(Foto: Robbert Beurse).

Verbouwing stadhuis Leiden eindigt mogelijk in arbitragezaak

De verbouwing van het stadhuis in Leiden zou weleens kunnen eindigen in een arbitragezaak tussen de Leidse aannemer Du Prie en de gemeente. Dat schrijft de gemeente Leiden in een voortgangsrapportage over de verbouwing van het monumentale stadhuis. De gemeente en de aannemer kunnen het tot nu toe niet eens worden over wie opdraait voor de extra kosten die gemaakt worden door de vertraging van de verbouwing. Het stadhuis had in september in 2021 opgeleverd moeten worden, maar dat staat nu gepland voor 1 april.

Du Prie moet volgens het contract sinds 1 oktober 2021 een boete betalen voor elke dag dat de oplevering langer duurt. Daarnaast heeft Du Prie bij de gemeente een rekening neergelegd voor meerkosten die zijn gemaakt. De gemeente Leiden is al lang in overleg met de aannemer over de claims die over en weer zijn ingediend en hoopt er in onderling overleg uit te komen. Desondanks is nog niet gelukt om een tussenakkoord te sluiten.

Arbitrage
De gesprekken gaan wel door en de partijen streven er nu naar om in maart een ’totaal afspraak’ te maken over de bouwtijdverlenging, de kosten en boete vanwege de uitloop en het meerwerk waarover nog discussie bestaat. “We willen er heel graag met elkaar uitkomen, maar voor gevallen waarin partijen daar uiteindelijk niet in slagen geeft het contract de optie van arbitrage”, schrijft de gemeente. Als er eind maart nog geen overeenstemming is over de meerkosten, komt arbitrage in beeld.

Gebruiksklaar in juli
Er wordt nu gemikt op een afronding van het werk per 1 maart. Daarna zullen de verschillende partijen de uitgevoerde werkzaamheden opnemen en keuren. Vervolgens zal de aannemer het gebouw per 1 april overdragen aan de vastgoedeigenaar.

Voor het verhuizen van alle werkplekken voor de ambtenaren en het inregelen van de installaties wordt drie maanden uitgetrokken. Dat betekent dat het verbouwde stadhuis waarschijnlijk pas op 1 juli weer in gebruik genomen kan worden.

Leiden Maatschappij Politiek Verbouwing Stadhuis Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×