Bos van Wijckerslooth Oegstgeest dicht door omvalgevaar; 28 bomen per direct gekapt

12

De gemeente Oegstgeest heeft besloten om de toegang tot het Bos van Wijckerslooth per direct af te sluiten. De aanleiding is dat er donderdagochtend een boom is omgevallen en er wordt gevreesd dat meer bomen – die onlangs door een bomenspecialist werden beoordeeld – het binnenkort zullen begeven. De gemeente laat de 28 bomen waar het om gaat binnen enkele dagen kappen, waarna het bos weer toegankelijk is.

Eind augustus stelde de gemeente een lijst op met 29 bomen die in slechte staat verkeren; een bomenspecialist heeft daarvoor alle bomen in het bos langs de Rhijngeesterstraatweg bekeken. De gemeente besloot op diens advies om de bomen in de slechtste staat – dode bomen of bomen waar grote taken van af kunnen vallen – in november te kappen, waarvoor onlangs een kapvergunning werd aangevraagd. Voor één boom werd een noodkapvergunning aangevraagd, omdat die boom een gevaar voor voorbijgangers zou opleveren.

Waarschuwingsborden
Door de donderdagochtend omgevallen boom heeft de gemeente het plan echter flink op de schop genomen. “Wij vinden het niet verantwoord om het Bos van Wijckerslooth nog open te houden voor bezoekers. Het college heeft daarom besloten om alle ingangen van het bos af te zetten met hekken en om waarschuwingsborden te plaatsen”, laat de gemeente donderdagmiddag weten. De komende dagen worden alle 28 resterende bomen in slechte staat direct al gekapt.


Verslaggever Ijsbrand Terpstra in gesprek met wethouder Peter Glasbeek over de bomenkap.

Vergunning
Dat kappen gebeurt wel zonder vergunning, laat een woordvoerster van de gemeente desgevraagd weten. “Veiligheid staat op dit moment voorop. De komende dagen worden de bomen gekapt, terwijl het vergunningtraject verder loopt.” De benodigde kapvergunning zal dan, als aan alle voorwaarden is voldaan, achteraf worden verleend. Dat is dan wel alleen nog een papieren formaliteit – de bomen zijn gekapt – die hoogstens tot politieke vragen zou kunnen leiden, zoals afgelopen periode vaker het geval is geweest bij het kappen van bomen.

Herplant
Het onderhoud van het Bos van Wijckerslooth komt vanavond overigens ook ter sprake in de gemeenteraadsvergadering. De fractie van Hart voor Oegstgeest vraagt zich af of er in het Bos van Wijckersloot ook nieuwe bomen zullen worden gepland. “Dat is het uitgangspunt bij het verdwijning van bomen”, aldus de fractie. De gemeente Oegstgeest liet daar eind augustus al over weten dat er ‘al jonge bomen staan die kunnen uitgroeien zodra zij ruimte en licht krijgen’. Het planten van nieuwe bomen gebeurt alleen als dat ‘mogelijk en nodig is’, aldus de gemeente toen.

Delen

12 reacties

 1. Carolien van der Wielen op

  Als er niets geplant wordt is dat goedkoop voor de gemeente maar het bos van Wijckerslooth wordt dan nog triester dan het nu al is. De gemeente is goed in kappen maar slecht in planten!

  • Hein van Woerden op

   Het zat er aan te komen! Het is gewoon een langdurig gebrek aan visie. Het bos – toen nog één met de huidige tuin van het v.m. klooster Duinzicht – is ontworpen door bekende tuinarchitect Zocher in Engelse landschapstijl. Je kan het eigenlijk beter een park dan een bos noemen. Ik ben in Klein Curium geboren en getogen en heb mijn hele jeugd de ontwikkelingen in en rond het bos van zeer nabij gevolgd. Ik kende elk plekje, elk pad en wist precies waar je bramen kon jatten zonder dat de boswachter het kon zien. Er waren toen twee grote grasvelden, de zgn, Paaswei en het grasveld waar later het oorlogsmonument is gebouwd. Wie weet nu nog waar de Paaswei was? Maar men heeft de bomenrijen langs de slingerende paden gewoon de hoogte in laten groeien en nooit ingesnoeid. Neem een voorbeeld aan de grote stadsparken bv. in Wenen, waar eeuwenoude bomen staan die keurig in toom zijn gehouden en die prachtig licht doorlaten naar het struikgewas eronder, de grasstroken en de bloemenborders. De eiken en beuken in “ons” bos zijn gedwongen de lucht in gegroeid, naar het licht – waardoor alle struikgewas eronder alsmede de grasvelden volkomen zijn verdwenen. En de bomen? Tja, geen wonder dat die levensgevaarlijk zijn geworden. In de winter kijk je er van voor naar achter, van links naar rechts en voor mijn part ook nog eens diagonaal dwars doorheen. Wil het bos zijn oude Zocheriaanse charme terugkrijgen dan zullen de lange lijzen moeten worden gerooid en de bomenrijen langs de paden moeten worden herplant – maar dan tegelijk ook kort worden gehouden. Het duurt wel 20 jaar, maar met een goede visie en een goed beheer krijgt het bos dan weer zijn oorspronkelijke vorm en grandeur weer terug.

 2. De gemeente Oegstgeest is corrupt en onbetrouwbaar. Het liefst kappen ze alle bomen en maken ze er een soort Almere van. De bomen kunnen prima blijven staan. Jonge bomen kunnen nooit de mooie pude bomen vervangen. Jammer dat de prutsende teringlijers Oegstgeest zo verprutsen.

  • JanOegstgeest op

   Bent u wel eens in Almere geweest meneer Janners? Buiten het centrum is dat een behoorlijk groen gemeente. Daar kunnen andere gemeentes nog een voorbeeld aan nemen.

  • Geaag een onderbouwing van je beweringen en ook het bewijs dat de betreffende bomen wel gezond en niet gevaarlijk zijn. Als je zo’n grote mond hebt, bewijs het dan!

  • Nicolien Best op

   Almere….waar je met een bootje vanaf het nstuurgebied door groene vaartjes de groene woonwijken kunt bereiken. Bedoelt u die stad?
   Die stad die gebouwd is op grond zonder groen en bomen en die nu bekend is om zijn natuur?

  • Klopt, bij de een is het gebeurd, bij de ander gaat het gebeuren. Resultaat is hetzelfde…

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline