afgelopen zomer mee in het openbaar vervoer, waarbij al snel duidelijk werd dat de nieuwste aanwinst – de elektrische bus – voor blinden niet ideaal is. “Je hoort hem niet aankomen”, legt Rowaan uit, waardoor Wouters niet altijd merkt dat de bus waarop hij wacht er is. 

Faciliteiten station De Vink
Op basis van dit bezoek heeft Rowaan daarom al wel een aantal vragen aan het Leidse stadsbestuur geformuleerd. Hij wil laten uitzoeken of het mogelijk is om bij elke bushalte een stem om te laten roepen over hoeveel minuten een bus vertrekt. “Op Leiden Centraal is dat al heel goed geregeld, waar je een apparaat dat kan laten voorlezen.” Zo’n apparaat is er op station De Vink nog niet, ontdekte Rowaan, waar hij ook achteraan wil bij het stadsbestuur.

Sociale Wijkteam
Rowaan heeft inmiddels drie stages gelopen en gaat daar de komende periode mee door. Eind deze week gaat hij bijvoorbeeld langs bij het Sociale Wijkteam in Leiden-Noord. “Ik ben benieuwd wat de medewerkers mij daar over de werkdruk kunnen vertellen”, blikt Rowaan vooruit. “En het allerspannendste is dat ik ook mee ga naar een cliënt en kan kijken hoe zo’n gesprek gaat. Dat is erg interessant.”

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×