Het Bos van Wijckerslooth is per direct afgesloten met hekken. (Foto's: Gemeente Oegstgeest).

Bos van Wijckerslooth Oegstgeest dicht door omvalgevaar; 28 bomen per direct gekapt

De gemeente Oegstgeest heeft besloten om de toegang tot het Bos van Wijckerslooth per direct af te sluiten. De aanleiding is dat er donderdagochtend een boom is omgevallen en er wordt gevreesd dat meer bomen – die onlangs door een bomenspecialist werden beoordeeld – het binnenkort zullen begeven. De gemeente laat de 28 bomen waar het om gaat binnen enkele dagen kappen, waarna het bos weer toegankelijk is.

Eind augustus stelde de gemeente een lijst op met 29 bomen die in slechte staat verkeren; een bomenspecialist heeft daarvoor alle bomen in het bos langs de Rhijngeesterstraatweg bekeken. De gemeente besloot op diens advies om de bomen in de slechtste staat – dode bomen of bomen waar grote taken van af kunnen vallen – in november te kappen, waarvoor onlangs een kapvergunning werd aangevraagd. Voor één boom werd een noodkapvergunning aangevraagd, omdat die boom een gevaar voor voorbijgangers zou opleveren.

Waarschuwingsborden
Door de donderdagochtend omgevallen boom heeft de gemeente het plan echter flink op de schop genomen. “Wij vinden het niet verantwoord om het Bos van Wijckerslooth nog open te houden voor bezoekers. Het college heeft daarom besloten om alle ingangen van het bos af te zetten met hekken en om waarschuwingsborden te plaatsen”, laat de gemeente donderdagmiddag weten. De komende dagen worden alle 28 resterende bomen in slechte staat direct al gekapt.


Verslaggever Ijsbrand Terpstra in gesprek met wethouder Peter Glasbeek over de bomenkap.

Vergunning
Dat kappen gebeurt wel zonder vergunning, laat een woordvoerster van de gemeente desgevraagd weten. “Veiligheid staat op dit moment voorop. De komende dagen worden de bomen gekapt, terwijl het vergunningtraject verder loopt.” De benodigde kapvergunning zal dan, als aan alle voorwaarden is voldaan, achteraf worden verleend. Dat is dan wel alleen nog een papieren formaliteit – de bomen zijn gekapt – die hoogstens tot politieke vragen zou kunnen leiden, zoals afgelopen periode vaker het geval is geweest bij het kappen van bomen.

Herplant
Het onderhoud van het Bos van Wijckerslooth komt vanavond overigens ook ter sprake in de gemeenteraadsvergadering. De fractie van Hart voor Oegstgeest vraagt zich af of er in het Bos van Wijckersloot ook nieuwe bomen zullen worden gepland. “Dat is het uitgangspunt bij het verdwijning van bomen”, aldus de fractie. De gemeente Oegstgeest liet daar eind augustus al over weten dat er ‘al jonge bomen staan die kunnen uitgroeien zodra zij ruimte en licht krijgen’. Het planten van nieuwe bomen gebeurt alleen als dat ‘mogelijk en nodig is’, aldus de gemeente toen.

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×