Verbouwing Leids stadhuis en restauratie Raadzaal 2,5 miljoen duurder

81

De verbouwing van het Leidse stadhuis tot Hof van Leiden valt zeven procent duurder uit dan waarmee de gemeente tot voor kort rekende. Het gaat daarbij om een bedrag van 1,3 miljoen euro. “Die overschrijving valt mee,” vindt wethouder Damen die verantwoordelijk is voor de ambtelijke herhuisvesting. “Gezien de complexiteit van het werk en de overspannen bouwmarkt. Bovendien is de winnende aanbieding van 19,5 miljoen euro, gedaan door du Prie bouw & ontwikkeling, in de aanbesteding duidelijk een scherpe prijs. Het eerstvolgende bedrag ligt 2,5 miljoen euro hoger.” Naast de hogere kosten voor de verbouwing zelf, steken ambtenaren er ook nog voor een half miljoen aan extra uren in en valt ook de restauratie van de Raadzaal een dikke zes ton hoger uit.

Chris de Waard sprak met wethouder Damen over de kosten voor de verbouwing van het stadhuis en de restauratie van de monumentale Leidse Raadzaal.

Extra plankosten
Naast de overschrijding van de begroting voor de verbouwing zelf, vallen ook de kosten die de gemeente zelf maakt voor het project hoger uit. De extra uren die ambtenaren erin hebben gestoken en nog moeten steken, zorgen voor vijf ton aan extra plankosten.

In totaal moet Leiden dus zo’n 1,8 miljoen euro extra uittrekken voor de verbouwing van het stadhuis. Daarmee blijven de jaarlijkse kosten voor het huisvesten van de Leidse ambtenaren wel binnen het eerder vastgesteld bedrag van 6,19 miljoen euro per jaar.

Restauratie monumentale Raadzaal
Niet alleen de verbouwing van het stadhuis gaat meer kosten dan begroot. Los van de verbouwing wordt ook de monumentale Leidse Raadzaal flink onder handen genomen. In 2017 werd door de raad groen licht gegeven om daar 780.000 euro in te steken. Inmiddels is duidelijk dat ook dat bedrag bij lange na niet voldoende is om aan alle eisen en wensen tegemoet te komen. Het college vraagt de raad daarom ook hier om extra geld. Het gaat daarbij om 338.000 euro extra om de noodzakelijke aanpassingen te betalen, de zogenaamde ‘need-to-haves’.

“Maar als je het doet, kan je het beter meteen goed doen,” vindt wethouder Damen die de raad daarom vraagt om ook in te stemmen met de kosten voor de zogeheten ‘nice-to-haves’. Het gaat daarbij om zaken als het restaureren van alle stoelen van raad en college (164.000 euro), het vervangen van de gordijnen (15.000 euro), het spreekgestoelte (25.000 euro) en de losse bankjes (44.000 euro). De raad lijkt ook de nice-to-haves goed te zullen keuren. In totaal bedragen de extra kosten voor eisen en wensen 620.000 euro, waarmee de restauratie van de Raadzaal dus in totaal op 1,4 miljoen euro uitkomst.

Groot onderhoud gevel stadhuis
Ook het opknappen van de buitengeval van het stadhuis staat als project los van de verbouwing. De kosten hiervoor vallen daardoor ook buiten bovenstaand plaatje. Wel worden de werkzaamheden zoveel mogelijk parallel uitgevoerd om de overlast zo beperkt mogelijk te houden. Bij dit onderhoud wordt schilderwerk uitgevoerd en worden ook het zandsteen en de stadhuistoren aangepakt.

Stadskantoor Level ook duurder
Eind dit jaar of begon volgend jaar verhuizen de ambtenaren die nu in het stadhuis werken naar het nieuwe stadskantoor in Level Leiden. Ook het college van burgemeester en wethouders vindt daar een tijdelijk onderkomen. Als de verbouwing  van het stadhuis is afgerond, keert het stadsbestuur daar terug, evenals enkele honderden ambtenaren meer dan nu. Die krijgen dan wel vooral flexplekken in plaats van eigen kamers.

In Level worden momenteel vier verdiepingen verbouwd tot stadskantoor met op de begane grond publieksbalies. Ook de (overigens enige) aanbieding voor die verbouwing viel (acht procent) hoger dan begroot. Ook dit project wordt uitgevoerd door het Leidse du Prie, De meerkosten daar zijn binnen het project opgevangen door het schrappen van bepaalde zaken en het inzetten van de post onvoorzien. In totaal steekt de gemeente 9.3 miljoen euro in de verbouwing.

Jaarlijkse kosten ambtenarenhuisvesting niet hoger
De gemeenteraad  stemde in 2018 in met de herhuisvesting van de Leidse ambtenaren, maar wel onder voorwaarde dat de kosten na afloop van die operatie per jaar niet hoger zouden worden. Dat lukt volgens Damen die het extra geld vooral nodig zegt te hebben om de lege pot ‘onvoorzien’ weer te vullen. “Ervaring met de uitbreiding en restauratie van Museum de Lakenhal leert dat die post onvoorzien een reserve vergt van minimaal vijf procent van de aanneemsom,” schreef Damen afgelopen zomer al in een brief aan de raad. De jaarlijkse kosten blijven volgens de laatste calculaties onder de zes miljoen per jaar. Dat is mede te danken aan een fors lagere energierekening als de hele operatie is afgerond.

Bij de herhuisvesting van de Leidse ambtenaren gaat het om de verbouwing van het stadhuis en de verhuizing, inclusief verbouwing, van vele honderden ambtenaren van Stationsplein 107 en het Stadsbouwhuis naar gebouw Level Leiden aan de Bargelaan.

Delen

81 reacties

  • Marieke Terstal op

   Daarom moet de minima weer eens gaan werken en niet alle toeslagenpotjes opmaken. Door jullie luie donders hebben we zoveel ambtenaren nodig!!

  • Nessy Shepherd

   Inderdaad! Zij heeft stichting Leiden helpt ook de nek omgedraaid. Die vrijwilligers hebben het hele pand opgeknapt en Mevr Damen heeft het pand al weggeven met subsidie. Vriendjes politiek. Duizenden leidenaren incl. kinderen zijn de dupe door mevrouw. En nu de minima gekort omwille van een verbouwing? Smoes is dat de tekorten opliepen, maar 1 en 1 = 2

  • Yvonne Delfos

   Zij heeft er verder geen last van,laat ze zelf maar is een half jaar op minima leven dan piepen ze wel an ders,nee mevr haar bedje is gespreid en hoeft geen cent om te draaien!

   • Ik ken ook een klaagster die tot de klagende minima behoort. Dat is haar goed recht.. Maar rook dan niet gemiddeld 80 Euro per week!! aan sigaretten en shag en twee keer per jaar een vliegreis naar haar zoon in Spanje.. Gaat ze later misschien ook klagen over de behandeling op de afdeling Oncologie van de het ULMC omdat ze is uitbehandeld en de zorgpremie in rook is opgegaan..

 1. 1,8 miljoen meer en mevrouw Damen vindt dat normaal.
  Ze schrapt het minima beleid en zet een streep onder collectief zorgverzekering omdat er een tekort is.
  Is mevrouw Damen een aantal posten door elkaar aan het gooien?

  Zou iemand daar niet eens naar gaan kijken, volgens mij is het niet helemaal koosjer.

  • Zorgtoeslag van de gemeente? Dat wil ik ook, want dat bestaat nl niet……..zucht, wat zijn sommige mensen toch dom.

 2. Ingrid Flohr

  Dat is altijd zo…. alles berekenen ze bij de bouw goedkoper en uiteindelijk …..!!! En wie gaat/moet dat betalen???? Juist ja, de bevolking van Leiden! Schandalig toch!!!! 😟😖🥶🥵😰

 3. Wim van der Valk op

  Dit zijn lang niet de eind bedragen.
  Wacht maar als we een jaar of 2 verder zijn!
  Onder het mom van onvoorziene omstandigheden?

 4. De verbouwing van het stadhuis is voorbereid door Marleen Damen die daar als wethouder in het vorig college al voor verantwoordelijk was. Wel handig dat je als wethouder voor zorg en welzijn in dit college fijn de centjes voor de budgetoverschrijding van die verbouwing weg kan halen bij de minima. Motie van wantrouwen tegen deze flutwethouder en op wachtgeld. Alles beter dan het incompetente geklungel van dat mens.

 5. Allert Goossens

  Wanneer ik de (klassieke) retoriek van de wethouder in kwestie lees dan weet ik al wat er aan scheelt en dat er nog veel meer tegenvallers gaan komen. Wanneer je namelijk nu al spreekt van een meevaller, terwijl je aanbesteedt op basis van een door de Raad goedgekeurd budget (neem ik aan), dan geef je al het signaal af dat je kennelijk (veel) te behouden hebt begroot. Dat was dan kennelijk om de Raad een akkoord te laten geven. Als je post onvoorzien kennelijk ook al niet voldoende is voor deze ‘scherpe inschrijving’, dan sta je dus direct scherp voor zowel uitbesteed als concernbegroting van dit werk. Als ik vervolgens lees dat deze wethouder het een scherpe prijs noemt omdat de nummer twee op aanzienlijke afstand zat, dan weet ik zeker dat deze bestuurder weinig kaas van de materie heeft gegeten. De laagste prijs blijkt immers boven begroting te zitten, dus hoe kan die nou scherp zijn als je begroting klopte …? Dus Leiden, maak u op voor tenminste nog 10% tegenvaller op dit werk, dat gezien de ‘historische context’ vast nog vol mitsen en maren ten nadele van de opdrachtgever zit.

 6. John Mc Cullagh

  Waarom is er geen commotie in de raad hierover, waarom geen motie van wantrouw, eisen voor onderzoek en/of opstappen, maakt het men niets uit want het heeft geen consequenties, mag ik ook zo onzorgvuldig omgaan als het gaat over het gemeentebelastingen ?

 7. Natalie Montagne

  De van oudsher Leidse families zien hun stad meer en meer veranderen door juppen. Niets blijft bespaard. Jonge afgestudeerden die hun stempel op de stad willen drukken, in de belangstelling willen staan?!
  Een mooi baantje: hoogopgeleide zonder cijfermatig inzicht!
  Totaal geen liefde voor de stad en zijn inwoners.
  Zoals men ziet: een zooitje!
  Ik denk dat ik mezelf maar kanidaat stel: ❤voor Leiden…..
  En IK ben cijfermatig 😉🍀

  • Misschien wel cijfermatig, maar gezien je commentaren op deze site niet bijster slim.

 8. Ruud Koet

  Okay…, dan korten jullie maar meteen op de minima… Het is gewoon schandelijk…… niet normaal.. een rekenfoutje van maar € 2.500.000,00 euro…. Moeten wij eens doen 🙁

 9. Esther de Bock

  Sorry hoor mevrouw Damen begrotingen maken kunnen jullie niet. Is het nu zo moeilijk. Mensen in de WAO en die begroten om rond te komen kunnen ook niet aankloppen bij jullie en wel korte op gemeente toelagen minima

 10. Daar gaan we weer. Overschrijdingen van het budget bij dergelijke projecten zijn ook in Leiden blijkbaar de norm geworden. In ieder geval weten we nu waarom op het minimabeleid bezuinigd wordt.
  Na de vorige te duur uitgevallen verbouwing van het stadhuis stapte de verantwoordelijke wethouder op, maar hij stelde zijn vertrek net lang genoeg uit om een riant wachtgeld tot de AOW-gerechtigde leeftijd veilig te stellen, als ik mij niet vergis. Het lijkt mij beter dat dit keer alle wethouders onmiddellijk opstappen en daarbij afzien van wachtgeld (Appa-uitkering).

  • Bloedhonden, ook wel sint hubertus hond, zijn trouwe, slimme, volhardende, inteligente honden die voor je door het vuur gaan. Mooi compiment voor de gemeenteraad dus, dankjewel! Ze doen inderdaad hun uiterste best voor onze stad!!!!!!
   Dat mag ook wel eens gezegd worden.

 11. Korten op minima en deze overschrijding hebben totaal niets met elkaar te maken! Dus hou op met huilie huilie doen.
  Anders zou ik wel kunnen zeggen dat ik met mijn hoge gemeentebelasting de minima financieer en dat ik 45 uur per week moet werken om de handophouders te kunnen betalen.

   • Graag gedaan overigens, maar de twee zaken komen uit twee verschillende begrotingen en hebben dus niets met elkasr te maken. Net zo min als het betalen van huur en water niets met elkaar te maken hebben.

    • Goh, nooit geweten dat Leiden twee gemeentebegrotingen heeft, Wim Anders. Zouden ze soms een schaduwboekhouding er op na houden op het stadhuis? Klets niet, man. Dit heeft wel degelijk met elkaar te maken. Door de stommiteiten van Damen en haar collega’s bij de aanbesteding van de verbouwing zijn minima nu de dupe. De planning&controlcyclus van de grapjassen op het stadhuis is al langer dan vandaag één groot drama. Wordt het niet weer eens tijd voor een bestuurskrachtmetinkje?😂😂😂

     • Zoals bij iedere gemeente, iedere instantie en ieder bedrijf hebben de verschillende afdelingen hun eigen begroting. Als de een een tekort heeft, wil dat niet zdggen dat de ander dat moet opbrengen. Lijkt mij vrij logisch, maar ik heb dan ook een financiele opleiding.

     • Een Leidse belastingbetaler op

      Heel fijn, Wim Anders dat je een financiële opleiding hebt. Echt iets om trots op te zijn, hoor. Maar heb je eigenlijk ook nog een mening over de kostenoverschrijding bij de verbouwing van ons stadhuis? Of vind je dat allemaal maar normaal en trek jij als zwijgzame burger daar straks wel weer de beurs voor als je hogere ozb-aanslag bij je op de deurmat valt omdat onze koddebeiers in het stadsbestuur geld tekort komen?

  • Pardon? Huikie doen? Het moet allemaal uit één gemeentelijke begroting komen. Alleen financiële goochelaars en charlatans kunnen de indruk wekken dat een euro vaker dan één keer kan worden uitgegeven. Overigens komt het meeste geld van de gemeente van het rijk. Het is inderdaad wel zo dat collectieve voorzieningen met de opbrengsten uit belasting- en premieheffingen worden gefinancierd (hoe kan het anders?). Ook u heeft recht op een uitkering, mocht u door welke oorzaak dan ook niet in uw inkomen kunnen voorzien. Ja, het kan u ook overkomen.

   • Een Leids burger op

    Er is weliswaar 1 begroting maar de overschrijdingen bij het stadhuis hebben toch niets te maken bij de overschrijdingen bij sociale zaken.
    Zoals we eerder konden lezen:
    “De gemeente Leiden stevent af op een miljoenentekort in het SOCIAAL DOMEIN en neemt daarom de komende periode een aantal forse maatregelen om bij te sturen. Zonder ingrepen is het tekort volgend jaar zo’n zes miljoen euro en dat loopt de jaren erna op tot een structureel tekort van 12,7 miljoen in 2023.”
    https://sleutelstad.nl/2019/09/09/leiden-bezuinigt-bijna-een-miljoen-op-collectieve-zorgverzekeringen-minima/

    Anders gezegd:Zelfs als die overschrijdingen bij de verbouwing van het stadhuis er niet waren geweest hadden er toch nog steeds overschrijdingen van het budget bij sociale zaken geweest hoor en had men ook dergelijke asociale bezuinigingen bij de minima voorgesteld.
    .
    Het is wel een kwestie van (in dit geval slinkse) politieke keuzes maken om te kiezen waarop men wil bezuinigen.
    Zeker als er bijvoorbeeld voor een sporthal, ijshal e.d. miljoenen worden geleend.
    .
    Hier gaat het om de verbouwing van het stadhuis en de verhuizing naar het Level-gebouw. Overschrijdingen zijn eerder regel dan uitzondering bij dit soort projecten. Daarom zou men een veiligheidsmarge moeten hanteren bovenop het oorspronkelijk begrote bedrag (voor onvoorziene kosten) zodat men niet voor al te grote kostenoverschrijdingen komt te staan.

    • Veiligheidsmarge? Waarom niet gewoon een kariger ontwerp voor de verbouwing van het stadhuis als er sprake is van zo’n grote kostenoverschrijding? Zie ook het standpunt van het CDA: https://www.cda.nl/zuid-holland/leiden/actueel/nieuws/cda-geen-extra-krediet-verbouwing-stadhuis/ Of schrap gewoon die hele binnentuin in het ontwerp voor de verbouwing. Als je groen wil snuiven ga je maar lekker in het Singelpark zitten, hoor. Politiek is keuzes maken en je prioriteiten stellen. Als je stenen en allerlei luxe extraatjes zoals zo’n fonds voor beeldende kunst in de openbare ruimte belangrijker vindt dan de mensen in je stad (zie de botte bezuinigingen in het sociaal domein) dan ben je wat mij betreft als gemeentebestuur geen knip voor de neus waard.

     • Een Leids burger op

      Die veiligheidsmarge zou dan moeten dienen om onvoorziene financiele tegenvallers op te vangen. Nu krijg je dus weer de situatie dat de wethouder om extra geld moet gaan vragen aan de gemeenteraad. En dan kan ook ik mij goed voorstellen dat er partijen zijn in de raad die vinden dat het dan maar wat “kariger” moet. Het zal (hopelijk) uit mijn eerdere reacties duidelijk zijn dat ik ook vind dat het college de verkeerde keuzes maakt.

     • Een Leids burger op

      En voor alle duidelijk nog maar een keer: Zelfs als die overschrijdingen bij de verbouwing van het stadhuis er niet waren geweest hadden zou dat toch niet de botte bezuinigingen op het minimabeleid hebben kunnen voorkomen, want er is een structureel tekort bij sociale zaken
      En een soberder verbouwing van het stadhuis zal de minima niet helpen vrees ik.
      .
      Ook zo’n “mooi” voorbeeld van verkeerde keuzes is een onnodige participatiesubsidie voor allerlei buurtbijeenkomsten e,d. terwijl subsidie voor Leiden Helpt de nek is omgedraaid.

   • Klopt us mij ook overkomen, maar met veel moeite en omscholing heb ik weer een puike baan. Daarom erger ik me aan mensen die zeuren en er niks aan doen.

 12. Artjan Zandbergen

  Mooi dichtgetimmerd.
  Is er iets nieuws onder de zon?
  Bouwfraude is structureel.
  Prijsafspraken met mitsen maren kommaas en indekkingen.
  2.500.000 is hoeveel per burger?

  • de gemeente Leiden kent ongeveer 124.500 inwoners (enigzins afgerond)
   2.500.000 / 124.500 = €20,08

 13. Bram Pater

  Ik heb zitten googlen op “Leiden € 2,5 miljoen te veel begroot” welk dan de aan de zorg besteed gaat worden of zo. De wethouder/ster laat zich bedonderen door die ambtenaren die denken er verstand van te hebben. Dan ga je achteraf toch eens goed met die ambtenaren praten of ze wel kab

 14. De verhuizing van het Stadhuis is een wens van de ambtenaren maar niet van de Leidenaren.
  Zij straks in het centrum hun Gouden “werk” Paleisje terwijl het volk naar het station moet voor zijn paspoort en andere zaken.
  Mensen volgende keer goed opletten op wie je stemt. Dit gaat Leiden de komende jaren nog heel veel geld kosten.

 15. Een Leids burger op

  Hier gaat het om de verbouwing van het stadhuis en de verhuizing naar het Level-gebouw.
  Overschrijdingen zijn eerder regel dan uitzondering bij dit soort projecten. Daarom zou men een veiligheidsmarge moeten hanteren bovenop het oorspronkelijk begrote bedrag (voor onvoorziene kosten) zodat men niet voor al te grote kostenoverschrijdingen komt te staan.
  Deze overschrijding heeft overigens niets te maken bij de overschrijdingen bij sociale zaken.
  Dat gaat van een ander budget.

 16. De PvdA steekt de kop weer op. Mevrouw Damen heeft nu al 2,5 miljoen teveel uitgegeven. En dan nog zeggen dat een overschrijding (nu begroot, er zal wel meer bovenop komen) van 7% wel meevalt. Nee, dat valt niet mee. Zullen we uw salaris eens met 7% korten? Uit solidariteit? Valt wel mee toch?

  • Maakt geen zak uit of het van de PvdA afkomstig is, want de andere partijen van de gevestigde orde maken net zoveel stomme fouten. Volgende keer voor de zekerheid toch maar op Forum voor Democratie stemmen als je echt verandering wil. Hoe kleiner de gevestigde partijen worden, des te lastiger het is om nog coalities te vormen. Heb je als burger ook geen last van hun idiote plannetjes.

   • René, even los van de politieke kleur: maar de zekerheid die FvD zou geven mag ondertussen ook wel tussen aanhalingstekens gezet.

 17. Waar denkt Du Prie, een echt Leids bedrijf, die 7 % extra dan nu al vast voor nodig te hebben? Kunnen ze bij Du Prie niet rekenen of heeft de wethouder een paar passages in de aanbieding over het hoofd gezien en valt deze kostenoverschrijding geheel aan haar onkunde te wijten.

 18. En die € 23.000 voor ondersteuning van de stichting Leiden-helpt voor de allerarmsten kon er niet vanaf? Als ik dit lees, krijg ik een hele vieze smaak in mijn mond.

 19. SCHANDE lasten gelijk omhoog en wij maar betalen zeker ????????????????? weg wezen met die ambtenaren.

 20. Niemand in Leiden wilt weer een verbouwing van het stadhuis en de balies verplaatsen naar station/Level. Te duur en juist in deze tijd waar men zich grote zorgen maakt over onderwijs, gezondheidszorg en wonen hadden we van politiek Leiden andere prioriteiten mogen verwachten. Leiden is een van de duurste gemeentes in NL qua lasten. Een teleurstelling om de Leidenaar te passeren en dan ook nog het vrij normaal vinden dat het nu een paar miljoen meer gaat kosten. Maar hoe de eind rekening eruit zal zien is nog niet bekend.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline